Om den tragiska händelsen på Jägersro

36

olycka på jägersro

Två travhästar dog i en olycka på Jägersro på fredagen.
Hästarnas kuskar fördes från platsen i ambulans, men enligt uppgifter från inblandade ska det inte rört sig om allvarliga skador.
– Vi är glada att alla som körde klarade sig så pass lindrigt undan. Allt hände väldigt snabbt, säger travtränaren Tomas Malmqvist.

Upprinnelsen till olyckan var att en galopphäst kom lös på träningsslingan vid Jägersro.
Där mötte den först fyra hästar, varav tre från proffstränaren Jörgen Lorentzens stall.
– Plötsligt kommer en häst med sadel under magen som springer in i hästen bredvid mig och den bakom så att kuskarna åker ut och hästarna kommer lösa. Den ena kördes av en amatör som tränar ihop med oss ibland och hans häst stack iväg. Tränaren själv klagade på ont i revbenen, men det verkade inte vara allvarligt, säger Lorentzen som själv undkom oskadd.
– Varken jag eller min personal har några skador. Vad gäller min löshäst verkar den ha lite ont i kota och är på väg till undersökning.

Frontalkrock
Den skrämda travhästen tog fart mot rakbanan där den mötte tränaren Tomas Malmqvist i ett följe med åtta hästar.
Även det slutade i en våldsam kollision.
– Vi hade väl kört 400-500 meter och kommit upp i hög fart. Rakbanan svänger lite och har ett träd som skymmer så vi såg inte hästen som kom förrän den var 50 meter ifrån oss, allt hände väldigt snabbt. Jag hann väja, men hästen var så skärrad att den rammade in i de som låg bakom och det blev kalabalik. Precis när det hände tänkte jag att det här går åt skogen, men konstigt nog klarade sig våra hästar och personalen lindrigt undan. Tyvärr gick det sämre för en amatörtränare som körde ihop med oss och framförallt hennes häst som frontalkrockade med den skenande hästen, säger Malmqvist.
Båda de hästarna fick så allvarliga skador att de fick avlivas av veterinären på plats.

”Mörbultade och omskakade”
De två amatörtränarna fördes från Jägersro i ambulans, enligt de inblandade utan några synbart allvarliga skador.
– Visst har vi haft incidenter i samband med träning förut, men aldrig i närheten av den här omfattningen. Även om två hästar dog så kunde det gått betydligt värre. Mina tre hästar som kom lösa kunde fångas in snabbt. Även om hästar och personal säkerligen kommer att vara mörbultade och omskakade i morgon är vi glada att det inte gick värre än det gjorde, säger Tomas Malmqvist.
Även den skenande galoppören och dennes ryttare undkom med lindriga skador.

”Tillsätta en stor utredning”
Jägersro är landets enda kombinerade trav- och galoppbana vilket innebär att hästar från båda sporterna tränas på samma område.
– Från de uppgifter jag har nu kan jag inte se att det brustit i säkerheten. Att en häst kommer lös är svårt att värja sig emot, även om det inte ska sluta så här illa. Vi kommer att tillsätta en stor utredning för att se över vad som har hänt och försöka dra lärdomar av det, säger banans sportchef Mats Ahlqvist.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 system och intervju till Bergsåker
Nästa artikelST stänger av Sjunnesson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.