Robert Bergh om V75 Östersund 7 juni 2014

351

image-18

Robert Bergh är avstängd men ändå glödhet i Östersunds V75-omgång.
Han har tio egentränade hästar till start och däribland Amaru Boko och Nahar i stjärnspäckade Jämtlands Stora Pris.
– De är heta segeraspiranter båda två. Lite extra plus på Nahar som är i ett fantastiskt fint skick. Det var synd på galoppen i Elitloppet, säger Robert Bergh.

Bergsåkerstränaren drog på sig en avstängning under elitloppshelgen när han blev diskvalificerad som etta i mål för trängning med Ed You i försöket till Sweden Cup. Det gör att han missar lördagens V75-omgång i Östersund och han får heller inte köra i storloppet Jämtlands Stora Pris trots att förstapriset är 750 000 kronor.
– Det är konstiga regler som ST har. De har plockat ut vissa Grupp 1-löpningar i Sverige som man får köra i och vissa inte. Det har ingenting med prissumman att göra för man får exempelvis köra i SM som har 400 000 kronor i förstapris om man är avstängd. I alla andra Grupp 1-löpningar i världen får man dispens för ett sådant här lopp som i Östersund men inte i Sverige, säger Robert Bergh.
– De som är nya på ST har väl inte hunnit med att städa upp alla tokiga regler som finns. Det borde finnas ett Fifa för hela travet för som det är nu så är det olika regler överallt i olika länder och det är inte alls bra.

”Nahar var lite spänd och hade lite för mycket vikt”
På lördag får alltså Robert Bergh stå vid sidan när Östersundtravet kör sin största travdag för året och med ett Jämtlands Stora Pris som håller elitloppsklass. Bergh lär ändå inte vara sysslolös då stallet har hela 38 hästar till start från måndag till lördag den här veckan, samt ytterligare två i Frankrike. I Jämtlands Stora Pris är fjolårets elitloppsvinnare Nahar tillbaka på banan igen. Han lyckades inte upprepa fjolårets succé i Elitloppet i år utan galopperade bort sig i starten i försöket.
– Det var en kombination av att han var lite spänd men också att han hade lite för mycket vikt på sig. Han var lite för tight i gången, även fast det kändes superbra hela söndagen i övrigt. Jag hade lagt på lite mer vikt till starten i Boden och han värmde även väldigt bra med den balansen på söndagen, säger Robert Bergh.
– Det var synd på galoppen för hästen var i ett fantastiskt fint skick och var bättre i ordning än i fjol när han vann Elitloppet. Jag körde bara runt efter galoppen så att han fick ett bra jobb och det känns verkligen att han har toppform, även om det inte märks i resultatraden. Men han har sett jättebra ut både före och efter Elitloppet och nu lättar vi upp lite och återgår till fjolårsbalansen, fast vi kör fortfarande med skor runt om.
Nahar kommer nu att köras av Torbjörn Jansson för första gången. Hur resonerade du angående kuskvalet?
– Jag funderade en del på det och Torbjörn är ju bra på att köra den här typen av hästar. Det är inget speciellt franskt i hästen, men ändå lite, och han är bra på det.

”Amaru Boko väldigt fint i ordning”

Vad säger du om förutsättningarna i Jämtlands Stora Pris för Nahar?
– Hästen har ett bra spår och han gillar bäst när han har spåren tre, fyra eller fem. Hoppas att han sköter sig nu när han känns så fantastiskt fin och då vet vi alla hur bra han är.
Du har även med Amaru Boko i V75-6 som kommer från seger direkt efter ett uppehåll. Hur ser du på hans uppgift?
– Han var inte lika spänstig senast som i de tidigare loppen men hade bara jobbat tungt och tränat backe så han var inte finslipad någonting. Men nu med nu har han fått det loppet i sig och är väldigt fint i ordning. Man ser på hästen att det loppet gjorde honom gott och han kommer att gå framåt ytterligare med de närmaste starterna. Han går barfota runt om igen.
– Båda mina hästar sitter inne med toppform nu och har fått optimala förutsättningar. De har topplägen båda två och är såklart heta segeraspiranter. Amaru Boko är väldigt snabb ut och har bra spår för ledningen men jag får väl lov och säga att jag ändå plussar lite extra på Nahar. Båda hästarna ska även starta i Boden nästkommande lördag i storloppet där, säger Bergh.

”Känns som att han är finare i ledningen”
Robert Bergh har ytterligare åtta hästar till start inom V75 och om man ska tro honom själv så är det flera heta vinstkandidater på förhand.
– Rent allmänt ser det bra ut. Jag har svårt att säga vem som har bästa chansen men det är flera som kommer ifrån bra prestationer och ska ses med bra chans.
– Tresor d’Inverne (V75-1) har ett bra spår och öppnar kvickt därifrån. Det känns som att han är lite finare i ledningen och skulle han komma dit så växer chanserna. Senast fick vi svar om ledningen och då var det bara att backa och vänta på kommande lopp. Han gick bra till slut mellan hästar och visade fortsatt fin form. Jag tycker att hästen har tuffat till sig och blivit mycket finare och bättre efter vistelsen i Frankrike i vintras. Han är nästan som en ny häst och var ju väldigt fin när han vann i V75 för tre starter sedan. Det blir barfota runt om igen.
– M.T.Guti (V75-2) provade jag för ledningen med senast men fick svar. Men han var lite blek fast han har känts bra i övrigt i träningen så vi provar igen. Han har gått med skor några gånger och förhoppningsvis kan vi köra barfota runt om nu vilket ska bli intressant. Den korta distansen har normalt inte varit någon fördel tidigare men hästen har blivit snabbare i benen så jag tror att det ska gå bra nu.

”Har varit lite låg tidigare – men nu har det vänt”
– Nordsjö Douglas (V75-3) har varit lite låg i de första starterna i år men har känts mycket bättre de senaste veckorna. Nu har det vänt och nu syns det att hästen snart är i riktigt fin form igen. Han har fått ett bra läge och ska räknas tidigt.
– Flex (V75-3) galopperade i debuten för mig senast och han blev alldeles tokig bakom bilen. Han kändes fin och allmänt bra men jag tror att det berodde på den långa frånvaron av lopp som gjorde hästen så pigg. Jag hade ingen tanke på att det skulle vara så för jag har annars varit väldigt nöjd med honom i träningen och det känns som en bra sort. Jag körde runt efter galoppen senast så att han fick sig en genomkörare och nu är det andra förutsättningar med bakspår på tillägg så då bör han sköta sig. Med några lopp till i kroppen så tror jag att det här blir bra.
– Elegance Brodde (V75-4) har tokform nu och var duktig vid segern senast och satt fast gången innan. Hästen går bra men har en svår uppgift från spår tolv i V75.

”Nu blir det barfota runt om – är ruggigt fin”
– I lärlingsloppet (V75-5) tycker jag att alla mina tre har riktigt bra form.
– Lingbo Helen har fått ett lopp i kroppen efter uppehållet och tog det bra. Hon ser jättefin ut och nu blir det barfota runt om. Jag har bra tro på henne.
– K.J.’s Crazy Lady är ruggigt fin nu och ska även hon gå barfota runt om. Hon satt fast senast och springspår passar bra då hon är snabb ut. Jag tror mycket på henne också
– Valnes Chilly har tokform och ett bra smygläge. Senast blev det för utdragen körning om ledningen och det kändes som att jag skulle få ta över ledningen men fick aldrig det. På kapacitet så tar hon väl inte 20 meter på mina andra två men helt borta är hon kanske inte, säger Robert Bergh.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelATG stängde platsspel i tre lopp 2 juni 2014
Nästa artikelVärldsrekordhållaren Muscle Network till Svanstedt

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.