På lördag jagas nya V75-triumfer

118

På lördag jagas nya V75-triumfer

Robert Bergh släpper inte greppet om sina gamla jaktmarker.
I fjol vann han tränarligan på Bergsåker i stor stil.
På lördag jagas nya V75-triumfer på den forna hemmaarenan.

Det var kring Bergsåker som han byggde upp sin verksamhet och utvecklades till en av landets mest framgångsrika travtränare.
Nu har det snart gått fyra år sedan Robert Bergh flyttade sin rörelse till Hajom, fyra mil väster om Göteborg och blev Åbytränare.
Men rötterna finns kvar.
Med en filial i Sundsvall är Bergh fortfarande den tränare som vinner flest lopp på Bergsåker.
På lördagen selar han ut sex hästar i årets första V75-omgång.

Spännande comeback
Hästen som tilldrar sig mest sportsligt intresse är tveklöst Nimbus C.D. (V75-3).
Den numera nioårige valacken var en av landets hetaste travare under 2015 då han i Stefan Hultmans regi toppade året med att ro hem Jubileumspokalen på Solvalla.
Säsongen efter försökte han kvala in till Elitloppet utan att lyckas och sedan har det varit tyst kring den snabbfotade fuxen.
Hästen tränades en tid av Sebastien Guarato i Frankrike och flyttades därefter till Peter Untersteiner utan att komma till start.
Men på lördag är det dags.
Nio månader efter att Robert Bergh tog över träningen står Nimbus C.D. i begrepp att göra sitt första framträdande på tävlingsbanan sedan juni 2016.
– Det blir en spännande och rolig comeback. Jag har kört fem jobb med honom, framförallt på banan, som varit rejäla och bra. I kvalet kände jag att det blev otroligt fokus på honom, berättar Bergh som kvalade hästen på 1.16,1/2 140 meter för två veckor sedan.
– Det var ingen bra vinterbana så han fick ta det väldigt lugnt. Det är lätt att köra för fort med honom och jag försökte lägga mig lugn på 1.16-tempo, det fanns bra kräm i honom över mål.

”Enormt fin spänst”
Om Nimbus C.D. bevarat något av sin närmast unika startsnabbhet torde han inte ha några problem att dra till ledningen, men frågan är vad tränaren tänkt sig för upplägg i comebacken?
– Vi ska försöka få till bra sista 300 meter. Tanken är att försöka öppna bra, så får vi se var vi hamnar. Sedan beror det på förutsättningarna, hur hästen känns och hur han trivs på banunderlaget. Jag vill att loppet han gör ska ta honom vidare i form.
Vad kan man begära av en häst som inte startat på 2,5 år?
– Ofta blir man väldigt lidande av att kroppen inte får vara igång och tävla, men jag hoppas på något sätt att han ska komma tillbaka. Hästen har en sådan enormt fin spänst att det skulle kunna gå. Vad gäller det här loppet så hade jag gärna sett att han fått komma ut i ett enklare gäng. Men han ska kunna vara bland de tre främsta ändå, så bra känns det, säger Robert Bergh som har ett år äldre Digital Ink i samma lopp.
– Han har blivit lite ojämn, men tävlar jämnast på Bergsåker så vi får tro på en bra prestation den här gången. Läget passar och jag hoppas att han kan vara trea-fyra. Det är två hästar som sticker ut och som blir tuffa att slå för båda mina.

Segerstrider utan otur
I V75-2 plockar Bergh ut amerikanskan Ginny Weasley från dubbla tillägg.
– Det är en bra proposition för henne, men samtidigt är det fort gjort att vara ute ur spelet från ett sådant läge och någon framför inte har en bra dag. Hon klarar inte av att börja speeda mitt i loppet så det vill till att det klaffar på vägen. Hästen har suttit jättefast i de två av de tre senaste starterna och gången däremellan tvingades vi prova i fjärdespår. Allting känns bra och slipper hon för mycket otur så tycker jag att hon ska segerstrida.
I silverdivisionen väljer Bergh Nobel Amok före uppanmälde Stall Warning.
– Nobel Amok känns jäkligt bra. Jag trodde på fin chans från samma läge på V75 näst senast, men då var det fler som ville testa lyckan och vi kom ut i fjärdespår. Har vi bara lite mer flyt den här gången så kan han absolut duga.
– Stall Warning har svårt att räcka i silver och från det här spåret blev det ingen bra uppgift åt honom.

Vill styra och ställa
Då är tongångerna mer uppåt kring Yrr i V75-7, trots plumpen i V75-finalerna på Solvalla under annandagen, då hästen kroknade helt från ledningen.
– Det var banan som fällde honom, i kombination med värmningen blev det inte bra. Hästen är tuff i sättet och det blev ingen harmoni den dagen, han var stenhård i värmningen och låg på. Han kände sig inte bekväm med underlaget, då kom stressen. Det märktes också på att han var stum och stel i ryggen efteråt.
– Vi suddar bort den starten och jag tror att vi är tillbaka som han kändes inför det loppet. Nu när han får springa på ett ärligt underlag så tror jag att han gör ett bättre lopp. Han har kapacitet att vinna fler V75-lopp.
Är det rent av din bästa segerchans?
– Egentligen är det nog så. Han har förutsättningar att vara med och styra och ställa och göra lite grann själv i loppet, säger Robert Bergh.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 System och analys till Bergsåker 5 januari
Nästa artikelEftersnack V75 Bergsåker 5 januari

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.