Roger Nilsson inför V75 med Dubbeljackpot på Bergsåker

462

image-1

Roger Nilssons Raz Mackenzie jagar årets elfte seger i V75-1.Foto av LARS JAKOBSSON

Raz Mackenzie är hästen Roger Nilsson drömt om.
I lördagens dubbeljackpot på V75 jagar lyckoköpet elfte årssegern.
– Jag fick Nahar-känsla när jag såg honom. Jag har letat i stort sett hela mitt liv efter en sådan här häst, säger Bodentränaren.

Historien om förvandlingsnumret Raz Mackenzie (V75-1) börjar egentligen i skolbänken. Roger Nilsson och Bo Falsig var kurskamrater på travskolan Kvinnersta och sedan även på proffstränarkursen på travskolan Wången.
Vänskapen och kontakten mellan Bodentränaren och Åbytränaren är både stark och tät. 2009 köpte Roger Nilsson hästen Moneyspinner från sin kollega. Valacken inledde med två raka segrar i sin nya regi och fick till slut ihop drygt 400 000 kronor innan karriären var över.
Samma dag som Moneyspinner gjorde sin sista start, 13 juli 2013, bytte lillebror Raz Mackenzie regi från Bo Falsig till Roger Nilsson.
– Jag köpte honom mellan två rödljus i Ö-vik. Jag behövde inte lång betänktetid, säger Roger Nilsson.
– Jag hade kollat länge på hästen och sett honom i lopparkivet på ATG.se. Jag fick Nahar-känsla när jag såg honom.
Raz Mackenzie är, precis som Elitloppsvinnaren och lördagens favorit i gulddivisionen Nahar (V75-3), en son till franske topphingsten Love You.
– När jag såg Raz Mackenzie fick jag den där känslan som när jag har sett Nahar, en stor häst med stort steg och som lägger mycket mark under sig.

Planen var monté…
Hur mycket Raz Mackenzie kostade vill inte Roger Nilsson avslöja. Men vid köptillfället var hästen fem år, hade endast tjänat 6 600 kronor under året och var i stort sett utan startpoäng.
– Jag tyckte det var ett hyggligt pris för en Love You-avkomma, inga fantasisummor.
Raz Mackenzie debuterade i sin nya regi i ett montélopp i finska Uleåborg som slutade med galopp.
– En plan från början var att vi satsa på monté med honom, avslöjar Roger Nilsson.
I starten efter blev det vinst i ett sulkylopp, ett P21-lopp för hästar med få startpoäng.
– Han var inte fräsch, galopperade tidigt och lade säkert 80 meter. Men varvet kvar kom vi i kapp och jag styrde på direkt och han vann på 16,9 över lång distans. Jag hade väl 15 blankt efter galoppen och ändå körde jag inte en meter. Det kändes att det var en annan sort, en typ av häst som jag aldrig kört tidigare.

Tio segrar i år
Raz Mackenzie fick behandling och sedan var det rejäl träning i ett halvår som gällde.
– Vi satte honom i vår branta backe och där fick han jogga hela vintern. Det är skönt när man äger hästen själv, då behöver man inte stressa utan kan ge honom den tid han behöver, säger Roger Nilsson.
Och belöningen lät inte vänta på sig.
Sedan comebacken 27 mars har Raz Mackenzie startar 18 gånger och vunnit tio lopp, bland annat två V75-lopp. Totalt har den sexårige valacken tjänat 530 700 kronor under 2014.
– Det är klart att det redan gått över förväntan i år. Resten av året känns som bonusstarter, säger Roger Nilsson.
Har du kvar Nahar-känslan?
– Ja, absolut.
Närmast väntar alltså V75-1 på lördagen på Bergsåker och Raz Mackenzie, som har tre raka segrar, har dragit ett intressant startspår bakom startbilen.
– För honom är det viktigt med ett spår en bit ut och spår fem är bland de bättre för honom. Jag kommer att trycka av min häst och försöka komma förbi favoriten Coldtown. Det är skillnad att gå utvändigt än invändigt om honom, säger Roger Nilsson.

Hoppas på snö
Bodentränaren hoppas också på vädrets makter – och han vill ha vinter.
– Prognosen säger att det ska komma fyra centimeter snö och det skulle passa ypperligt. Min häst har gått med sulor och brodd hela sommaren och senaste månaden har han tränat i råa förhållanden på is. Ju kallare desto bättre för min häst. Det blir sämre för de som gått barfota, de blir missgynnade.
Ändrar du något inför den här starten?
– Nej, det blir skor runt om och brodd, halvstängt huvudlag och ryckhuva som vanligt. Han går i vanlig vagn, han slappnar av bättre i den än i en jänkarvagn som är lite för trång för honom.
Hur ser du på chansen att vinna loppet?
– Min häst har ett bra startspår och bra form, sedan är det upp till upp till spelarna att bedöma. Jag tror nyckeln i loppet är hur snabb Coldtown är ut.

Jagar sjätte raka segern
Roger Nilsson har ytterligare en häst till start inom V75-spelet, sjuårige Dialog In (V75-4) som är obesegrad i fem starter sedan han kom till Bodentränaren för drygt tre månader sedan.
– Det här tycker jag är en intressant häst och han har gjort det bra. Nu har vi kanske har ett startspår ett snäpp för långt ut. Han är kvick ut, men känslan är att några är för snabba innanför. Men jag tror att jag har en häst som är gynnad av hårt tempo. Jag tror att han gör ett bra lopp men svårt sätta in honom i det här motståndet. Han har gått med brodd i alla starter för mig och vi gör inga ändringar.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.