”Räkna inte bort Mosaique Face”

35

image-15
Mosaique Face har radat upp flera fina prestationer utan att få vinna. Senast var hästen dock lite sämre och nu varnar tränaren för att det inte blir optimal balans i Åby Stora Pris.
– Men man får inte räkna bort Mosaiquen. Han kan slå motståndarna alla dagar i veckan om han vill, säger Lutfi Kolgjini.

Är det någon häst som står på tur att vinna så är det sexårige Mosaique Face. Men gedigna insatser till trots har hästen inte fått sätta nosen först över linjen sedan Prins Daniels lopp på Gävletravet i maj.
– Det börjar verkligen bli dags och någon gång måste det vara hans tur igen. Han har stått för enorma insatser utan att få vinna, säger Lutfi Kolgjini.
Denna gång har hästen dock, enligt tränaren och kusken, blivit lite bortlottad.
– Igen… och så är det open stretch och skit. Missförstå mig inte, Åby är bland de roligaste banorna att köra på, men jag hade hellre haft andra utgångslägen än vad jag har.
Jägersrotränaren har vunnit Åby Stora Pris vid ett tillfälle. Det var 2008 tillsammans med Garland Kronos.
Hur tänker du inför Åby Stora Pris med två försök och ett eventuellt skiljeheat?
– Med Garland Kronos vann jag det första heatet och körde bara lugnt i det andra. På så sätt hade jag en fördel i skiljeheatet, som jag sedan vann. Det är väl det optimala om man vill ha en fräsch häst hela vägen. Men det går att spekulera i det där hur mycket som helst. Alla gör som de vill.
Lutfi Kolgjini menar att Mosaique Face absolut är en av hästarna som ska räknas i lördagens storlopp och att han kan vinna båda heaten även om han har störst chans i det första.
– Ja, med tanke på läget. Jag kommer i alla fall att prova framåt. Inte en chans att jag tar upp. Men Mosaique Face har tidigare visat att han egentligen är bättre i andra heatet. Så han har chans i båda tycker jag. Se bara på insatserna i Elitloppet. Först var han slagen av Royal Fighter från ”dödens” och sedan var han helt fantastisk i finalen. Han blir bara bättre med lopp i kroppen.

Inte optimal balans
Något som dock talar emot en ny Kolgjiniseger är hästens senaste insats och balansändringen.
– Han var inte som bäst senast i Hugo Åbergs, tycker jag. Men det tror jag berodde på framför allt två faktorer. Först och främst var banan lös och dålig rent ut sagt. Sedan blev han lite väl hetsig av allt väntande på banan då det skulle korrigeras materialfel. Det passade inte min häst.
– Till den här starten blir det dessutom skor på. Åtminstone i det ena heatet, men kanske i båda. Hans hovar räcker max för ett heat och jag tänker inte offra min häst för ett lopp. Det är inte värt att riskera någonting. Men det där får vi se. Är banan riktigt fin, vilket den lär vara, så kanske vi kör barfota i ett lopp.
Hur stor skillnad är det med skor kontra barfota?
– För Mosaiquen är det inte så jättestor skillnad. Han har visat att han kan springa riktigt fort ändå. Men en liten skillnad är det.
Vad har du för förväntningar?
– Jag vill se att han gör bra lopp och då kommer resultaten av sig självt. Man kan inte bara prata placeringar. Se på insatserna han har gjort förutom senast i Hugo Åbergs. Han har varit fantastiskt fin, men inte fått vinna. Han gör mig aldrig besviken.
Vad tycker du om motståndet? Ska Mosaique Face räknas?
– Ja, då. Man får inte räkna bort Mosaiquen. Han kan slå motståndarna alla dagar i veckan om han vill. Han har vunnit mot de flesta av dem förut. Men det är mycket som spelar in.

Satt fast med rubbet
Förutom Mosaique Face har Stall Kolgjini ytterligare två fina V75-chanser. Först i V75-4 med Quick Fix.
– Hästen har återhämtat sig bra sedan senaste lopp då det blev alldeles för tufft från start. Det är fina hästar med i loppet, men Quick Fix ska räknas. Det blir optimal balans och jag anser att min häst är en av de tre-fyra bästa i loppet.
I V75-7 gör tolv namnstarka hästar upp i ett på förhand riktigt superlopp över 3 140 meter. Norrbottens Stora Pris-vinnaren El Mago Pellini lär bli en av förhandsfavoriterna.
– Han satt fast med rubbet kvar bakom en för dagen dålig Indigious senast. De krafterna lär komma väl till pass nu. Alltså det är riktiga elithästar med i detta lopp. Alla skulle platsa i Åby Stora Pris. El Mago Pellini måste man se upp med och det blir barfota runt om denna gång.
Bästa chansen av dina tre hästar?
– Det är 50/50 mellan Mosaique Face och El Mago Pellini, skulle jag säga.

Victor Sundqvist, Kanal 75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.