On Track Piraten skriver Travhistoria!

52

on track piraten popular

Rättvikshästen On Track Piraten har ett glatt ägargäng i ryggen och han är populär hos travpubliken. På söndag kan han bli en ny Ego Boy i Elitloppet.Foto av Foto: Lars Jakobsson, Kanal 75

Ego Boy – ojojoj!
Till på söndag får travfansen från Dalarna hitta på en ny hejaramsa.
Då skriver On Track Piraten travhistoria som den förste Rättvikshästen i Elitloppet sedan Ego Boy 1973.
– Jag har drömt om att vara med i Elitloppet ända sedan jag som 11-åring upplevde loppet på plats första gången, säger hästens tränare Hans R Strömberg.

Få travhästar är så mytomspunna som Ingemar Olofssons Ego Boy. Hästen var ett fenomen och 1973 års upplaga av Elitloppet, där Ego Boy triumferade i skiljeheat mot amerikanske fixstjärnan Flower Child, är en av de mest omtalade och legendariska uppgörelserna i Elitloppets historia. Busslaster med travfans från Dalarna hade intagit Solvalla och efter loppet skanderades ”Ego Boy – ojojoj!” över banan.
– Jag var på plats och det var jättehäftigt. Ego Boy var en häst man följde. Travet var inte lika exponerat i media på den tiden och jag minns bland annat en gång när jag åkte själv ända ner till Halmstad bara för att se honom, berättar Hans R Strömberg.
I helgen kommer dalkarlar och dalkullor på nytt vallfärda till huvudstadsbanan. On Track Piraten (V75-3) har gjort Rättvik elitloppsfebrigt.
– Det är bra drag. Det skrivs mycket i tidningarna och radio och tv har varit här. Jag tycker att det är skojigt att det skapar ett sådant intresse och att det inte bara är division 5-fotboll i tidningarna, säger Strömberg och skrattar.
Rena rama Ego Boy-yran?
– Det kan jag inte säga för det var något helt sanslöst, men intresset är stort och det är häftigt.

Full laddning från start
On Track Piraten dominerade höstens storlopp i Sverige, radade upp segrarna i guldivisionen i V75 och vann bland annat Svenskt Mästerskap för andra året i rad. I vintras vann han Prix du Luxembourg i Paris och när han i april triumferade i en deltävling i Olympiatravet hörde Solvalla av sig med en elitloppsinbjudan. Men i Olympiatravets final slutade hästen oplacerad och när han på söndag äntrar banan har han inte startat på över en månad.
Hur är hans form egentligen?
– Det undrar jag också lite men jag tror att den är bra. Han har jobbat på bra och ligger rätt i puls. Jag har gett honom ett par snabbare jobb där han har gått 1.12,5 över 1 600 meter, så tufft brukar jag inte köra med honom, och han kommer väl förberedd.
Spår sex i försöket. Hur ser du på det?
– Det är naturligtvis inte så där jättelyckat. Men det finns två spår som är sämre så vi får väl se det positivt. Taktiken brukar Erik Adielsson få lägga upp själv men det känns väl inte som att det är läge att backa från start för då kan man hamna 40 meter bakom. Det blir nog till att köra för fullt och hästen är så pass bra att vi får vara lite optimistiska.
Kan On Track Piraten vinna Elitloppet?
– Han har mött och slagit många av hästarna som tippas. B.B.S.Sugarlight , Moasique Face, Vincennes, Nahar och Voltigeur de Myrt har han slagit. Så möjligheten finns naturligtvis.
När Hans R Strömberg såg Puck Hanover vinna Elitloppet 1964 väcktes drömmen om att en dag själv ha en häst med i loppet. På söndag går den drömmen i uppfyllelse. Och vem vet. Kanske drar dalahästen det längsta strået, och blir en ny Ego Boy.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.