Ralf Edström prisutdelare på Hästgalan

231

raffebaffe

På V75 har han som mest vunnit 28 000 kronor.
Som fotbollsspelare har han vunnit nio cup- och ligatitlar för fem olika klubbar i fyra länder.
På fredag delar Ralf Edström ut priset till Årets Tränare på Hästgalan 2013 i Göteborg.
Bland synonymer till ordet folkkär finns populär, uppskattad och allmänt omtyckt. De som känt Ralf Edström från att han slog igenom som allsvensk fotbollsspelare i Åtvidaberg 1971 bekräftar att samtliga ord stämmer in på den i dag lätt grånade 60-åringen.
Kanske just därför Ralf Edström passar så bra i arbetet med att samla in pengar till handikappidrotten.
Kanske just därför Ralf Edström är så uppskattad som expertkommentator för Radiosporten.
– Mitt liv har inte varit fläckfritt, men jag har alltid varit ödmjuk inför mina uppgifter och alltid stått för vad jag sagt och gjort, menar Ralf från hemmet i Västra Frölunda.
Det är lördag eftermiddag och Ralf zappar mellan tv-kanalerna. Han tittar på skidor, på JVM-finalen i ishockey och på V75 från Bergsåker.
Hur pass travintresserad är du?
– Sådär. Jag gillar spänningen. Tre, fyra gånger om året är jag på Åby med några kompisar. Jag spelar på V86 och V75. Jag spelar ihop med grannen. När vi lämnat in systemen ringer jag farsan och ger honom raderna, så kan han också följa våra spel på teven.
Vinner ni?
– En gång vann jag 28 000 kronor. Jag tror det var 15 år sedan. Jag är ingen expert. Men vem är det? Inte ens de som påstår sig vara experter tippar ju rätt, fastslår Ralf med ett skratt.

Talangen från Degerfors
Det var 1971. Åtvidabergs FF hade upptäckt en talang i Degerfors. En lång och målfarlig yngling vid namn Ralf Edström. 18 år ung gjorde Ralf Edström allsvensk debut. Resten är – minst sagt – fotbollshistoria.
1972 gjorde han landslagsdebut mot Danmark (2-0). I nästa landskamp kom genombrottet mot Sovjet på Råsunda. Matchen slutade 4-4. Ralf gjorde tre av målen. Samma år vann han den allsvenska skytteligan och blev svensk mästare med Åtvidaberg. 1972 belönades han också med Guldbollen.
– Jag fick den även 1974. Av allt jag vunnit är Guldbollen det finaste och största, säger Ralf stolt.
Just 1974 spelade han sitt första VM (Västtyskland) där hans 1-0-mål på volley med vänsterfoten, mot just blivande världsmästarna Västtyskland, blivit en klassiker. Ralf spelade också i VM 1978 (Argentina).
Som proffs inledde han sin karriär i holländska PSV Eindhoven där han blev dubbel cup- (1974, 1976) och ligamästare (1975, 1976). I belgiska Standard Liège blev han cupmästare 1981 och med AS Monaco blev han fransk ligamästare 1982. Mellan sina utlandsår gjorde han en svensk sejour i IFK Göteborg där han blev cupmästare 1979.
Var upplevde du din bästa fotbollstid? 
– I PSV. Där stämde allt både på och utanför planen. Helt underbara år, minns Ralf.
Och var har du haft din bästa tränare?
– Av flera bra tränare vill jag framhålla Sven-Agne Larsson i Åtvidaberg och Ernst Happel i Standard Liège. Två profiler. Sven-Agne måste ha varit en dröm för journalisterna. Han sa alltid vad han tyckte, bjöd alltid på sig själv. Happel var en gambler. Han spelade kort och tyckte om ett casinobesök. Lite av hans storhet förstår man då han fått Österrikes nationalstadion i Wien uppkallat efter sig, Ernst Happel Stadion.
Ralf Edströms fotbollskarriär slutade med en skada i Monaco och hemma i Sverige erbjöd Tommy Engstrand honom rollen som Radiosportens expertkommentator och den 27 april 1983 fanns just Tommy och Ralf på plats i Utrecht där Sverige besegrade Holland i en vänskapslandskamp med 3-0.
Får vi be om målskyttarna, tack?
– Dan Corneliusson 1-0 och 3-0, Robert Prytz 2-0 på straff.

Hästgalan 2013
Ralf Edström kan sin sak och på fredag delar han alltså ut priset till Årets Tränare 2012. De nominerade är: Lutfi Kolgjini, Stefan Melander, Timo Nurmos och Åke Svanstedt.
Hästgalan 2013 arrangeras på Clarion Hotel Post i Göteborg fredagen den 11 januari och visas på ATG Play 19.00–22.30.
Då kommer flera vinnare att prisbelönas. Den mest prestigefyllda är Årets Häst. Här betyder folkets röst lika mycket som juryns (Svenska Hästsportjournalisters Klubb). Läs mer och rösta på www.aretshast.se.

ATG

Föregående artikelMaharajah på plats i Paris
Nästa artikelFem tippar V75 – Åby 12 januari

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.