Puro: ”Det var ett felbeslut av mig”

18

Stortränaren självkritisk efter galoppen i Kriteriet • Jagar revansch i Breeders’ Crown

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

DA Pepperboy.

TRAV26 oktober 2017 13:52

Han galopperade bort stora pengar i Kriteriets slutskede.

Nu jagar topptreåringen DA Pepperboy revansch i Breeders Crown.

– Det var ett felbeslut av mig att ta av skorna i Kriteriet. Han hade varit med i segerstriden utan galoppen, säger Petri Puro.

På söndag är det semifinaler i Breeders Crown på Solvalla och även V75.

Petri Puro sa tidigt inför den här säsongen att han hade en riktig skjutare i DA Pepperboy. Det treårige löftet radade upp segrarna och vann även sitt försök till Kriteriet i övertygande stil. Han var en av de mer betrodda i finalen och fick en fin löpning. Men när attacken sattes in från ett bra slagläge blev det en försmädlig galopp sexhundra meter kvar.

– Vi körde barfota runt om för första gången och han såg fin ut i provstarten och även under loppets gång. Men sedan började han fuska lite med travet och dra vänster bakben. När han skulle runda en konkurrent på sista långsidan höll han inte ihop aktionen och felade. Så var den dagen förstörd, säger Petri Puro.

– Jag tyckte att hästen hade mycket fötter och hade tränat honom utan skor flera gånger. Det känns som en barfotahäst. Men han hade en reaktion i en hovled när vi kollade upp honom efteråt och det var nog det som han kände av när han inte hade skorna på sig. Det var ett felbeslut av mig att köra med den balansen. Men i de här stora loppen tar man ibland lite risker och jag visste att det krävdes en tid runt 1.12,5 för att vinna. Då vill man försöka förbättra så mycket som möjligt. Men när det går i 1.12-tempo hela vägen är det inte så lätt.

– Men så här är det. Ibland tar man de rätta besluten och ibland tar man sämre beslut, menar Puro.

Hur långt framme hade han varit utan galoppen?

– Det är svårt att säga men han är med i segerstriden och i alla fall bland de tre främsta utan galoppen. Hästen var helt obrukad när han kom in i stallet efteråt och drog inte en suck efteråt. Han hade formen helt på topp den dagen.

Vad har hästen gjort efteråt?

– Han kollades upp och blev behandlad i hovleden. Sedan har vi tränat på som vanligt och jag tycker att han känns likvärdig gentemot tidigare. Det är alltid svårt att säga med honom för han är så jäkla lat i träningen. Han springer i trehundra meter och sedan börjar han bromsa. Men så har hästen varit hela tiden så det är svårt att läsa av honom i träningen. Men han känns fräsch och fin i alla fall.

”Visat startsnabbhet”

DA Pepperboy blir en av de mest betrodda i V75-avslutningen på söndag. Breeders Crown är det sista chansen för i år för DA Pepperboy för att kunna ta en riktigt stor seger. Han har lottats till spår sju bakom startbilen och körs som vanligt av Peter Ingves. Tränare Puro är optimist.

– Hästen har blivit mycket snabbare ut i de två senaste starterna. Man har sett att det finns startsnabbhet i honom och jag har förstått hela tiden att han kan öppna bra. Sedan är det svårt att säga om det räcker för att ta ledningen från spår sju.

– Hästen är i alla fall stark och bra styrka har han alltid visat. Han har mest gått styrketräning hemma efter Kriteriet och gillar styrkepassen, men jag ska även köra ett tempojobb med honom på onsdag, eller torsdag. När han vann försöket till Kriteriet var han jäkligt bra. Det blev ett ryckigt kört lopp och han fick nästan lägga tre speeder. Så det var bra gjort att vinna där, menar Halmstadtränaren.

– Är han i normalt skick så tror jag på bra chans. Han tillhör de sex, sju bästa treåringarna i Sverige, det är jag hundraprocent säker på.

Blir det några ändringar i balans och utrustning?

– Ja, nu återgår vi till den tidigare balansen barfota bak och skor fram. Det blir även rycktussar precis som han hade i Kriteriet för första gången men då fick vi aldrig chansen att dra dem. Han är skolad med rycktussar ett par gånger hemma i träningen och har svarat bra på dem. Vi fortsätter med vanlig vagn och väntar med jänkarvagn. Han kan fortfarande vara lite vinglig och springer och bromsar och behöver lite hjälp med stängerna. Så jänkarvagn är inte aktuellt just nu, säger Petri Puro.

Till sist; hur är läget med Cash Crowe, vinnaren av Drottning Silvias Pokal och Derbystoet?

– Jag har tränat ner henne litegrann och hon har inte gått några tuffare jobb utan mest fått röra på sig. Hon är inte anmäld till Breeders Crown och för hennes del är säsongen nog över. Jag hittar inga riktiga lopp till henne och vi får träna för nästa säsong istället. Det finns visserligen lopp i Frankrike men jag vill inte gå mot hingstarna eftersom hon har så lite rutin. Det är också svårare att matcha henne i Frankrike eftersom hon har vunnit Grupp 1-lopp. Men jag ska ringa till Anders Lindqvist och kolla lite mer.

MICHAEL CARLSSON/KANAL75

26 oktober 2017 13:52

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Är lite muskelöm, annars är det bra”
Nästa artikelVann klassiska loppet – flyttar till Sverige

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.