Plusplus för Sanity i årsdebuten

207

plusplus_sanity

Elitloppshästen Sanity spurtade till sig en tredjeplats i årsdebuten i Paris på torsdagen.
Efter en vinter med träning i Frankrike blev loppet på Vincennes en genomkörare helt enligt planen.
– Det blev precis som vi hoppades och hästen lämnade verkligen det besked jag ville ha. Han såg lysande ut, sa tränaren Malin Löfgren.
Sagan om Sanity fick sig en törn i Elitloppet på Solvalla i fjol då hästen var sjuk och inte gick vidare till finalen.
Elitloppet är det stora målet även i år och inför årets tävlingssäsong har Solvallatränaren Malin Löfgren provat ett annorlunda upplägg och låter sin häst övervintra i Frankrike.
Efter fyra och en halv månads tävlingsfrånvaro och åtskilliga franska mil i kroppen var det dags för Sanity att göra årsdebut på Vincennes på torsdagen.
Comebacken kunde faktiskt ha regisserats av Malin Löfgren själv.
– Ja, det hade inte kunnat bli bättre. Vi är här i första hand för att bygga upp hästen inför vårsäsongen och loppen ska bara fungera som genomkörare. Det lopp han fick nu var precis som vi satt och önskades oss innan, säger Malin Löfgren en stund efter loppet då hon smugit sig in i värmen på stallfiket med sonen Charlie, ett år just på torsdagen.

Tung spurt
Sanity inledde från innerspåret bakom bilen och hamnade i tredjeparet invändigt. I slutet av den sista kurvan började körande Jarmo Niskanen leta sig ut med den sjuårige valacken – som fick upp farten ordentligt långt ut i banan.
Sanity var snabbaste hästen över upploppet och var bara en tiondel efter vinnaren Quinoa du Gers och tvåan tillika storfavoriten Triode de Felliere.
Sanity fick drygt 120 000 kronor för tredjeplatsen i Prix du Plateau de Gravelle. Kilometertiden skrevs till 1.12,0 över 2 100 meter med autostart.
Sanity såg riktigt mäktig ut i årsdebuten. Kanske är sjuåringen en av de 16 hästarna i Elitloppet i maj.
– Jarmo gjorde det jättebra och körde precis som jag hade bett honom om. Sanity gick med fullt ös över mål och hade faktiskt väldigt låg puls efter loppet också. Så det fanns betydligt mer att ta av vilket är väldigt glädjande så här i årsdebuten.

”Inte klämmas ur”
Troligen blir det ett eller ett par lopp till på fransk mark innan hemfärden någon gång i slutet av mars eller början av april.
Torsdagens kusk, den i Frankrike verksamme svenske tränaren Jarmo Niskanen, kommer att få fortsatt förtroende i de lopp som återstår i Frankrike.
– Jarmo funkar väldigt bra på honom. Det blir inte aktuellt att sätta upp några franska toppkuskar som ska klämma ur hästen utan han ska få liknande upplägg som i dag. Lite ryggar, och så får det bli vad det blir resultatmässigt innan vi går hem för storloppscirkusen, säger Malin Löfgren.
Dileva Käll, andre svenskhäst i loppet, kördes i ledningen av Peter G Norman och hamnade utanför prispengarna.

Mikael Wikner

Föregående artikel(Det editerade) V75-Tipset 23/2, Kalmar. Jackpot-Omgång!
Nästa artikelRaggmunken tapper tvåa på Vincennes

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.