Rikshästen i debut på hemmaplan ikväll

22

rikshästen

Juhani Partanen hoppas kunna glädja stall Örebros andelsägare med en tidig julklapp på V75.
Deras Donatella Center gör debut i sin nya regi på hemmaplan under uppesittarekvällen och sin första start i Rikstravet.
– Det är en jättefin häst som alltid avslutar loppen bra, säger Partanen.

Örebrotränaren gjorde nyligen klart med sina två hästar för stall Örebros räkning i Rikstravet. Dessa är treårige valacken Combonumberfive samt det fyraåriga stoet Donatella Center. Den sistnämnda har tävlat framgångsrikt hos Stefan Persson tidigare och varit med och mött de bästa i sin kull. Hon har tjänat närmare en halv miljon kronor och avgjorde enkelt till seger i senaste starten.
– Det är en jättefin häst som har vart ute i tuffa gäng och bland annat slagit hästar som Timbal och Swiss Account. Hon vann försök till Breeders Crown i fjol och har visat hög kapacitet. Hon har även gått jättebra i år och jag tror inte att hon är slutkörd. Det känns som att hon klarar av att bära pengarna och jag tror att hon kommer att räcka en bra bit till, säger Juhani Partanen.
– Hästen har varit hos mig i 14 dagar och jag har inte kört några hårdare jobb. Jag har kört 1.24 över 2100 meter med en snabb avslutning och det kändes hon bra på. Annars har hon mest gått lugna jobb och fått acklimatisera sig. Hon har gått med fast huva tidigare för hon har varit lite skarp så det finns lite till att göra på henne.

”Absolut bland de tre”
Da’n före doppareda’n är det V75 på Örebrotravet och uppesittarekväll. Donatella Center gör sin första start för sin nya tränare och i stall Örebros ägo. Hon är andrahandsfavorit i loppet och startar från spår 15 i V75-7 med Jorma Kontio i sulkyn.
– Jag tror absolut att hon kan vara med bland de tre främsta. Hon avslutar alltid loppen bra men från ett sådant läge beror det ju helt på vad det blir för tempo. Det vill till att hon har lite flyt med positionerna också. Det är många att runda så det gäller att komma igenom bra. Men gör hon det så är hon med långt framme. Jag hoppas och tror att hon ska göra en bra prestation, men sedan vet man ju inte, det har varit både miljöombyte och foderbyte för henne.
– Skulle Peter Untersteiner få ledningen med favoriten och få köra jättesakta då blir det svårt. Men blir det lite körning då kommer hon in i matchen, säger Partanen vars stall har dubblat siffrorna gällande inkörda pengar i år och dessa visar på drygt 1,6 miljoner kronor.
– Förra året var nog det sämsta på 21 år. Vi hade problem med infektioner hela året och körde bara in 500 000 kronor på elva månader. Men nu är det friska och då tävlar hästarna bra.

”Får hoppas att månen ramlar ner”
Du har ytterligare fyra hästar till start på V75 under fredagskvällen. Vad säger du om dem?
– Jag kan säga att alla är i form och får de bara rätt lopp så har jag flera som inte är helt borta. Men främst är det väl platschanser i första hand och skulle det bli en V75-seger är jag jättenöjd, säger Partanen.
– Nobile Edel (V75-3) gjorde ett bra lopp senast men står för hårt till här och startar för att det är hemmaplan. Vi får hoppas att månen ramlar ner och kan han ta näst sista platsen är det bra.
– Adriana Pro (V75-4) har vunnit tre lopp på slutet och var bra vid segern senast. Fast man ska tänka på att det har varit i lite lättare sällskap. Formen är i alla fall bra och tidigare har hon haft problem med travet i svängarna men det har blivit bättre och bättre hela tiden. Hon har lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet och har hon en bra dag så duger hon även här, även om hon kanske är lite distanssvag.
– Lea Chip (V75-5) var för överladdad senast och galopperade. Normalt sett kan hon inte galoppera. Gången innan när hon vann i Karlstad så öppnade hon snabbt men lugnade ner sig direkt. Det kan bli svårt att komma till ledningen från spår sex bakom bilen men hon fungerar även bra med ett rygglopp.
– Vacanza (V75-7) är faktiskt riktigt bra för sin klass och har gått jämnt och bra en längre tid. Hon har varit mycket skadad tidigare men har kapacitet för att gå en bit. Hästen känns bra i ordning och får hon en fin position är hon inte helt borta. Läget är perfekt och hon kan vara bland de tre, säger Juhani Partanen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.