Reijo Liljendahl inför Kriteriehelgen 2016

36

kriteriehelgen

Toppchanser både lördag och söndag.
Reijo Liljendahl kan bli kriteriehelgens stora segerherre.
– Det klart att jag är förväntansfull, säger Solvallatränaren.

Höstens största travhelg på Solvalla står för dörren. Lördagens jackpotkryddade V75-finaler följs på söndag upp av ytterligare en V75-omgång och landets mest prestigefyllda treåringslopp – Svenskt Travkriterium med ett förstapris på två miljoner kronor. Hemmatränaren Reijo Liljendahl selar ut toppdjur båda dagarna och i helgens huvudnummer har han två hästar till start.
– Elitloppet är det största för mig men sedan kommer kriteriet. Jag har Solvallahjärta och en seger på söndag skulle vara min största i karriären. Att vinna Solvallas största unghästlopp är stort, framför allt när man skaffat och tränat upp hästarna själv, säger Reijo Liljendahl, vars segerstaplare Policy Of Truth (V75-6) är andrahandsfavorit i kriteriet efter obesegrade Global Trustworthy.
– Han har fått precis det upplägg som jag vill ha inför kriteriet. Han fick en liten paus och uppbyggnad under sommaren och har nu kommit tillbaka till formen med de här två loppen han fått.
Sex segrar på åtta starter är Policy Of Truths facit så här långt. I somras krossade han motståndet i E3 och uttagningsloppet till kriteriet vann han komfortabelt från ledningen.
– Han såg fin ut senast även om han led lite av banan som var besvärlig den dagen. Han funkar bäst på fint underlag när han får bra fäste och nu ser det ut att bli vettiga förutsättningar.

”Har båda där jag vill ha dem”
Policy Of Truth startar från spår fyra bakom startbilen. Med nummer tio på brickan startar hans stallkamrat Grant Boko. Den senare gjorde en heroisk insats i uttagningsloppet då han trots ett mördande inledningsvarv på mycket snabba 1.11,1 hade mod och kraft att gå vidare till final genom en andraplats.
– Det var synd att han fick ett så tufft tupplägg men han har jobbat bra efter försöket och verkar ha tagit det på rätt sätt. Det är synd att han har bakspår nu men han är bra.
Hur värderar du hästarna sinsemellan?
– Jag vill inte göra det för Policy Of Truth är rutinerad i de här sammanhangen och har visat att han duger. Men Grant Boko slog honom i Umeå och visade senast att han har i kriteriet att göra. Han är en häst under kraftig utveckling. Jag tycker att jag har båda där jag vill ha dem och det finns ingenting som talar för att de inte ska vara med i matchen.

”Nadal Broline är en bättre häst”
Både Policy Of Truth och Grant Boko har alla förutsättningar för att slå sig in i den äldre eliten vad det lider. Där befinner sig redan flera av deras stallkamrater och tre av dem går ut i lördagens gulddivisions-final. Bästa utgångsläget har Shadow Woodland (V75-6) med spår fem. Hästen utklassade motståndet när han så sent som i lördags vann gulddivisionen från ledningen.
– Han vann lätt och fick äntligen utdelning på formen. Han har haft bra form en längre tid utan att få sätta pricken över i. Täta starter är inget problem. Det har han hanterat bra förut och han kändes bra när jag körde honom i veckan. Han är bra från början men som alltid får kusken bestämma taktiken, säger Liljendahl.
Favorit i loppet blir Nadal Broline. Han är färsk i högsta klassen men han har visat skyhög kapacitet och när han senast gjorde debut i gulddivisionen spurtade han ner motståndet från andra par utvändigt. Den här gången lottades han till ett svårt sjundespår.
– Han har tränat på normalt efter senast och känns fin i jobben.
Hur värderar du Shadow Woodland och Nadal Broline häst mot häst?
– Nadal Broline är en bättre häst naturligtvis, men spår sju är besvärligt och det kan bli problem därifrån, men han är riktigt bra…
Om Shadow Woodland tar ledningen, kan Nadal Broline ta ner honom från positionen utvändigt?
– Man vet aldrig men jag tror det.
Är man sugen på att ensam lägga beslag på V75-jackpoten, 55 miljoner kronor väntar i sjurättspotten, kan ett streck för Reijo Liljendahls tredje häst i loppet vara på sin plats. Knows Nothing är den mest rutinerade i trion och hans tränare är inte främmande för att han kan dyka upp långt framme om det löser sig från tolftespåret.
– Han har gått bra i dödens två gånger i rad. Nu blir det förhoppningsvis inte den positionen. Läget är dåligt men jag tycker inte att han är helt avsågad om det skulle stämma maximalt för honom. Det ska i alla fall blir kul att se honom med ett defensivare upplägg.

”Har utvecklats fantastiskt”
Reijo Liljendahl har fler segerfarliga hästar i lördagens V75-omgång.
Ma Runnig (V75-2) känns fin i träningen och har ett bra läge. Jag har dålig koll på vad hon möter men hon känns fin och utvecklas hela tiden. Hon har haft lite problem att tåla träning och tävling men hon verkar ha stabiliserat sig under året och glädjande nog känns hon fortsatt bra. Nu blir det barfota runt om, stängt huvudlag och jänkarvagn.
Top Of The World (V75-3) håller väldigt bra form och vann enkelt senast efter att ha fått göra lite jobb från början. Motståndet är av en helt annan kaliber den här gången och det gäller att han kommer till i loppet. Om han gör det ska han inte vara helt borta i nuvarande form. Han har utvecklats fantastiskt bra på slutet och verkar kunna fortsätta att göra det. Senast gick han med bakskor men nu ska han gå barfota runt om. Det gör honom lite raskare från början.
Mellby Apollo (V75-3) var jag inte nöjd med i lördags. Men Uffe (Ohlsson) fick bruka honom två gånger från början och det brukar han inte tycka om och när han sedan fick gå utvändigt om ledaren surnade han till helt enkelt. Han har känts helt perfekt i veckan och jag tror att han kommer att prestera bättre den här gången. Helt avsågad är han inte men det brukar vara svårt att vinna finaler från spår elva.

”Värd att vara med i finalen”
Vid sidan av sina två kriteriefinalister har Liljendahl ytterligare tre hästar att hålla tummarna för i söndagens V75-imgång.
Rio Rita Face (V75-2) fick ett tufft lopp oaksuttagningen och var värd att vara med i finalen, så det var surt att hon torskade precis på linjen. Nu har hon spår åtta och därifrån är det inte lätt att vinna, men hon tränar fint och kan överraska om det skulle stämma.
Mellby Emeralds (V75-3) blev lite het i kriterieuttagningen med stängt huvudlag så det kan bli tal om open eye den här gången. Han har tränat fint efter senast och har ett intressant utgångsläge. Han är bra från början och bör hamna vettigt till.
Nakoda Goj (V75-7) gick bra i Gävle senast. Han drog fram vinnaren sista 800 meterna och höll bra som tvåa. Han funkade bra med skor och ska gå med det igen. Han har bra form och har tränat bra under veckan.

Föregående artikelOliver Hall dyrast på inledningsauktionen
Nästa artikel”Vänta med att mötas till Prix d’Amerique”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.