Ovisst om Sanity

212

ovisst

Läget är ovisst för Malin Löfgrens stjärna Sanity just nu. Hästen har förvisso en lättare skada men veterinären vet inte när han kan börja träna igen. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2013-04-23 18:49 Senast ändrad: 2013-04-23 19:19

Det blev ingen start i Finlandia-Ajo för Sanity.
Stjärnhästen blev lite svullen i ett framben och nu har svaren på magnetröntgen kommit.
– Han har slagit sig på insidan av skenbenet. Men även om det är en ytterst liten skada så kan veterinären i dagsläget inte ge några klara besked när vi kan börja träna igen, säger Malin Löfgren.

Sanity, med drygt 5,5 miljoner kronor intjänat, såg strålande ut i de starter han gjorde i Frankrike i vintras. Hästen avslutade sylvasst till en andra- och en tredjeplats på Vincennes och kom för ett tag sedan hem till Sverige igen. Siktet var inställt på att starta i Finlandia-Ajo på lördag med 110 000 euro i förstapris. Det loppet skulle vara som ett led i matchningen inför Elitloppet. Men tränaren Malin Löfgren tvingades att tacka nej då Sanity blev lite svullen i ett framben. Hästen magnetröntgades och i lördags fick man svar på röntgenplåtarna.
– De visade ganska klart att han har slagit sig på insidan av skenbenet. Jag kände i ett jobb förra veckan att han ställde till i ett par steg. Det kan ha varit att han har trampat snett där eller någon annanstans. Det ser precis ut som en slagskada, säger Malin Löfgren.

”Hästen är inte halt”
– Men det rör sig om en ytterst liten skada och så här små skador hittar man oftast inte. Hästen är inte halt men startar man och belastar benet kan det få stora konsekvenser. Då finns risken att vi kör på honom en större skada och då kan det till exempel leda till en allvarlig senskada.
– Det var annars väldigt svullet i början och för en vecka sedan såg det först ut som en senskada. Fast å andra sidan sväller han oftast i benen om det så är ens för ett litet myggbett. Men senorna har klarat sig bra och det är inga fibrer i dessa som är skadade. Nu har svullnaden gått ner mycket och det är stor skillnad mot för en vecka sedan.

Vad händer med Sanity under tiden och hur ser läkningsprognosen ut?
– Han skrittar bara just nu och vi kyler ner benet. Vi tar ultraljud på hästen varje vecka för att få en hum om läkningsprocessen. Han ska på ett nytt ultraljud i morgon (läs onsdag) så får vi se vad det visar.
– I nuläget vet vi ingenting och veterinären kan inte ge några klara besked. Han kanske bara behöver skritta i en vecka till, men det kan också bli tre eller fem veckor. Vi kan bara hoppas på det bästa och man är helt maktlös.

Hur ser det ut med resten av storloppssäsongen. Elitloppet exempelvis?
– Även om det här är en väldigt obetydlig skada som kom den ju ytterst olämpligt rent tidsmässigt. Vi kan ju som sagt inte riskera hela säsongen om vi ska forcera honom. Även om hästen har bra läkkött så är det mycket som är oklart i dagsläget.
– När det gäller Elitloppet så skulle vi nog kunna få ordning på honom till den helgen men problemet är om vi hinner få ut honom till start innan. Han måste ju gå ett lopp innan Elitloppet för att få en inbjudan eller inte. Fast säsongen är lång och det finns många andra stora lopp som kommer senare.
– Det här känns jäkligt retfullt för hästen har annars känts så gudomligt fin efter starterna i Frankrike. Vi kan bara hoppas på att vi kan sätta igång och träna honom snart. Han är ganska lättränad i och med att han har tränat så mycket i vinter och det som behövs är ett par jobb på rakbanan och ett på rundbanan så är han klar för start, säger Malin Löfgren.

Michael Carlsson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.