Olympiatraven – som vi minns

74

På lördag körs Olympiatravet – för 37:e gången.

Trav365 listar Olympiatraven vi minns i modern tid.

Vi plockar ut sju lopp som på ett eller annat sätt etsat sig fast på näthinnan.

Den första upplagan av Olympiatravet kördes redan 1979. Då hette vinnarna Pershing och Berndt Lindstedt. Förstapriset: 60 000 kronor.

Nu, 37 år senare, har vi fått se 30 olika vinnare av storloppet på Åby i Mölndal utanför Göteborg.

Hästar som Meadow Road, Utah Bulwark, Callit, Queen L, Copiad och Scandal Play har vunnit Olympiatravet, för att nämna några.

På lördag kommer en ny vinnare att skriva in sig i historieböckerna – och ta hem förstapriset på 1,5 miljoner kronor.

Trav365 listar Olympiatraven vi minns – modern tid.

År: 2015

Vem vann: B.B.S.Sugarlight

Kusk: Peter Untersteiner

Tränare: Fredrik Solberg

Det hände: Norske topphästen Support Justice var favorit i loppet, men segern gick till en annan norsk topphäst, nämligen B.B.S.Sugarlight. Det här var Fredrik Solbergs hästs stora genombrott i eliten, och tränaren fick fnatt på stallbacken efter segern – något som sändes direkt i tv.

– Jag har Norges bästa häst. Sluta och svamla, jag har Norges bästa häst. Det är helt rått. Fy fan, utbrast en galen Fredrik Solberg innan han stormade banan och vinnarcirkeln.

Det blev en enda stor norsk fest på Åbytravet.

– Jag dör, det där var underbart att se, skrattade programledaren Jessica Almenäs efter Fredrik Solbergs show.

Här kan du se loppet (OBS: Extern länk)

År: 2014

Vem vann: Solvato

Kusk: Veijo Heiskanen

Tränare: Veijo Heiskanen

Det hände: Hemmaekipaget Solvato städade av sina konkurrenter i Olympiatravet, till hemmapublikens stora glädje. Ekipaget hyllades som kungar av hemmapubliken och jublet och hyllningarna ville aldrig ta slut. Åby var i extas.

– Allt blev precis som man drömt om. Jag blir rörd, sa en mycket tagen Veijo Heiskanen efter segern.

Här kan du se loppet (OBS: Extern länk)

År: 2013

Vem vann: Maharajah

Kusk: Örjan Kihlström

Tränare: Stefan Hultman

Det hände: Efter en fiaskovinter i Paris och förlust som storfavorit på V75 bara veckor innan Olympiatravet var sagohästen ifrågasatt av många. Men, ”Marre” reste sig på nio och vann Olympiatravet i överlägsen stil.

– Det har krånglat och strulat, många har varit tveksamma, men nu fick han sin revansch. Jag är så otroligt jäkla glad just nu, sa Örjan Kihlström i TV4 efter loppet.

Här kan du se loppet (OBS: Extern länk)

År: 2010

Vem vann: Copper Beech

Kusk: Conrad Lugauer

Tränare: Conrad Lugauer

Det hände: Jägersrotränaren chockade hela trav-Sverige när han vann Olympiatravet med Copper Beech från tredje par invändigt, när ekipaget lyckades sätta nosen först precis på mållinjen mot Beanie M.M. Oddsindikatorn visade drygt 65 gånger pengarna, den största skrällen i Olympiatravets historia.

Här kan du se loppet (OBS: Extern länk)

År: 2009

Vem vann: Triton Sund

Kusk: Örjan Kihlström

Tränare: Stefan Hultman

Det hände: Löpningsrekordet för Olympiatravet inför 2009 års upplaga var 12,2 – Triton Sund vann på 11,1, som då var tangerat världsrekord. Hultmans häst vann efter en frän upploppsduell mot Oiseau de Feux och det här var Örjan Kihlströms första seger i storloppet.

– Det blev en riktig fight ända in på linjen och som vanligt kämpade han helhjärtat. Det känns fantastiskt kul, sa Örjan Kihlström efter loppet.

Tränaren Stefan Hultman grät.

– Jag älskar den här hästen så jävla mycket, sa han.

Här kan du se loppet (OBS: Extern länk)

År: 2003

Vem vann: Gidde Palema

Kusk: Åke Svanstedt

Tränare: Åke Svanstedt

Det hände: Knappt någon trodde på Gidde Palema i Olympiatravet år 2003, då ryckte tränaren Åke Svanstedt skorna runt om för första gången på sin stjärnhäst och det gav effekt – milt sagt. Gidde Palema vann till drygt 19 gånger i vinnarodds och lade lite av grunden till barfotakörningen i Sverige. Av bara farten vann Gidde Palema och Åke Svanstedt även de två nästföljande Olympiatraven.

År: 2000

Vem vann: Varenne

Kusk: Giampolo Minnucci

Tränare: Jori Turja

Det hände: Jättepubliken på Åby, för dagen drygt 17 000 personer, fick se den italienske superstjärnan imponera enormt då han efter ett tungt lopp plockade ner General du Pommeau i en frän upploppsduell. Varenne kom tillbaka till Olympiatravet två år senare, och vann då också.

Här kan du se loppet (OBS: Extern länk)

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet