Pato utropstecken i Derbyuttagningarna

193

patooo

Det kan bära hela vägen igen för Halmstadduon Petri Puro och Peter Ingves i ett klassiskt lopp.
Pato, fjolårets etta bland treåringarna i Sverige, vann sitt kval till Svenskt Travderby i lunkande stil på tisdagskvällen.
Av den omtalade orutinen syntes inte ett spår.
– Hästen har startat väldigt lite så det är svårt att sätta in honom i de här loppen. Men nu visade han ju vilken fin häst han är, pustade körande Peter Ingves.

Det tävlades om drömmar i Malmö på tisdagskvällen. Drömmar både grusades och slog in när uttagningsloppen avgjordes till Svenskt Travderby och Derbystoet. Två klassiker för svenskfödda travare av 2008 års modell.
Tolv uttagningar kördes, sex för varje klass, där det gällde att vara etta eller tvåa för att få en plats i finalerna lördagen 2 september på Jägersro.
Tisdagens kanske största utropstecken var Halmstadhästen Pato. Den mörkbrune hingsten, döpt efter fotbollslaget Milans brasilianske anfallare, vann Svenskt Travkriterium i fjol i sin femte start i livet.
Blott tre starter senare var det dags för kval till fyraåringarnas stora lopp – och Pato övertygade igen. Faktum är att hästen nog aldrig sett så smidig och fin ut.
Peter Ingves gjorde sig ingen brådska från åttondespåret och avvaktade med sin häst i andraspår utan draghjälp. Pato fick avlösning i dödens tämligen omgående och kunde sedan lekande lätt slå klorna i ledande Västerbo Highflyer över upploppet.

”Fanns krut kvar”
Peter Ingves såg mest ut att sitta och åka när han körde fram till den bortflyende ledaren sista 700.
– Jag vet att han krigar på sida vid sida. När jag tittade ut och såg att de andra inte kunde hänga på tänkte jag att det inte är hela världen om jag är tvåa. Men i sista sväng…ja, jag kände att det fanns ”krut” kvar. Det känns skönt att gå till finalen när hästen hade lite ”kräm” sparat – det behövs säkert där
Pato har besvärats av en inflammation i ett bakknä i år. Tränaren och delägaren Petri Puro höll därför på att skrinlägga derbystarten.
– Men jag har känt lite som så att allt har en mening…och han är i form nu! sa Puro och log. Distansen är en fördel och jag tror att det här loppet för honom lite vidare i form. Men tyvärr går han lite för tungt balanserad ännu. Vi får se om vi vågar chansa i finalen med något lättare eller om det blir ”safety”, sa Halmstadtränaren.

Lätt för Panne
Stefan Hultmans Panne de Moteur vann Fyraåringseliten under Solvallas elitloppshelg i maj och var den högst seedade hästen inför tisdagskvällens drabbningar.
Hästen var överraskande bra med från start och tog enkelt ledningen från innerspåret. Örjan Kihlström valde dock att släppa när Jorma Kontio attackerade med Bon Frecia – för att sedan gå ut och överta igen efter 600 meter.
– En ”sju och en halv-öppning” på 2640 meter har man lite respekt för. Men han hade ett lopp i kroppen och jag trodde att han skulle klara av det. Vi fick lugna ner tempot ganska rejält mitt i loppet så det redde ut sig. Han gjorde det han skulle men kändes fin, sa Örjan Kihlström som körde undan lite lagom den sista biten, mycket enkelt före Timo Nurmos-tränade Bon Frecia.

Mera Hultman
Stefan Hultmans stall har två hästar med i finalen nästa lördag. Efter en ryckig inledning på det femte uttagningsloppet, med flera skiften i spets, körde Örjan Kihlström fram med loppets favorit Perfectly Enough och övertog efter 1100 meter.
Första årssegern kom passande nog i femte starten för Perfectly Enough som såg moppig värre ut.
– Vi sa tidigt att vi skulle ha toppform på hästen i mitten av augusti och det lyckades vi med. Ägaren har trott på mig och tålamodet betalade sig vilket jag är mycket glad över, sa Stefan Hultman.

Nurmos värst igen
Timo Nurmos vann derbyt i fjol med Beau Mec och hade nu laddat med hela åtta hästar i kvalen. Fyra av dem finns med bakom startlinjen i Svenskt Travderby nästa lördag!
Caddie Gallant och Going For Gold Zaz vann sina respektive lopp utan att behöva visa allt.
Jorma Kontio körde sig till ledningen 1800 meter från mål med Caddie Gallant som vann säkert med en längd tillgodo på tvåan Quangaroo Zet.
Going For Gold Zaz ledde för sin del hela vägen och tilläts anföra i lågt tempo. Tvåa här starkt avslutande Lovelock.
I det sjätte och sista uttagningsloppet kom så den enda lilla överraskningen på V65-spelet där Åke Svanstedt vann med Brazil Boko efter lopp utvändigt ledaren så gott som hela vägen. I loppet galopperade storfavoriten Manalapan, tränad av Axevalla-amatören Raoul Engblom, bort sina chanser i den första kurvan.

Sto(r)favoriten höll
Drillbit Ås vann Stochampionatet i juli och var den stora favoriten på damsidan den här kvällen.
Svante Båths sto vann också sitt uttagningslopp till Stoderbyt mycket enkelt från ledningen för Åke Svanstedt. Segertiden 1.13,8 över 2140 meter med bilstart.
– Jag väljer förstås att köra en av mina egna i finalen men det här är en bra häst. Det är inte form det handlar om utan det här är en bra häst helt enkelt. Hon kändes lika fin som på Axevalla, sa Åke Svanstedt.
En som kanske kan sticka upp i finalen är Timo Nurmos-tränade Askens Valencia som drog till ledningen direkt för Ulf Ohlsson och defilerade hem segern på tiden 1.13,4.
Övriga kvalvinnare till Stoderbyt var Citrin (tränare Stefan Melander), Indescribable (Stefan Melander), Celica Palema (Åke Svanstedt) och Red Red Red (Fredrik Persson).

Startlista
Svenskt Travderby
2 640 meter autostart

1. Panne de Moteur (Stefan Hultman)
2. Pato (Petri Puro)
3. Caddie Gallant (Timo Nurmos)
4. Going For Gold Zaz (Timo Nurmos)
5. Perfectly Enough (Stefan Hultman)
6. Bon Frecia (Timo Nurmos)
7. Bowie Boko (Björn Goop)
8. Lovelock (Björn Goop)
9. Brasil Boko (Åke Svanstedt)
10. Västerbo Highflyer (Flemming Jensen)
11. Mellby Viking (Timo Nurmos)
12. Quangaro Zet – (Daniel Redén)
Förstapris: 2 000 000 kronor

Startlista
Derbystoet
2 140 meter autostart

1. Drillbit Ås (Svante Båth)
2. Askens Valencia (Timo Nurmos)
3. Celica Palema (Åke Svanstedt)
4. Red Red Red (Fredrik Persson)
5. Indescribable (Stefan Melander)
6. Kimono Pearl (Stig H Johansson)
7. Pomona Wibb (Timo Nurmos)
8. Jumble Ås (Peter Untersteiner)
9. Citrin (Stefan Melander)
10. Global Nelly (Björn Goop)
11. Famous Dream (Per Lennartsson)
12. Abborren (Timo Nurmos)
Förstapris: 1000 000 kronor

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet