Reijo jagar nya segrar på V75 och har laddat

178

reijo v75

Solvallatränaren Reijo Liljendahl jagar nya V75-segrar när V75 på lördagen avgörs på Åby.Foto av LARS JAKOBSSON

Tio miljoner kronor inkört.
Tia i tränarligan.
Elva V75-segrar.
– Elva? Nej, 14 ska det vara, vi har tre segrar när V75 avgjorts i Norge också, säger tävlingsmänniskan Reijo Liljendahl som har fem chanser att förbättra V75-statistiken på Åby på lördagen.

Reijo Liljendahl är en raket på travhimmeln och sedan han plockade ut sin proffslicens 1 april 2013 har det pekat uppåt.
2014 är första hela året på egna ben och i förra veckan passerade stallet tio miljoner kronor inkört.
Vad säger du om 2014?
– Att jag är aldrig nöjd, att jag vill ha mer…, man är en tävlingsmänniska. Men det är klart att det gått bra. Men det är samma där, det finns saker man kan förbättra, saker som inte gått vår väg…
– På det stora hela har stallet fungerat bra men det ligger också oerhört mycket arbeta från personalen och hela organisationens sida. Det här är ingen enmansshow. Jag måste försöka utveckla mig själv också hela tiden, det är en förutsättning för att hänga med. Det gäller att lära sig nytt hela tiden.
Vad har varit bäst?
– Bäst? Kanske att jag haft många bra hästar som tjänar mycket pengar. Framför allt Canaka B.F. som tjänat över tre miljoner kronor sedan hon kom till oss. Fire To The Rain infriade förhoppningarna och sedan dök det upp en joker i Knows Nothing. Jag har haft hästägarnas förtroende och fått in nya och bättre hästar under året.
Och sämst?
– Det är klart att jag blev besviken när Formula One gick sönder efter bara en start. Sporten är oberäknelig och orättvis ibland, men även rättvis ibland.
Hur ser du på 2015?
– Jag är förväntansfull. Det är så att jag har några tvååringar som jag hoppas på utan att nämna några namn. Vi har en bra bredd på de bättre hästarna. Jag har några som grund-tränar just nu som ser bra ut. Det kan bli ett bra år om hästarna håller sig friska.

Fem V75-chanser på Åby
I V75-ligan ligger Reijo Liljendahl åtta i den officiella listan med elva fullträffar i travets elitserie under 2014.
– Elva? Nej, 14 ska det vara, vi har tre segrar när V75 avgjorts i Norge också, rättar tävlingsmänniskan.
På lördagen avgörs V75 på Åby och Reijo Liljendahl har fem chanser att förbättra V75-statistiken.
7 Aristocat Boko (V75-1) kom lite på mellanhand på baksidan senast. Han gick väl okej, men det blev svårt att när han fick en så dryg sista sväng. Läget nu blev dåligt men samtidigt är det inte värsta silverdivisionen. Jag hoppas på högt tempo, det är han gynnad av. Han är allround och klarar 1 600 meter lika bra som 3 000 meter.
2 Knows Nothing (V75-3) jag har fått mycket positivt feedback om sedan vinsten i debuten för oss. Han har tränat i dag (tisdagen) och han kändes fin i jobbet, i intervallerna. Det är klart jag måste tro på bra chans som hästen kändes i dag.
Spår 2, hur är det med startsnabbheten?
– Jag vet att han är bra.
1 Kemas Winnie (V75-6) gick rätt bra i lördags. Hon avslutade bra och det var inte tomt i mål, därför anmälde jag direkt till veckan efter. Hon fick ett bra läge och det är ett fint smygläge. Det är ett lite outsider-betonat läge.
6 Pedro Bi (V75-7) var med i den fina bronsfinalen senast. Han räckte inte till då men var inte heller riktigt bra för dagen. Han är bättre nu. Jag har även kört honom i dag och han kändes också fin i jobben. Spåret är lite lång ut men han är snabb och får säkert en vettig position. Han kan vara långt fram om det stämmer optimalt.
7 Bearhawaii (V75-7) såg fin ut på Mantorp lite i skymundan i comebacken senast och jag tycker att han borde gå fram med det loppet i sig. Jag tänker ändra lite och han kommer att vara vassare den här gången. Jag tycker han är jämngod med Pedro Bi, det är olika saker som talar för och emot dem. Den som får löpningen är först i mål av dem, men jag är ganska dåligt påläst vad de möter för hästar.
Vad är det du tänker ändra?
– Det blir stängt huvudlag och så ska jag titta på fötterna. Eventuellt kan det bli någon ändring där också, senast gick han med skor runt om.

Fakta
Vinstrikaste travtränare 2014:
1) Robert Bergh, Bergsåker – 27, 3 miljoner kronor
2) Peter Untersteiner, Halmstad – 21,9 miljoner kronor
3) Björn Goop, Färjestad – 21,3 miljoner kronor
4) Svante Båth, Bergsåker – 16,4 miljoner kronor
5) Lutfi Kolgjini, Jägersro – 16,1 miljoner kronor
6) Roger Walmann, Solvalla – 14,8 miljoner kronor
7) Stefan Melander, Solvalla – 14,1 miljoner kronor
8) Timo Nurmos, Solvalla – 13,7 miljoner kronor
9) Stig H Johansson – 12,0 miljoner kronor
10) Reijo Liljendahl, Solvalla – 10,0 miljoner kronor

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.