Resultat V75 Solvalla 29 mars: Sanity vann!

335

sanity

Trav-Sverige hedrade Tommy Hanné.
Folkkära duon Sanity och Harry Haythrow tog finalplatserna till Olympiatravet.
Och förvandlingsnumret B.B.S.Sugarlight är plötsligt ett namn för Elitloppet.

V75-tävlingarna på Solvalla inleddes med en tyst defilering där kuskarna hedrade travlegendaren Tommy Hanné, som avled på fredagen efter en lång tids sjukdom.
När sedan tävlingarna drog igång bjöds det på travsport av högsta klass som sig bör när det handlar om V75-finaler.
Huvudnumret var gulddivisionens final (V75-3) där det förutom en kvarts miljon kronor i förstapris stod två finalplatser till Olympiatravet på spel.
När starbilen släppte fältet accelererade Harry Haythrow till spets och sedan blev det dramatik när Sanity och Raja Mirchi gjorde upp om vem som skulle vara först fram för att överta ledningen. Svaret blev Sanity sedan Raja Mirchi galopperat in mot första kurvan.
– Både jag och ”Ludde” förstod att mycket skulle avgöras av vem som kom först. Jag körde det som gick och då gick det väl lite för fort för Raja misstänker jag, sa kusken Örjan Kihlström.
Väl i spets kunde Örjan Kihlström reglera loppet och det blev till slut en bekväm seger för Sanity före Harry Haythrow, som aldrig fick fritt från rygg på ledaren.
– Sanity verkar vara som gamla årgångsvin, han blir bara bättre och bättre med åren. Han kändes jättefin hela vägen, sa Örjan Kihlström om den åttaårige hingsten.
Sanitys tränare Malin Löfgren såg mer tagen ut än hästen efter loppet.
– Det är tufft att stå här vid sidan, jag är helt slut. Det är så skönt att få lyckas. Nu blir det ingen mer start innan finalen, vi går dit direkt.

55:e raka starten på V75
Klar för final i Olympiatravet blev även den amatörtränade sagohästen Harry Haythrow som gjorde sin 55:e raka start på V75.
– Att han blev tvåa med alla krafter kvar var nästan bättre än seger, sa tränaren Johnny Johansson med tanke på kommande äventyr i Olympiatravet.
Peter Untersteiner sköter tömmarna bakom Harry Haythrow och även bakom B.B.S.Sugarlight som kanske trots allt var lördagens häst.
Förvandlingsnumret, som tränas av norske amatören Fredrik Solberg, bjöd på ännu en uppvisning när han lekte sig runt Solvallas oval i klass I-finalen (V75-1). Första 500 inleddes efter 1.08,2 och sluttiden blev fantastiska 1.11,5 över 2140 meter, autostart.
– Han levererade i dag också och det var inte slutsålt heller. Det var fjärde gången i rad nu som jag känner den här enorma kicken. Han bara tuggar på och håller spänsten in i mål, det är beundransvärt, sa Peter Untersteiner och avslöjade en dröm om Elitloppet med femåringen.
– Man måste få drömma. Min dröm är Harry Haythrow i ena försöket och B.B.S.Sugarlight i det andra.

Canaka B.F. snabbast i år
Stoeliten (V75-6) blev ett rivigt lopp där Canaka B.F. avgjorde med ett sylvasst upplopp tillsammans med kusken Ulf Ohlsson och vann på nya rekordet 1.10,5 över sprinterdistans. Årets snabbaste vinnartid på svenska travbanor.
– Jag är tacksam jag får ta hand om en sådan fin häst. Hon är stark och rejäl och känns smidigare och smidigare i jobben. Det här är en toppmärr, sa tränaren Reijo Liljendahl.

Två skrällar på V75
Omgångens största skräll kom i klass II-finalen (V75-4) där 37,67-oddsaren Bicc’s Hotshot var först i mål i händerna på Tomas Pettersson.
Tränaren Jenni H Åsberg var lika överraskad som spelarna.
– Helt fantastiskt! Vad glad jag är. Det är det här vi alla drömmer om. Jag tyckte vi var bortlottade på förhand och hade varit nöjd med pengar.
Skräll blev det även i finalen av Diamantstoet (V75-5) där 20,56-oddsaren Pinyata Gel var starkast sista biten i händerna på Sören Eriksson. Tvåa blev Sanna Vint, hästen som tränades av Tommy Hanné, där Ville Karhulahti ersatte i sulkyn.

Två favoritsegrar
Lutfi Kolgjini hade flera bra chanser på förhand men fick nöja sig med en favoritseger tillsammans med Sahara Fairytale som ledde bronsdivisionens final (V75-2) från start till mål. Stoet blev lite bekväm och trodde det var klart i förtid, men visade klass när konkurrenterna närmade sig sista biten och vann trots allt säkert.
V75-omgången avslutades med en favoritseger i silverdivisionen final (V75-7) genom Stig H Johansson-tränade Claes Boko, som visade prov på sin fina löpskalle när han fick huvudet före en mycket tapper Nothing But Class i en tät slutstrid.
– Ett upplopp i publikens smak och i min… Claes Boko är en lätt häst att gilla, sa segerkusken Erik Adielsson.
336,5 system med sju rätt på V75 belönades med 153 889 kronor. Sex rätt gav 426 kronor och fem rätt 29 kronor.

Lars-Ove Pettersson

 

Föregående artikelEn stilla dubbel.
Nästa artikelLunchdubbel Åby 31/3-2014