Petri Salmela inför Copenhagen Cup 2019

50

Petri Salmela inför Copenhagen Cup 2019

Senast en Bodentränad häst deltog i Elitloppet var 1998 – då hette hästen Scandal Play.
21 år senare är det dags igen.
I onsdags fick Makethemark och Petri Salmela en rosa biljett – men först ska han vinna Copenhagen Cup.
– Det känns riktigt bra med först Copenhagen Cup och sen förhoppningsvis två heat över sprinterdistans i Elitloppet, säger Petri Salmela.

På söndag är det traditionsenligt V75 från Charlottenlund Travbana utanför Köpenhamn. Då ska Danmarks största och mest prestigefyllda travlopp avgöras, Copenhagen Cup. Loppet går över distansen 2011 meter med ett förstapris på 375 000 danska kronor. Regerande mästare är Cyber Lane och Johan Untersteiner.
En av hästarna som är med bakom bilen i år är Makethemark, Petri Salmelas stora stjärna blev i onsdags blev inbjuden till Elitloppet. Det är första Bodentränade hästen i Elitloppet sedan 1998. Då var det var Scandal Play och Bo Eklöf som representerade Norrbotten, ekipaget blev femma i sitt försöksheat.
– För mig och hela gänget är det riktigt stort. Förra året var det för tidigt för honom att gå ut i Elitloppet och man måste noggrant fundera på alla olika delar så det blir bäst för hästen. Nu fick jag reda på det här i god tid och hade chansen att matcha som jag ville. Det känns riktigt bra med först Copenhagen Cup och sen förhoppningsvis två heat över sprinterdistans i Elitloppet, säger Petri Salmela.
Hur mycket betyder det här för Boden och norrländsk travsport?
– Det är en stor grej för Bodentravet, det är riktigt stort för hela Norrbotten. Alla vet vad Elitloppet är och det är den största folkfest vi har i vår sport, säger han och tillägger:
– Hästen är dessutom ägd, uppfödd och inkörd i Norrland och det visar att vi i norr kan vara med och matcha de bästa hästarna i världen.

”Ganska primitiva förhållanden”
Petri Salmela kommer från Torneå i norra Finland, en stad med ungefär 22 000 invånare. Från samma område kommer en av Sveriges största tränare.
– Jag började karriären i Torneå och bor fortfarande kvar där, även Timo (Nurmos) började karriären i Torneå. Jag flyttade verksamheten till Sverige och Boden ett par år innan honom. Man kan säga att det är två Torneå-pojkar som är med i år och båda började karriären under ganska primitiva förhållanden. Även för den finska sidan av gränsen är det här riktigt stort.
En som troligtvis berörs allra mest av den rosa biljetten är den rutinerade skötaren Anne Raatikainen, hon har varit både Petri Salmela och Makethemark trogen i många år.
– Hon började karriären hos mig som praktikant och direkt när hon slutade skolan blev hon fast anställd, vårt samarbete sträcker sig över 15 år tillbaka i tiden. Självklart blev hon jätteglad och man kanske bara får den här chansen en gång i livet. Även fast jag tror att Makethemark kommer vara som bäst om ett eller två år över sprinterdistans.
Har han egenskaperna för en framskjuten placering i Elitloppet?
– Han är allround men känslan är att han är bäst på medeldistans. Jag tror att sprinterdistans-egenskaper kommer fram mer och mer. Dom få gångerna man har laddat med honom bakom bilen har han öppnat bra och han är mycket kvickare ut än vad många tror, säger Salmela och meddelar att han inte kommer ändra huvudlag i de kommande starterna:
– Han är så klok och han vet vad han gör, han kommer fixa den biten själv. Han tävlar med stänkhuva och öppet huvudlag i dag och vi kommer inte ändra på det i dagsläget, men det är möjligt att vi kommer prova något typ av stängt huvudlag i framtiden.

“Får gärna gå sig trött”
En sak i taget och först ska Salmelas stjärna försöka vinna Danmarks största travlopp, Copenhagen Cup. Storloppet går som V75-6 på söndag och Makethemark drog nitlotten spår sju bakom bilen.
– Det är inga Propulsion eller Readly Express med, men det är ett startfält med många fina hästar. Vi har lite tråkigt läge, han har mött liknande gäng tidigare i karriären och det är som vanligt positionerna som avgör. Vi får hoppas på lite tempo i loppet och att han får visa sig från sin bästa sida då är han riktigt stark till slut, säger Salmela och tillägger att det här är ett steg på vägen mot toppformen:
– Tankarna är redan lite på Elitloppet men han får gärna gå sig trött i loppet, då tror jag formen bara stiger på honom. Jag tror att att vi kommer behöva något lopp till innan den absoluta toppformen sitter där men till elitloppshelgen ska han vara så nära toppformen som möjligt.
Bodentränaren avslöjar mellan raderna hur framtidsplanerna ser ut för sin stjärna, om allt går som det ska i kommande starter är det aktuellt att han visar upp sig för hemmapubliken tre veckor senare.
– I Boden kommer han vara i topp toppform.
Hur känns han hemma i träning för dagen?
– Det är riktigt bra med honom, vi gick igenom honom direkt efter starten på Romme och alla var riktigt nöjda. Han fick det lite lugnare veckan efter årsdebuten och sen tränade han på tre gånger förra veckan och kändes riktigt fin. Den här veckan har han också jobbat på bra hemma, säger Salmela som också berättar att han kommer ändra balans på söndag:
– Han kommer gå med optimal balans, barfota runt om och jänkarvagn. Jag vill ha ett lopp i kroppen med optimal balans inför Elitloppet och nu måste han upp lite formmässigt.
Makethemark åker inte själv ner till Köpenhamn utan har med sig stallkamraten Carisma Sisu, som startar i V4-1. Gemensamt har hästarna att båda vann sina respektive årsdebuter.
– Hon känns riktigt fin hemma. Jag hade två månader där nästan alla mina hästar var sjuka och inte presterade. Hon var en av de första som presterade efter den perioden och vann direkt i årsdebuten. Hon kommer vara ännu bättre nu på söndag.
Utrustning på henne?
– Barfota runt om och jänkarvagn.

Startlista
Copenhagen Cup 2019
2011 meter autostart
1) Handsome Brad – Carl Johan Jepson
2) Generaal Bianco – Peter Untersteiner
3) Voltaire Gifont – Pietro Gubellini
4) Cyber Lane – Johan Untersteiner
5) Racing Mange – Joakim Lövgren
6) Dreammoko – Wim Paal
7) Makethemark – Ulf Ohlsson
8) Cash Hanover – Michael Nimczyk
9) Repay Merci – Knud Mönster
10) Tsunami Diamant – Robin Bakker

Föregående artikelErik Adielsson har valt häst i Elitloppet 2019
Nästa artikelV75 Tips, Analys och Ranking inför Åby 11 maj 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.