Reijo Liljendahl inför lördagens final i Olympiatravet 2017

243

final i Olympiatravet 2017

– Jag är nöjd med häst och förberedelser, säger Reijo Liljendahl inför lördagens final i Olympiatravet 2017. Foto: Mikael Wikner Foto av Kanal 75

Solvallatränaren Reijo Liljendahl menar att han under sin långa karriär aldrig stött på någon häst med samma inställning som Nadal Broline.
Orutinen har hästen emot sig i Olympiatravets final på lördagen.
– Jag blev alldeles stum över den här lille krigarens insats senast.

Efter uttagningar under april är det på lördagen dags för vårens första stora travhändelse i Sverige – Final i Olympiatravet 2017.
Stor favorit på Åby blir elitloppsvinnaren Nuncio. En häst med 28 miljoner intjänat i karriären.
”Blåbäret” Nadal Broline kan överhuvudtaget inte jämföras med någon i lördagens startfält vad gäller rutin och intjänade pengar. Först när det kommer till jämförelser om inställning – jävlar anamma – kan den sjuårige valacken börja gnägga lite.
Efter en skadefylld karriär tog han steget upp i den högsta klassen i fjol och 16 segrar på 27 starter säger en del om hästens kapacitet.
Solvallatränaren Reijo Liljendahl har suttit bakom mängder av topphästar under sin karriär och är inte så sugen på jämförelser.
– Jag har haft många bra hästar och vill inte ranka dem. Men man kan säga att han betyder väldigt mycket och att jag tycker väldigt mycket om den här lille krigaren. Det är hans fighterhjärta och inställning som ger honom en extraplats i mitt hjärta, säger Liljendahl.

”Loppets runner-up”
På lördagen berikas V75-omgången på Åby med extra jackpotmiljoner från norska Bjerke i lördags där ingen spelare fick sju rätt. Eftersom Norge spelar V75 på Åby i helgen betyder det att jackpoten går dit och att en ensam vinnare med sju rätt kan bli 35 miljoner kronor rikare.
Nadal Broline är en fidus, en outsider. Eller som Liljendahl säger: loppets ”runner-up”.
– Normalt sett är Nuncio i toppform svårslagen för hela gänget – men jag tycker inte min är chanslös i alla fall. Alla lopp ska köras. Han var verkligen bra i årsdebuten och har kunnat träna kontinuerligt under vintern. Hästen har känts bra efter Rommeloppet också och jag tror att formen ska vara på väg uppåt.

Glömde slå av…
I årsdebuten blev det ett spår i det bakre ledet bakom bilen för Nadal Broline och Ulf Ohlsson. Efter en löpning i fjärde utvändigt avslutade valacken hiskeligt till seger i spåren.
Hästens upplopp på Rommetravet fick till och med garvade Liljendahl att häpna.
– Ja, herregud. Jag tyckte han var chanslös hela loppet.. innan mållinjen.
En klocka sattes igång varvet från mål.
– Men jag blev så häpen att jag glömde bort att jag skulle ta sista varvet på honom och glömde slå av. Jag blev alldeles stum över hur han gick.
Hur har Nadal Broline fått den där extraplatsen i ditt hjärta menar du?
– Inställningen hästen har och sättet han kommit tillbaka på. Han hade bekymmer i början av sin karriär och jag har haft möjligheten att lägga den tiden som behövts och fått matcha honom utan någon form av ägartryck och det vill jag tacka för. Det är därför han kommit så långt som han gjort. Samarbetet med ägaren (finska Onkel Invest Oy) har burit frukt.
Vad säger du om läget i lördagens final?
– Jag säger ingenting om ett femte på Åby. Vi är nöjda. Vi har kört honom med norskt huvudlag och barfota runt om och med samma vagn ett tag. Ändrar vi något till lördag kan det bli frågan om någon form av huvudlagsändring. Han har haft open-eye ibland (helstängt huvudlag med hål i) och stängt huvudlag en gång. Vi får se.

Föregående artikelIntressanta unghästar på V86 för Lövgren
Nästa artikelTIPSET: ”Svårslagen om ingen offrar sig”