Pirjo är optimist inför V86

140

image-1

Succéduon Etan Royal och Pirjo Vauhkonen i början av 2000-talet. Foto av Kanal 75

Hon är kvinnan bakom kulthästen Etain Royal.
Skrällsegern i Harper Hanovers lopp på Solvalla i maj 2000 talas det om fortfarande.
Kanske har hon en ny stjärna på gång i Tomorrowland som startar i onsdagens V86 på Solvalla.
– Visst finns det likheter, säger finskan Pirjo Vauhkonen som siktar på styrkeprovet Harpers igen.

Etain Royals skuttiga stil gillades inte av de franska travdomarna då det begav sig och den svarte valacken diskades ofta för orent trav i sitt hemland.
Pirjo Vauhkonen jobbade som veterinärassistent vid den här tiden och fick chansen att träna hästen. Det blev omedelbar succé.
Hästens första start i Sverige blev styrkeprovet Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen 2000. Jorma Kontio körde vann till det glada oddset 40 gånger pengarna.
Etain Royal blev kvar hos Pirjo Vauhkonen i nästan två år och det var hos henne hästen tog sina största segrar och blev folkkär.
Efter genombrottet på Solvalla blev det segrar även i lopp som Olympiatravet och Åby Stora Pris.
I dag jobbar Pirjo Vauhkonen inom hemtjänsten hemma i Finland och tränar hästar på fritiden. Senaste stjärnan är åttaårige Tomorrowland. En skadedrabbad hingst född i USA som hon fick i träning i somras.
– En sån som Etain Royal får jag aldrig igen. Men Tomorrowland påminner om honom – han har enorm fysik och kämpaglöd. Sedan travar Tomorrowland bättre än vad Etain gjorde, säger hon och skrattar.

Två raka i V75
Pirjo Vauhkonen bor i Laukaa i mellersta Finland och reser till Solvalla med segerförhoppningar i veckan. Tomorrowland startade två gånger i svenska silverdivisionen i november – försök i Eskilstuna och final på Solvalla – och gjorde bra ifrån sig båda gångerna utan att få vinna.
Därefter har Tomorrowland tagit två raka segrar på hemmaplan i lopp där finska gulddivisionen har mött bronshästar från 20 meters tilägg.
Ett motstånd hästen matade ner på sin styrka.
– Han var bra vid segrarna. Senast var det guldfinal i Uleåborg och då galopperade han bort sig. Det var vinterbana den gången och han fungerade inte på den utan slog ihop och galopperade. Ari Moilanen sa annars att han kändes bra.
Jorma Kontio kör i V86-6 på Solvalla och inleder från ett sjättespår bakom bilen. Tomorrowland har utmärkt sig som en stark häst. Är onsdagens medeldistans rent av i kortaste laget?
– Det är ingen nackdel, även om han är bättre på längre distanser. Han är bara medium från start men vi kommer till Solvalla med förhoppning om att vara med i striden. Hästen kommer kommer att köras med normal balans som han haft på slutet, norskt huvudlag och skor runt om.
Kommer du att vara på plats på Solvalla?
– Ja, jag vill vara med min häst.
Vad har du för framtidsplaner med Tomorrowland?
– Tanken är att han ska bli kvar hos Jorma och Päivi (frun till Jorma Kontio) för tre lopp i Sverige. Söndagen 25 januari finns ett trekilomerslopp på Solvalla bland annat. Kanske tar jag hem hästen efter det och går allt bra får han komma till Harper Hanovers lopp i maj, säger Pirjo Vauhkonen, finskan med angenäma minnen från styrkeprovet under Solvallas elitloppshelg.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.