Petri Puro inför V75 Axevalla Söndag 23 juli

158

petri puro inför v75

Petri Puro:

Det blev seger i Drottning Silvias Pokal i maj.
Men det var mera ett lopp på vägen mot årets stora uppgift för Cash Crowe.
Det egentliga målet har hela tiden varit Stochampionatet.
– Allt har flutit på och jag tror att jag har bästa hästen, säger Petri Puro.

Campingen på Axevalla har börjat fyllas med husvagnar inför tredagarsmeetinget i helgen. Sportsligt mynnar allt ut i söndagens Stochampionatet (V75-6) – landets största lopp för fyraåriga ston.
Petri Puro meddelar allt väl med klara förhandsfavoriten Cash Crowe när vi ringer för att checka läget.
I uttagningsloppet sprintade hon undan enkelt i ledningen för Johnny Takter i första starten på ett par månader.
Halmstadtränaren har hela tiden sett söndagens stora final som årets huvudmål.
– Jag var precis och kollade Cash Crowe i dag (måndag), böjde henne lite och hon såg väldigt fin ut. I uttagningsloppet var hon bättre än jag vågade tro på förhand och med det loppet i sig känns det som att hon är i toppform nu. Så här fräsch har hon aldrig varit, säger Puro.


Inte möjlig insats?

Som många hästar har Cash Crowe dragits med lite småproblem under uppbyggnaden. Hon har tagits lugnt och som treåring blev det bara två lopp.
Säsongen i år har gått som på räls. Petri Puro hade tänkt gå ganska rakt på Stochampionatet men valde till slut ändå att matcha för Drottning Silvias Pokal under våren, för rutinens skull.
En galopp i uttagningsloppet höll på att ställa till det och finalen nåddes via en tredjeplats.
– Loppet hon gör i finalen från spår tolv trodde man ju inte skulle vara möjligt. Fantastisk. Men det är just sådana här saker som kommer fram eftersom. När hon bara gjort åtta lopp. Utan galoppen hade hon stått här med åtta raka och då hade det varit ännu mera märkvärdigt, eller hur?

”Tror jag har bästa hästen”

Den mycket framgångsrike Halmstadtränaren har vunnit Stochampionatet en gång tidigare. 2005 satte Peter Ingves dit Fama Currit. 1981 jobbade han som lärling hos Stig H Johansson och hade hand om Varia som vann Stochampionatet det året.
På söndag går han för guld med Cash Crowe som han äger, tränar och har fött upp.
– Skulle jag tippa någonstans så spikade jag nog henne. För jag tror att jag har bästa hästen. Hon kan öppna riktigt snabbt men kan sedan tas upp och köras sakta …det är en jättestor fördel och jag är så tacksam för att hon har det sättet trots att hon är efter Ready Cash.
– Nu verkar fräschören dessutom vara klart mycket bättre än den var i drottningens pokal. Men det blir ingen lätt match så klart. Jag har respekt för Perssons Darling Mearas och Strömbergs Unique Juni. Det var nog de tre som imponerade mest i kvalet, vad jag kunde se.

Hur ska loppet bli kört på söndag för att du ska vara helt nöjd?
– Min häst har nog stora chanser att vinna, men jag vet inte hur det ska bli kört. Det är väldigt svårt att avgöra och just i det fallet är det kuskens uppgift (Johnny Takter) att studera och fundera ut taktiken ur alla olika vinklar, kontra hästens kapacitet och hårdhet. Min häst är allround i alla fall och har gått från alla lägen.
Finns det inte något du behöver förändra eller är mindre nöjd över inför söndagen?
– Det enda lilla bekymret…som det känns i alla fall… är att hon blev lite irriterad på bettet i försöket. Jag ska se vad jag kan göra åt det, vilket bett jag ska byta till.
Hur är den här donnan som individ om du jämför med dina andra toppston som exempelvis Fama Currit och Camilla Highness?
– Hon är väldigt cool med människor. Litar på dem. Men när jag tänker på det så kanske att hon börjar få lite toppsto-karaktär och humör ändå? Hon går tillsammans med ett sto i hagen. En kompis som hon går väldigt bra ihop med nu och man vill inte ändra något. Hon är en väldigt snäll häst. Lite temperamentsfull hemma i träningen är hon, men på banan har hon hittills betett sig perfekt för att vara en Ready Cash-avkomma. Vi har inte behövt bottna henne i loppen hittills. Hon har sprungit med full fart över mållinjen i alla lopp och det gör nog sitt att hon har en väldigt bra bild av det här med tävling, säger Petri Puro.
Bara dagar kvar till Stochampionatet. Harmoni råder i favoritlägret.

Fotnot: Första V75-start på söndagen är klockan 14.30. Stochampionatet går somV75-6.

Föregående artikelV75 resultat och startlista till Axevalla 23 juli 2017
Nästa artikelReadly Express – på världsrekordtid