Prix d’Amerique – Sanningen bakom Helens seger

55

helen berättar

Helen A Johansson har berättat många gånger om sin Prix d’Amerique-seger. Men vad låg bakom?Foto av LARS JAKOBSSON

I vår är hon en av deltagarna i Mästarnas mästare.
Nu kommer dokumentären om Helen A Johansson och fullträffen i Paris 1995.
Tidernas Triumf visas i TV4 på lördag – 20 år efter Ina Scots seger i Prix d’Amerique.

En kvinna i Prix d’Amerique? Ja, det blev för verklighet för första gången 1995 då Helen A Johansson deltog med Ina Scot.
Till fransmännens stora förvåning slutade det med seger i världens tuffaste travlopp.
20 år har gått och lördag eftermiddag sänds dokumentären Tidernas Triumf i TV4. Producenten Lissi Gustafsson lade sista handen på filmen i veckan.
– Det är en del svåra saker Helen berättar om i filmen. Men mest handlar det om glädje och om hårt arbete. Segern i Prix d’Amerique var ingen ”travsaga”. Helen berättar att hon jobbade stenhårt med väldigt höga krav på sig själv om att bli duktig, säger Lissi Gustafsson.

Historien bakom
Tidigare har Lissi Gustafsson gjort dokumentärer om Järvsöfaks och Lutfi Kolgjini. Nu är berättelsen om Helen A Johansson färdig.
– Vi har spelat in på Vincennes och vi har varit hemma hos Helen och hennes familj. Helt enkelt följt med henne lite grand i det liv hon har nu. Men framför allt har hon berättat historien som ledde fram till segern. Det var kärleken till hästarna som drev henne. Att vara första kvinnan i Prix d’Amerique som dessutom gick och vann blev förstås uppmärksammat. Men Helen ville ju bli uppmärksammad för det jag hade gjort när hon slog igenom innan det här loppet i Paris – inte för att hon var tjej, säger Lissi Gustafsson.
Justus Bång har filmat och redigerat Tidernas Triumf som visas i TV4 på lördag klockan 17.30, med repris i TV12 på söndag klockan 11.50.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.