På torsdag väntar debut i V75 på hemmaplan

194

på torsdag väntar debut i V75 på hemmaplan

Ibelieveinamerica, även kallad Billy, har vunnit fem av sex starter. Foto av MALIN ALBINSSON

Ole-dolyckan, krasch och banglyckan. 
Att Ibelieveinamerica stött på patrull längs vägen är inget som syns i resultatraden. 
Fem segrar på sex starter och på torsdag väntar debut i V75 på hemmaplan. 
– Vi är chockade, det har ju gått helt fantastiskt bra, säger Åbyamatören Louise Frumerie.

Sena kvällar och tidiga morgnar. Så beskriver Louise Frumerie livet som amatörtränare.
Till vardags jobbar hon som djuransvarig i en butik. Förutom att träna hästar på fritiden föder hon och hennes sambo Mathias Alm upp både trav- och hopphästar. I stallet finns just nu nio stycken.
Fyra av fem travhästar är uppfödda och ägda av paret själva. En av dem är Ibelieveinamerica (V75-3) som har en brokig väg bakom sig.
– Det har varit lite otur med honom. Det har varit långa förkylningar och sparkar i hagen. Han fick opereras när hans kompis sparkade av en benbit i hasen. Sedan har han rullat fast i staketet och sådana där konstiga grejer, berättar Louise Frumerie.
Efter en spolierad treårssäsong har Ibelieveinamerica haft en desto bättre fyraårssäsong.
Han inledde med tre raka segrar men i den fjärde starten kom nästa motgång.
– Han var inte alls som vanligt. Han blev trött i loppet och återhämtade sig inte som han skulle. Vi tog blodprov och det visade att han hade kraftig borrelia och anaplasma.

Dragit bröllopsvagn
Efter behandling och en lång vila stod Ibelieveinamerica åter på startlinjen i början av december.
Comebacken blev precis som inledningen av säsongen bästa tänkbara, vilket följdes upp med ytterligare en seger.
– Han har verkligen gjort jobbet själv. Senast gick han i dödens och i loppet innan drog han tåget i tredjespår. Han är stark och kämpar, vi är verkligen stolta över honom. Utan tvekan känns det som den bästa häst som vi har haft, säger Louise Frumerie och fortsätter:
– Han är också otroligt snäll och en intelligent häst. En häst man verkligen har roligt med. Han har dragit bröllopsvagn och vi har lånat ut honom till montékurs. Sedan ger han ju allt i tävling, det är fantastiskt – det är svårt att inte tycka om en sådan häst.

”Det blir nervöst”
På Åby har Ibelieveinamerica tagit två av sina fem segrar men i V75-debuten väntar betydligt tuffare motstånd från spår sex bakom startbilen.
– Formen verkar god men vi får se från det läget, han är inte speciellt startsnabb. Det blir inget offensivt upplägg utan han får smyga med och gå i ryggar. Vi har sagt att han ska få ett snällare lopp, säger Louise Frumerie.
Precis som tidigare är det sambon Mathias Alm som sköter tömföringen och utrustningen blir den vanliga: fast bomull, skor och öppet huvudlag.
– Jag vet inte hur långt det räcker men han gör alltid sitt bästa och mer kan man inte begära, säger Louise Frumerie som inte vågar räkna med en ny seger.
– Vinst vågar man inte tänka på. Det blir nervöst på torsdag men det finns inga krav och jag är aldrig besviken på den här hästen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.