Riordan har heta utmanare i Hugo Åbergs

111

riordan

Han började i USA, fortsatte i Italien och jobbar nu i Sverige.
Krasst uttryckt kan man säga att Jerry Riordan har flyttat efter konjunkturen.
Och på tisdagskvällen kan det bli riktig högkonjunktur om Twister Bi eller Ringostarr Treb vinner Åbergs.
– Twister Bi är kanske den bättre hästen, men Ringostarr Treb är snabbare och gynnad av den korta distansen, rangordnar Jerry.

Men vi tar det från början. Jerry är född på landet, på en farm strax utanför Boston. Men det fanns bara kor och gäss på familjegården så han fick söka sig till en bekant till familjen som hade dåliga galopphästar. Men han lärde sig hästar, fick jobb hos Bill Vaughn och var med som skötare när Chiola Hanover startade i Elitloppet. Efter äventyret i Sverige bytte Jerry arbetsgivare och flyttade till Chuck Sylvester där Lou Guida (ägde Mack Lobell) var tongivande hästägare.
– Men det började rasa i USA, innan ”slotmachine’s”, så jag öppnade ett stall i Italien. Med mig hade jag Erik Bondo – precis den Erik Bondo som tränar Shadow Gar som också startar i Åbergs – som då jobbade för mig och han skötte min italienska filial. Jag åkte bara över från USA en gång i månaden och kollade till hästarna.

Tränar 30 hästar – ”får inte bli en industri”
Nu var det inte hållbart i längden att pendla över Atlanten, det blev full satsning i Italien innan det rasade där också. Återigen var Erik Bondo med vid en flytt, han ”rekade” Sverige och hittade Halmstad.
– Nu blir jag här, säger Jerry bestämt. Alternativet skulle vara att flytta tillbaka till USA, men det lockar inte.
Idag har Jerry drygt 30 hästar i stallet, fler vill han inte ha.
– Det får inte bli en industri, det måste finnas charm i sporten. Tid för en kaffe eller en öl för besökarna.
Men bland de 30 hästarna finns en handfull stjärnor. Twister Bi känner vi sen gammalt, han har alltid omgetts av ett rykte om snabbhet – men också osäkerhet.
– Han har blivit lite mer erfaren, Christoffer Eriksson har gjort ett bra jobb med honom och han har blivit mycket lugnare.

Ringostarr Treb ännu bättre senast
Ringostarr Treb har en liten udda bakgrund. Han tränades av Holger Ehlert i Italien, men fastnade i en dopningskontroll. Då kontaktade ägarna Jerry och efter starterna i Sweden Cup stannade han hos Riordan.
– Han ser ut att trivas här. Vi släpper honom i paddock, tränar i backe och har plockat av honom boots och skor och satt på en jänkarvagn.
Första starten för Riordan vann han trots galopp, men tränaren tycker egentligen att han var ännu bättre som trea bakom Dante Boko och Propulsion.
– Första gången såg det nog bättre ut, men hans avslutning i andra starten var riktigt bra.

Tankarna inför Åbergs då?
– Ringostarr Treb är väldigt snabb bakom bilen, sjättespåret är bra och Wim Paal gillar att köra så nära bilen som möjligt så länge det bara går. Kanske kan innerspåret bli en fälla för Propulsion. Men Örjan brukar ju slinka ur alla fällor. Twister Bi är också i mycket fin form.
Sen avslutar han med att berätta en story om boxningsvärldsmästaren Mike Tyson som förklarar det där med planer och spekulationer inför ett lopp:
– Han sa en gång att alla som ska möta mig har en plan, ändå tills jag ger dem en punch mitt i ansiktet.
Fritt tolkat. Allt kan hända några minuter efter 21 på tisdagskvällen.
Hugo Åbergs Memorial den 25 juli körs över 1609 meter med en miljon kronor i förstapris.

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet