Polara blir hästen att slå i kallblodsloppet på V75 Bjerke

148

polara

I Elitkampen var den finska stjärnan omutlig från dödens.
Polara blir favorit i kallblodsloppet i Bjerke V75 på söndagen och tränaren Antti Tupamäki meddelar fortsatt toppform.
– Mycket avgörs i starten men siktet är givetvis inställt på att leda loppet hela vägen.

Efter segern på Solvalla för två veckor sedan har livet inte varit sig riktigt likt för 29-årige travtränaren Antti Tupamäki med stallet några mil från Jyväskylä i mellersta Finland.
Polera tog sin andra storseger på raken och travade upp till förstaplatsen bland landets kallblod. Framgångarna har märkts av även i det dagliga menar han.
– Det har varit en stor grej i Finland. Många olika tidningar, både lokala och riks, har haft artiklar om hästen efter segern i Stockholm. Det har kommit många gratulationer också, så det har varit väldigt stort, säger Jyväskylä-tränaren.
Antti Tupamäki har jobbat med hästar i hela sitt liv tillsammans med pappa Risto. Sedan början av 2015 är det sonen som stått som tränare för stallets hästar.
Tupamäkis är kallblodsentusiaster. Av 20-talet hästar i träning finns endast ett varmblod i dag.
Fadern Risto har haft en vinnare på stosidan i det största kallblodsloppet Kungstravet under åren. Farfadern var även han travtränare vars kallblod deltog i inbjudningslopp i Norden.
– Vi har haft bra kallblod i familjen men jag tror ändå att Polara är den bäste, säger han.

Vitter chanslös att utmana
I fjol vann Vitter Elitkampen på Solvalla och har under året betraktats som nummer ett i Finland.
I medeldistansloppet Erkon Pokaali på Vermo i början av maj var Vitter chanslös att utmana Polara som drog fältet sönder och samman med ett knäckande tempo framme i ledningen.
– Han är bäst i spets och det är mycket positionerna som avgör. Det finns tre-fyra stycken hästar som är mycket goda i Finland för dagen och det är svårt att säga vem som är nummer ett. Men jag skulle tro att ingen av de andra i toppen hade kunnat vinna på Solvalla med den tunga löpning som Polara fick i Elitkampen, säger Antti Tupamäki.

Revanschmöte i Oslo
Oslo Grand Prix körs som den sista V75-avdelningen på söndagen. Alm Svartens Äreslopp över 1609 meter går som V75-5.
Det blev ett innerspår bakom bilen för mörkfuxen i loppet.
Polara tog ledningen från ett fjärdespår i loppet på Vermo i en mycket snabb öppning. I Elitkampen blev han hängande utvändigt Odin Tabac och Jörgen Westholm.
Odin Tabac var inte som bäst och kroknade och en frisk Polara kunde ta över och tog en knapp seger, före starkt spurtande Kleppe Slauren och Månprinsen A.M. som fick upp farten från andraparet utvändigt men var för sent ute.
Nu blir det revanschmöte i Oslo.
– Säker på seger var jag ju inte när vi hamnade i dödens men jag hade ändå en bra känsla. Hästen kändes så gåvillig och då brukar han gå hela vägen till mål.
Ser du innerspåret som plus eller minus?
– Det är svårt att säga om det kan bli spets från start. Jag vet inte hur snabba de andra är, men det är klart att jag försöker hålla ledningen. Mycket avgörs i starten men siktet är givetvis inställt på att leda loppet hela vägen. Hästen är snabb ut bakom bilen men det kan bli så att vi blir av med spets och får förlita oss på att det ska bli luckor också.
Vad tror du om hästens form?
– Han verkar fortsatt vara bra i ordning och han är ett av de första strecken i loppet. Han kommer i alla fall gå barfota fram, eventuellt med skor bak den här gången eftersom bakhovarna blev lite slitna i Elitkampen. Men han har tävlat med brodd och allt möjligt och gått bra så jag tror inte att det kommer att påverka nämnvärt, säger Antti Tupamäki.
Polara åkte ensam i bil till Stockholm och blev enligt tränaren lite orolig under resan. Till Oslo åker han tillsammans med Victory Bonsai som startar i ett försök- och finallopp utanför V75-spelet.
– Vi rullar just nu mot Norge (torsdag eftermiddag) och hästarna verkar komma väldigt bra överens och både äter och dricker. Så den långa resan ska inte störa hästen, säger tränaren.
Kuriosa är att Polaras uppfödare har amerikanska bilar som hobby och att hästens namn är hämtat från Dodge-modellen Polara.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 resultat och startlista till Bjerke 11 juni 2017
Nästa artikelStjärnor försenade – fastnade i tullen