Rösterna: ”Det var på tiden…”

24

Monté tar klivet in på V75 under 2017 – det beskedet kom under onsdagen.

Efterlängtat, tycker några av Sveriges segerrikaste ryttare.

– Det var på tiden, säger Clara Jonasson, 20, till Trav365.

Ett par gånger har monté synts på V86-spelet – men aldrig tidigare har det fått plats på Sveriges största spelform V75.

Det ska det bli ändring på under 2017.

Under onsdagen rapporterade facktidningen Travronden att monté senare i år tar klivet in i travets elitserie – för första gången.

– Det är beslutat att bli av på SM på Åby i oktober. Det kommer att skrivas ut som en V75-proposition, sa Stina Swartling, montéhandläggare på Svensk Travsport.

Beskedet har tagits emot med både positiv- och negativ respons.

Trav365 har varit i kontakt med några av Sveriges segerrikaste ryttare under 2016 och alla är de överens – att monté får synas på V75 senare under året är efterlängtat och på tiden.

”Kanske öppnar upp”

Sofia Adolfsson, 25, blev Sveriges vinst- och segerrikaste ryttare i fjol och välkomnar beskedet.

– Det är jättekul så klart, många aktiva, Stina Swartling och alla i svensk montéorganisation som kämpat för detta och gjort mycket och drivit det framåt enormt, det känns jättekul att det här beskedet nu kom, säger Sofia Adolfsson och fortsätter:

– Jag som aktiv tycker det är superroligt att det finns möjlighet att vara med och rida det loppet, det skulle vara jättekul om monté tar mer plats och syns mer och jag tycker inte det är mer än rätt.

Det känns som om montésporten tagit ganska stora kliv framåt de senaste åren?

– Absolut, det är också lite större tränare som börjat få upp ögonen för det och att få monté på V75 kan nog i sin tur leda till att ännu fler väljer att testa sina hästar i monté. Många av de som tittar på trav har nog inte sett monté så mycket och jag tror det är viktigt att sporten får visas mer inför bredden, det kanske öppnar upp att fler får lära sig och se av monté och det tycker jag är jättebra.

”Hänt jättemycket”

Clara Jonasson, 20, är inne på samma linje, och att det är just SM-loppet som tar plats på V75 tycker hon är helt rätt.

– Jag tycker faktiskt inte att det är mer än rätt, det är ett lopp med 250 000 kronor i förstapris och det brukar alltid vara fina hästar, bra lopp, och bra ryttare med där, så jag tycker det är jätteroligt och på tiden.

Även Clara framhåller utvecklingen som monté haft som sport de senaste åren.

– Det har verkligen tagit kliv framåt, bara sedan jag tog min licens. Jag tog min licens 2012 och det har hänt hur mycket som helst sedan dess. De två loppen som fick vara med på V86 i fjol, som vanns av Nantucket och Viking Olympic, tyckte jag var två lopp som höll jättehög klass. Jag hoppas verkligen det kan bli positiv respons från spelarna också.

Vad skulle det betyda för montésporten att synas på V75?

– Jättemycket så klart, det är den största spelformen vi har och jag tycker verkligen det var på tiden med tanke på hur fina lopp det brukar bli när det är höga prispengar.

”Hoppas de blir av också”

SM-loppet, som rids på Åby den 14 oktober senare i år och är det loppet som kommer skrivas ut som en V75-proposition kan trots allt hamna utanför V75-kupongen, till förmån för lördagsloppet. Det hoppas Josefine Ivehag, 29, inte blir verklighet.

– Jag tycker de kunde lagt ett sådant lopp som Monté-SM inom V75 för länge sedan, och nu är det bara att hoppas att de gör det nu också, de kan ju fortfarande lägga in lördagsloppet. Jag hoppas det blir av inom V75, nu när de säger det, säger Josefine Ivehag och fortsätter:

– Att monté skulle få synas på V75 skulle betyda jättemycket för montésporten, det skulle visa att sporten tror på montén, att det är så pass duktiga och rutinerade ryttare att man kan ha med det på det största streckspelet som vi har.

Vad säger du om montésportens utveckling?

– Den har verkligen tagit kliv framåt, ryttarna är mer jämnare nu. Tidigare var det tre-fyra stycken som var väldigt duktiga, nu är det betydligt många fler som är jämna och säkra ryttare, säger Josefine Ivehag.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Rösterna: ”Det
var på tiden…”

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.