Robert Bergh knep sistapengen med Amaru Boko

407

amarubokosjua

Robert Bergh knep sistapengen med Amaru Boko i Frankrikes största sprinterlopp Grand Criterium de Vitesse på söndagen.
Di blågula hade sämsta läget bakom bilen i det 14 hästar stora fältet.
– Prestationen var bra men det blev som väntat ett omöjligt lopp, sa Robert Bergh efter loppet som vanns av franske favoriten Univers de Pan.
Grand Criterium de Vitesse är ett säkert vårtecken varje år och är racet som drar i gång storloppssäsongen i Europa. Under söndagen fanns Robert Bergh på plats i Nice med Amaru Boko för ett litet test mot frankrikeeliten.
Ett test som skulle bli lite mindre värt då Amaru Boko fick bricka 13 i lottningen och inledde i de bakre regionerna bakom bilen.
– Det var lite som att köra mot två elitloppsfält, det är för mycket häst helt enkelt, summerade Bergh.
Uppgiften var ett drygt varv på den 1 309-meter långa banan på den franska Rivieran. Andrea Guzzinati körde till fronten med Pascia’ Lest och släppte direkt då spelfavoriten (29 för 10) Univers de Pan kom farande med sin tränare Philippe Daugeard i sulkyn.
Sexåringen fick ett tufft lopp utvändigt ledaren senast i Prix de France som tvåa bakom svenske Noras Bean. Nu blev vägen betydligt enklare. Univers de Pan fick bestämma där framme och gick undan på pigga ben till segern värd 800 000 kronor. Segertiden för Univers de Pan blev 1.10,0 över 1 609 meter. Pascia’ Lest liftade med till andraplatsen och trea slutade i dödens gående Vanika du Ruel.
Tidig galopp och diskvalifikation för betrodde Triode de Felliere.

Svenskar fyra och sjua
Fjärdeplatsen och cirka 140 000 kronor knep svenskfödda Aisle Stand efter ett lopp i tredjeparet invändigt för Jos Verbeeck.
Amaru Boko fick cirka 17 000 kronor för sin sjundeplacering på tiden 1.10,8. Robert Bergh satt sist utvändigt och körde bara till en bit över upploppet med sjuåringen som nu alltså förlorade sitt första lopp i femte starten i Sundsvallstränarens regi.
– Jag är mycket nöjd med hästen som gjorde det väldigt bra sista 200 och gjorde det man kunde begära. Det var ju bara att köra för kommande lopp och framtiden, något annat fanns inte att göra.

Paris nästa för Amaru
Amaru Boko tog resan till Nice bra och kommer nu att stanna i Frankrike tillsammans med sin skötare Frida Lejonclou för ett lopp på Vincennes om knappt två veckor. Uppgiften då blir ett lopp över 2 700 meter med voltstart.
Kretsen runt hästen vill vänta och se om exempelvis Elitloppet kan vara ett passande storlopp i vår.
– Men jag vet faktiskt inte vad som händer efter loppet på Vincennes 22 mars. I dag ville jag bara känna att han skulle ta resan på ett bra sätt – och det gjorde han. Hästen kändes otroligt fin hela dagen och ser ut att trivas, slutar Bergh.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLunch – Dubbeln Skellefteå 9/3
Nästa artikelLunchdubbel Halmstad 10/3-2014