Daniel om Propulsion i Årjängs Stora Sprinterlopp

151

Propulsion i Årjängs Stora Sprinterlopp

Delicious U.S. är struken i Stoeliten.
Nu får succétränaren Daniel Redén hoppas på sin andra stjärna Propulsion som är med i Årjängs Stora Sprinterlopp.
– Han gick jobb under måndagen och kändes väldigt fin. Jag är mycket nöjd med hästen, säger Redén.

Trav-Sveriges drottning Delicious U.S. fick återigen problem med magen på tisdagsmorgonen. Något som hon har haft till och från de senaste åren. Hon kommer därför inte till start i Stoeliten i V75-1 på lördag där många såg fram emot en match mellan henne och Some Summit.
– Hon låg ner när vi kom till stallet i morse och visade tydligt att hon hade ont. Hon visade att hon ville ha hjälp. Det är magen som krånglar igen, hon kan få problem med den ibland och det kräver medicin som tar bort smärtan. Hästen har fått antiinflammatorisk medicin så att det tar bort inflammationen i tarmen, säger Daniel Redén.

”Mår bra igen – pigg och glad”
– Men nu mår hon bra igen och är pigg och glad. Hon har sprungit ute i hagen på förmiddagen men eftersom det är 14 dagars karenstid på medicinen kan hon inte starta på lördag. Så hon får träna på hemma istället och jag skulle tro att hon kan gå jobb igen om några dagar.
– Vi vet hur känslig hästen är med sin mage och vi tar inga risker. Hon har haft de här problemen förut med magen och kommer säkert att få det igen. Hon fick det efter starten i Halmstad i våras och fick det även i vintras trots att hon inte gjorde någonting då.
– Veterinären trodde tidigare att ju äldre hon blir så kan de här besvären komma oftare och det verkar stämma.

Sista säsongen på banan
Tränare Redén har tidigare aviserat att den här säsongen är den sista på tävlingsbanan för Delicious U.S. Nästa år går hon till avel och blir fölsto. Om och när det blir någon ny start kan Redén inte säga i dagsläget.
– Det går inte att säga någonting om det just nu. Vi får ta en dag i taget så får vi se. Men hon kommer säkert att komma tillbaka, säger Daniel Redén om stoet som har slagit tre världsrekord.

Propulsion från spår åtta – ”Iskallt”
Daniel Redén, som leder tränarligan med klar marginal, har flera superhästar i sitt stjärnspäckade stall. En av dem är Propulsion som startar i Årjängs Stora Sprinterlopp, V75-7, på lördag. Han kommer närmast från en miljonseger i Norrbottens Stora Pris, dit han kom efter en hyllad andraplats i Elitloppet.
– Om han är okej efter den här starten kommer han att gå till Hugo Åbergs nästa gång. Spår åtta är iskallt med en häst som inte är blixtrande snabb ut – det kan bli vad som helst från det där läget. Men han känns väldigt fin nu och vi får hoppas att han har lite tur under vägen. Jag har dock inga krav från spår åtta mot kvalificerat motstånd.
Vilken av konkurrenterna tycker du är mest ”kvalificerad” den här gången?
– Jag vet inte, jag tycker att det är ett jämnt lopp. Det är många fina hästar med. Vi är nöjda med honom som han varit på slutet och ändrar inget i utrustningen, barfota runt om igen, säger Daniel Redén.

Mikael Wikner