Reijo vill avsluta med ny storloppsseger

33

storloppsseger

Han vann E3-finalen i imponerande stil.
I Kriteriet blev han snöpligt snuvad på segern i sista stegen.
Nu hoppas Reijo Liljendahl att Policy of Truth ska kröna säsongen med seger i Breeders Crown.
– Jag hoppas att han får sätta pricken över i:et. Det är en fantastisk häst, säger Reijo.

Solvalla-tränaren är på väg mot ett rekordår och stallets hästar har hittills sprungit in drygt 14,2 miljoner kronor. Därmed är siffrorna från i fjol krossade då inkörda pengar slutade på 11,8 miljoner.
– Det har varit ett bra år och vi har haft en stegring på siffrorna varje år, säger Reijo Liljendahl som har strax under 100 hästar i träning.
Treårige Policy of Truth är en av kullens absolut bästa hästar. I somras vann han E3-finalen i suverän stil från utvändigt om ledaren. I Kriteriet blev han tvåa efter att ha blivit nerspeedad av en smygkörd Deimos Racing i sista stegen. Trots att andraplatsen var värd två miljoner kronor hade tränare Liljendahl svårt att glädjas kort efteråt och visade vilken vinnarskalle han är.
– Nej, fan alltså, jag brukar säga att det är ingen som kommer ihåg en tvåa. Det är klart att resultatmässigt och penningmässigt var det väldigt bra för vår del. Men man vill ju vinna och det är det som gäller när man strider om det. Speciellt de här stora loppen. Man vet inte när chansen kommer nästa gång, om den nu kommer överhuvudtaget, säger Reijo.

”Lång säsong – men känns bra”
Policy of Truth har tagit sju segrar och två andraplatser på tio starter och sprungit in drygt 3,4 miljoner kronor.
– Jag tycker om hästen, han är fantastisk. Han har visat att han är en kulltopp och har ingredienserna för att fortsätta att utvecklas till att bli riktigt bra, säger Reijo.
På söndag avgörs finalerna i Breeders Crown i Eskilstuna. Det är säsongens sista riktigt stora lopp för de tre- och fyraåriga hästarna. Policy of Truth är favorit i sin final efter en mycket lätt seger i semifinalen. Det är V75 även på söndag och det här loppet avslutar omgången. Tränare Liljendahl är optimistisk och tror på bra chans.
– Policy of Truth (V75-7) fick ett lämpligt lopp i semifinalen och vann med krafter kvar. Han hanterade det besvärliga banunderlaget på ett bra sätt och nu är det finalen som gäller.
– Jag är medveten om att det har varit en lång säsong men hästen känns bra och är pigg och fräsch. Det brukar kunna komma någon skräll i de här loppen när det är sent på säsongen och hästarna har varit igång länge. Men jag tycker som sagt att han känns bra och är nöjd med honom. Det var värdefullt att han fick ett litet break i somras inför höstens tuffa uppgifter.
– Nu hade vi tur i spårlottningen och läget är perfekt. Det är klart att jag har förhoppningar på honom och det är sista starten för i år. Jag hoppas att han får sätta pricken över i:et och det hade varit kul att få avsluta med en storloppsseger, säger Reijo Liljendahl.

”Grant Boko känns bättre nu”
Reijo har även med Grant Boko i finalen av Breeders Crown för de treåriga hingstarna och valackerna. Grant Boko vann sin semifinal från ledningen och har innerspår i finalen.
– Grant Boko (V75-7) fick återigen gå ett tufft försök och blev manglad under vägen. Precis som inför Kriteriet. Det är man ju mindre nöjd med när man tänker på fortsättningen. Men faktum är att han har tagit loppet bättre än vad han gjorde mellan försök och final i Kriteriet. Jag har kört med honom i dag (torsdag) och då kändes han bra.
– Det är en häst under utveckling och han har visat en bra utvecklingskurva. Vi har medvetet sparat honom till hösten litegrann. Han kan öppna rätt så bra och Uffe får lägga upp taktiken från innerspåret.
Några ändringar i balans och utrustning på dina finalister?
– Jag tror att det blir svårt med barfotakörning eftersom det ska komma snö i helgen. Blir det snöslask och är grovt material på banan så är det inte bra med barfota. Om så blir fallet så lutar det åt att det blir skor bak på båda två, alltså skor runt om. Men vi får avvakta lite och se hur banan blir.

”Är bättre än raden – en outsider”
Reijo Liljendahl har ytterligare tre hästar till start i söndagens V75-omgång. Han kommenterar dem så här.
– Calle Laday (V75-1) gick väl rätt så okej senast men han gillar inte när det stänker på honom och därav galoppen. Han var inte tom i det läget och hade innan dess haft en träningsperiod och tränat bra. Det har han även fortsatt att göra efteråt och hästen är klart bättre än raden. Han är snabb ut och skulle han komma till ledningen ökar chanserna. Jag tycker att han kan vara en outsider.
– Gloria Sund (V75-3) är jämn och säker och hängde med helt okej senast men får svårt att vinna här.
– MA Running (V75-3) har haft en bra säsong och visat en fantastisk utveckling. Hon gick bra på Romme senast och hade inte startat på ett tag innan dess. Hon kanske kan vara närmare Nancy America i mål den här gången när hon nu har ett lopp i kroppen.

Föregående artikelSpiken har toppchans att krossa alla andra
Nästa artikelFem tippar V75 till Eskilstuna 6 november

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.