Propulsion kan vara en luring

38

propulsion kan vara en luring

Propulsion har radat upp strålande insatser under året men senast vann han utan att vara som bäst.
Nu är Daniel Redén väldigt uppåt igen med sin stjärna inför Hugo Åbergs.
– Jag har inte känt honom så här bra på väldigt länge, säger Redén.

Det är dags för årets magiska travkväll på Jägersro. Hugo Åbergs Memorial med en miljon kronor till vinnaren och flera fina lopp runtomkring. Det är även V75 den här tisdagen och Propulsion är favorit i Hugo Åbergs. Daniel Redéns stjärna har övertygat stort och började med att vinna på Färjestad i årsdebuten i våras i imponerande stil. Därefter vann han V75 i Umeå innan han tog hem Finlandia-Ajo efter en suverän insats. Han blev sedan trea i elitloppsförsöket och femma i finalen efter att ha avslutat i 1.06-tempo. Senast vann Propulsion miljonloppet Norrbottens Stora Pris i Boden trots att han inte var som bäst.
– Han var dålig i värmningen och rullig i travet och jag fick tynga ner honom i balansen och massera honom till loppet. Det var inte samma häst vilket även Örjan kände när han körde. Nu gick det vägen ändå eftersom han har en så otrolig löpskalle, säger Daniel Redén.
– Vi gick igenom hästen efteråt men hittade inga fel. Han har ju gått ganska rejält nertyngd med tunga järnskor men sedan har jag lättat honom i balansen när vi har tränat och då har han sprungit med lättare skor i jobben. Troligen har han sprungit och spänt sig då vilket visade sig i loppet i Boden. Det kan röra sig om sådana små detaljer.
– Nu känns hästen mycket bättre i jobben på slutet och vi har återgått till hans gamla balans med järnskor. Jag har faktiskt inte känt honom så här bra på väldigt länge och han känns lika fin som han gjorde inför årsdebuten på Färjestad i våras.

Åkte 60 mil för två intervaller
Daniel Redén tävlade på Axevalla under helgen men åkte efter tävlingarna i lördags hem till gården i Enköping för att köra jobb med Propulsion och Wild Honey. Sedan åkte han tillbaka ner till Axevalla på söndagen igen. En extra tur på 60 mil.
– Det var bara två löjliga intervaller men jag åker gärna 60 mil för att köra de hästarna. Det är viktigt att känna att de håller sig fräscha och fina och att de känns bra. Jag var mycket nöjd med hur de kändes, säger Redén.

”Örjan ser lite lurig ut”
Propulsion har innerspår i Hugo Åbergs och eftersom det är 1609 meter så kommer kurvan närmare när startbilen släpper iväg fältet än om det är 1640 meter. Det är en fördel i spetsjakten om man har innerspår men huruvida Propulsion kan öppna tillräckligt fort för att försvara ledningen är svårbedömt.
– Hästen kan öppna snabbt, det kände jag i jobbet på Solvalla när jag körde i våras. Han var så klockren i travet då och känns precis lika rytmisk och fin nu. Det är visserligen stor skillnad mot att prova det i ett snabbjobb än i ett riktigt lopp och det kan bli svårt att hålla ut Tycoon Conway Hall och Mosaique Face.
– Men han kommer att öppna bättre än vad folk tror och Örjan har alltid sett lite lurig ut när vi har pratat om hur fort Propulsion kan öppna. Så det ska bli spännande att se hur fort han kan komma iväg och Örjan har nog en plan som vanligt för hur han ska lösa det.

”Galen i humöret och laddad”

Vad är feelingen att Propulsion kan vinna Hugo Åbergs?
– Känslan är att han kommer att göra ett riktigt bra lopp och vi har ju sett hur bra han har varit tidigare när han har varit som bäst. Jag vill ha honom i samma skick som på Färjestad, då var det mumma, och jag tycker att han känns lika bra nu. Han är även galen i humöret och väldigt laddad. Spår ett gör ju också att han kommer att få en bra resa.
– Sedan har han ju inte startat på ett tag och kanske kan behöva loppet. Det såg vi att exempelvis Call Me Keeper behövde i lördags. Jag har även haft lite ojämna prestationer på stallets hästar senaste veckan men vi har inte sett på blodproven att det ska vara några fel.

Kan bli nytt huvudlag

Några ändringar i balans och utrustning?
– Vi kör som sagt med samma gamla balans, järnskor fram och barfota bak. Eventuellt så lägger vi på ett Can’t See Back-huvudlag på honom. Det har vi aldrig haft, han har ju gått med öppet huvudlag tidigare. Så det kan nog göra sitt till för startsnabbheten.
Du har även med Wild Honey på Jägersro som startar utanför V75. Läget där?
– Wild Honey känns bra på alla sätt och är fin i träningen. Hon möter äldre ston nu och det tycker jag inte riktigt om att hon ska behöva göra som fyraåring. Men det finns inga lopp för henne att starta i och då får hon gå ut här. Jag har inga krav på henne för hon möter några riktigt bra hästar. Jag hoppas att hon kan växa in i eliten nästa år, säger Daniel Redén.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKallblodskungen startar på V86 igen
Nästa artikelKan Spartan Kronos vinna Hugo Åbergs?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.