Resultat V75: Magi från Lundström och Melander

210

melander

Dubbla svenska rekord och en V75-fyrling.
Stall Catarina Lundström/Stefan Melander dominerade totalt när Digital Darling och Scouby Djob skrev in lördagen 1 juni på Mantorp i historieböckerna.
– Den här dagen kommer jag aldrig att glömma, sade en sällsynt nöjd Stefan Melander.
1.10,1/1 640 meter autostart – Digital Darling.
1.12,1/2 640 meter autostart – Scouby Djob.
Dessa tider finns numera för evigt inristade i travsportens rekordlistor.
Dessutom togs de efter prestationer som gjordes helt på egen hand.
– Det var helt otroligt, jag hade kunnat köra under 1.10. Jag vill inte blåsa upp mig för mycket, men hon hade krafter kvar, förklarade Stefan Melander sedan han satt tonen med att ge Digital Darling fria tyglar vilket innebar pangstart till spets och en varvtid på 1.09,8 med konkurrenterna tidigt på efterkälken.
– Jag undrar vad som hade hänt om jag dragit urryckarna och kört, var Stefan Melanders spontana kommentar sedan han tangerat segertiden från Elitloppet, putsat det absoluta banrekordet på Mantorp och satt svenskt rekord för ston.
– Allting stämde perfekt i dag, framförallt var banan väldigt fin åt henne. Första varvet kändes som att jag kunde kört hur fort som helst.
Sveriges snabbaste sto med krafter kvar, visste du att hon var så här bra?
– Hon visade otroliga tendenser redan i fjol när hon joggade hem några lopp i 1.11-tempo. Nyckeln är att hon har ett ruggigt steg, precis samma som sin pappa Super Photo Kosmos. Hon kanske är den av hans avkommor som är mest lik honom på det sättet. Det har strulat mycket för henne tidigare, men jag hoppas att det här inte var någon engångsföreteelse, och det tror jag inte heller.

Som Etain Royal fast bättre
Men det var som sagt bara början för superstallet i Enköping.
Melanders sambo Catarina Lundström står som tränare på hästarna man inte äger själva och dit hör franskfödde Scouby Djob som inledde karriären som segermaskin hos Robert Bergh, flyttades till Frankrike där han tävlade med blandad framgång under tre säsonger och nu gjorde fjärde starten sedan återkomsten på svensk mark.
Och det med en prestation som det lär talas om i många år framöver.
Via tredjespår runt första sväng körde Jorma Kontio fram utvändigt om ledande Francais du Gull och startade en till synes huvudlös mangling via 1.10,5 första varvet.
När ledaren var trött fortsatte Scouby Djob mala på ett sätt som inte skådats på svenska travbanor sedan styrkefenomenet Etain Royals dagar.
Det var just dennes ”oslagbara” rekord över lång distans som putsades med två tiondelar.
Även den gången för 13 år sedan satt Jorma Kontio i sulkyn och det var inte långsökt att Nordens segerrikaste kusk skulle dra paralleller mellan de båda fransoserna.
– Det var bara att köra framåt. Det är samma typ av häst som Etain Royal, fast med bättre trav och mycket enkel att köra. Men det är ingen normal häst, en normal häst klarar inte av att gå i dödens i 1.11-tempo, förklarade Kontio.

”Brukar inte bli så här berörd”
Kanske hade det blivit ett tredje svenskt rekord om Ulf Ohlsson eldat på i samma stil med Standout i Ina Scots Ära med 300 000 kronor i förstapris. Så lät det i alla fall på kommentarerna från en sällsynt tagen segerkusk direkt efter loppet.
– En ruggig häst, han kändes helt okörd. Jag brukar inte bli så här berörd, men man ryser till när man kör en sådan här häst. Det var helt åkandes, det känns som att han gick ett jobb, sade Ohlsson som reglerade fältet från spets till segertiden 1.12,4/2 140 meter autostart.
För att understryka dominansen spurtade stallkamraten Porthos Amok in som tvåa medan Stefan Melander själv fullbordade fyrlingen bakom Bear With Me, som blåste förbi alla från köplats.
– Fyra segrar på V75, det är helt otroligt bra. Den här dagen kommer jag aldrig att glömma. Har man kört det snabbaste loppet i Sverige med ett sto så gör man aldrig det, summerade Stefan Melander.
I skymundan av den mörkblå maktdemonstrationen svarade Göran B Andersson-tränade Estrella Dorada också för en prestation långt utöver det vanliga när hon spetsvann på 1.12,2/2 140 meter autostart för Kim Eriksson.
Björn Goop tog seger 4 999 i karriären när han elegant parerade en hotande upploppsgalopp bakom Your Highness medan Jorma Kontio lotsade Abborren till tidig ledning och kompletterade en V75-rad där fem av vinnarna var ston.
Utdelningen för sju rätt stannade vid 676 983 kronor.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelÅska??
Nästa artikelSvenskt i New Jersey Sire Stakes

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.