Reijo jagar nya segrar på V75 Romme 23 augusti 2014

247

reijony

Han hade en succékväll på Solvalla när Canaka B.F. vann EM för ston och det blev 750 000 kronor inkört på bara två lopp.
Nu laddar Reijo Liljendahl om för att försöka vinna E3-finalen för ston med Spring Kronos.
– Det vore tjänstefel att inte vara optimist. Hästen känns lika bra som inför senaste starten, om inte ännu bättre, säger Reijo Liljendahl.

Solvalla-tränaren upplevde en stor kväll under onsdagen. Under kanontävlingarna och inför en stor publik på hemmabanan så blev det en snygg dubbelseger till stallet. Först vann Fire To The Rain ett treåringslopp med 100 000 kronor i förstapris. I loppet efter tog Canaka B.F. hem European Championship för ston med ett förstapris på 750 000 kronor. Därmed har Reijo Liljendahl vunnit flera stora lopp i år som tränare. I somras vann han exempelvis Ulf Thoresens Minneslopp i Jarlsberg med Fire To The Rain. Han har även vunnit försök till Lotterian och försök i Sweden Cup med Monster Drive och Reijo har alltmer stärkt sin position som tio i topp i den allsvenska tränarligan. Hittills har det blivit 7,5 miljoner kronor inkört och 65 segrar på 304 starter vilket ger fina 21 i segerprocent.
– Det rullar på bra och jag är väldigt nöjd. Men vi ger oss inte utan ska nog ta några bitar till av tårtan, säger Reijo Liljendahl.
Är Canaka B.F.:s seger i EM för ston din största som egen tränare?
– Ja, jag måste säga att det är den största. Förut tyckte jag att det var Fire To The Rain i Ulf Thoresens lopp men att få vinna det här storloppet på hemmaplan var stort. Fantastiskt roligt.

”Hela teamet ska ha äran”
– Som jag sa efter loppet så är det egentligen inte så ofta som alla förberedelser stämmer i praktiken när man har siktat inför ett stort lopp som vi hade gjort för Canakas del. Vi hade siktat på det här loppet ett tag och försökt att förbereda henne för det och det lyckades. Det känns väldigt roligt att alla bitarna föll på plats.
– De som ska ha äran för det är hela teamet runtomkring hästen, alltifrån personalen till veterinär och transportör som gör att allting fungerar. Och att vi även har en träningsanläggning som är i toppskick vilket vi har på Julmyra. Vi har en väldigt bra fungerande verksamhet kring allting, säger Reijo Liljendahl.

”Stort intresse bland hästägarna”
De stora framgångarna har förstås gett ringar på vattnet och märkts inte minst bland hästägarna. Reijo Liljendahl är mycket populär och hästägarna står i kö för att lämna in sina hästar i träning. För dagen har Reijo 80 hästar i träning, vilket är max, men inom kort står ett nytt stall färdigbyggt och då blir det ytterligare 28 boxar som finns att tillgå.
– Det är jätteroligt att det är så stort intresse. Framförallt att man har förtroendet bland hästägarna och att de vill satsa på mig. Det är bra tryck på nya hästar och i mitten av nästa månad kommer ettåringarna in i träning och där har vi redan klart med mellan 15 till 20 stycken. Men det är bara angenäma problem att försöka lösa och få plats med alla, menar han.

Elithäst ny i träning
För en vecka sedan fick Reijo in ett mycket intressant nyförvärv. Det handlar om den amerikanske topphästen Knows Nothing som mycket väl kan vara något för Elitloppet nästa år. Den femårige hingsten tillhörde toppen i sin kull i Nordamerika och vann sitt försök till Hambletonian och slutade femma i finalen. Han har tagit 14 segrar på 35 starter, tjänat fem miljoner kronor och vunnit på tiden 1.09,5ak. I en tv-intervju nyligen utryckte sig Reijo Liljendahl att det är sämre hästar än Knows Nothing som har varit med i Elitloppet tidigare.
– Det var lite skämtsamt sagt men helt klart är det här en mycket bra häst. Han är väldigt trevlig och har en bra gång. Jag har kört 1.40 med honom på rundbanan ännu så länge och han känns fin. Vi tränar på några månader nu så får vi se hur det ser ut när vi har kört lite rakbana och sandbana. Det ska bli mycket intressant att se när han börjar krypa nedåt i tiderna, säger Reijo Liljendahl.

Spring Kronos vann med tussarna kvar
I lördagens V75-omgång på Romme, som dessutom kryddas med en jackpot, väntar högintressanta tävlingar för Solvalla-tränaren. Reijo Liljendahl tränar favoriten Spring Kronos i E3-finalen för ston. Hon gjorde debut för Reijo senast i E3-försöket och imponerade vid segern på 1.12,3 för Björn Goop.
– Hon var jättefin då och det fanns lite sparat på den tiden som det kändes. Björn drog inte tussarna på henne och det fanns nog lite till att plocka ut.
– Även om det alltid är lite svårbedömt i första starten så hade jag känt i träningen innan att det var en bra häst. Jag hade koll på vad hon gick för och det här är ju sådana lopp som man måste ha torrt på fötterna om man ska vara med i. Det var glädjande att hon fungerade så bra.
– Hon kom från Italien i juli och det fanns lite att göra på henne då. Det är en jäkla fin märr med bra stam och bra gång. Hon har kvaliteter för att bli en riktigt bra häst.

Känns ännu finare i träningen
Spring Kronos har så sent som i veckan bytt ägare från de italienska ägarna till svenska intressenter. Det är numera fyra svenska delägare till hästen som är favorit i E3-finalen för ston. Hon har spår två bakom bilen och Reijo rapporterar om goda träningspass efter senaste starten.
– Jag körde intervaller med henne i tisdags och hon kändes fin. Hon tränar lika bra som hon gjorde inför förra loppet, om inte ännu bättre. Läget är idealiskt och hon är vettigt snabb från början. Björn får lägga upp taktiken och jag vet inte hur mycket av hennes startsnabbhet som han utnyttjade senast.
– Om det inte blir ledningen så gäller det att skaffa sig en vettig position. Jag brukar säga att loppen inte avgörs de första 200 metrarna men det gäller att skaffa sig ett bra slagläge.
– Det vore tjänstefel att inte vara optimist efter det hon presterade senast. Hon går barfota runt om igen och med helstängt huvudlag och i jänkarvagn. Inga ändringar. Kanske att vi blir tvungna att dra tussarna nu, men förhoppningsvis behöver vi inte det, säger Reijo Liljendahl med ett skratt.

Känns bättre och bättre i jobben”

Du har ytterligare två hästar till start i V75 i Aristocat Boko och Pirro Bi. Chanserna där?
– Aristocat Boko (V75-1) gick in i helvete bra senast och ett mycket snabbt slutvarv från kön. Han känns bättre och bättre i jobben och var bra även gången innan när han satt fast. Jag tycker att han har fått ett för honom passande utgångsläge med spår nio och skulle han hamna vettigt på det ska han räknas. Johan Untersteiners häst är bra och den tror jag är värst emot. Men min kan sitta där snart för han känns riktigt bra nu. Bakfötterna var lite slitna senast och han gick med bakskor då men nu blir det barfota runt om.
– Pirro Bi (V75-7) går bra varje gång men har haft en del otur i loppen. Senast blev det strul framför honom första halvvarvet. Han gick 1.12,5 sista 2000 metrarna och var bra så formen är fin. Men spår tolv i V75 är inte lätt och det gäller att det blir överpace om han ska ha någon chans. Vi får ligga lite lågt därifrån och han går barfota runt om den här gången.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDubbla SM-Guld för Osterling och Nordvanja
Nästa artikelBjörn Goop har en ny Supertalang på G!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.