Propulsionärendet: Svensk Travsports vd pressades i Överdomstolen

247

propulsionärendet svensk travsports vd pressades i överdomstolen

Svensk Travsports vd Maria Croon förhördes på torsdagen av Överdomstolen.
Hon fick även ta emot kritik av Svensk Travsports tidigare säkerhetschef Steen Morten Johansen som tidigare belagts med tystnadsplikt av sin förra arbetsgivare. En tystnadsplikt som hävdes när även han förhördes i Överdomstolen.

Det hettade till när Svensk Travsports vd Maria Croon förhördes och hon pressades hårt av Daniel Redéns advokat Jesper Arvenberg. Bland annat hade Jesper Arvenberg synpunkter på det strikta tränaransvaret och när han frågade: ”Om det rimligt att en tränare ärver ett ingrepp gjort av tredje part?” blev han till slut stoppad av Överdomstolens ordförande Olle Sohlberg:
– Nu blir det argumentation, det var inte meningen. Du ska ställa frågor. Maria Croon ska inte tolka reglementet, sa Sohlberg enligt Aftonbladet på plats.
Maria Croon hade tidigare under förhöret sagt:
– Tränaren har ett strikt ansvar för att, att ta reda på om hästen är startberättigad. Så har det varit i alla tider. Det kan inte vara förbundets uppgift.
Jesper Arvenberg frågade även. ”Finns det belägg att Propulsion någonsin haft nedsatt känsel?”
– Det var inte utredningens uppdrag, det var om hästen var nervsnittad. Att kontrollera om hästen har känsel eller inte, har inte varit en del av utredarnas uppdrag. Allt är redovisat i rapporten, svarade Maria Croon.

Förre ST-chefen kritisk mot ST
Även före detta säkerhetschefen på Svensk Travsport, Steen Morten Johansen, förhördes på torsdagen. Steen Morten Johansen sparkades av Svensk Travsport en månad efter att Propulsion-skandalen uppdagades och belades dessutom med tystnadsplikt. En tystnadsplikt som nu hävdes i Överdomstolen.
Steen Morten Johansen var i vissa delar kritisk till sin före detta arbetsgivare och att Maria Croon ska ha lagt sig i utredningsarbetet som han hade ansvar för, enligt Aftonbladet sa han bland annat:
– Jag provade. Men första dagen var det nästan kaos. Maria Croon ville veta vad vi gjorde och vilka som skulle kontaktas, det är en bra att en chef är engagerad, men det kanske är bättre att låta de anställda jobba och sedan bli underrättad under vägs gång. Det var en del händelser och jag var inte nöjd.
– Jag provade så gott jag kunde att utreda objektivt. Som jag uppfattade det så var det viktigaste att hitta felen som Daniel Redén gjort, sa Steen Morten Johansen.

Fråntogs vinstpengar på 26,3 miljoner
På torsdagen fortsatte och avslutades Överdomstolen förhandling i Propulsionärendet som hölls i Hästsportens Hus på Solvalla under två dagar. Turerna kring stjärntravaren Propulsion har blivit en riktig långbänk men ska nu nästan två år efter segern i Elitloppet få ett slut?
Söndagen 31 maj 2020 vann Propulsion Elitloppet i sitt femte försök. Två dagar senare kom chockbeskedet: Propulsion uppgavs vara nervsnittad i USA innan han köptes av Stall Zet och flyttades till Sverige och tränaren Daniel Redén.
I oktober 2020 fastslog Svensk Travsport att Propulsion är nervsnittad och hästen fråntogs därmed samtliga sina prestationer i Sverige från och med 2015. Totalt handlade det om vinstpengar på 26,3 miljoner kronor. Daniel Redén dömdes enligt det strikta tränaransvaret för att ha startat en nervsnittad häst. Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD) beslutade samtidigt att befria Daniel Redén från någon påföljd.
Daniel Redén och juridiska ombudet Jesper Arvenberg överklagade domen till Överdomstolen och bestred fakturan på 26,3 miljoner kronor.
Trots att Svensk Travsports Överdomstol inte avhandlat ärendet valde ST i september i fjol att börja kvitta skulden på 26,3 miljoner kronor mot prispengar som stallets övriga hästar springer in.
Nu väntar hela travvärlden på Överdomstolens utslag i målet som beskrivs som den största skandalen i Svensk Travsport.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.