Så blev Elsa, 16, historisk i år

22

I april blev 16-åriga Elsa Arvidsson historisk som den första svensken född under 2000-talet att vinna ett travlopp.

Fem 2000-talister har följt efter under året i sporten där kuskar och ryttare födda över nio (!) årtionden är med och tävlar.

Inom loppet av några veckor i våras presenterade sig två värmländska tjejer födda 2000 i travet.

Nathalie Edqvist har tagit fem segrar i både ridande trav och sulkytrav under året på 61 försök. Jämnåriga Elsa Arvidsson från värmländska Kil har endast provat monté ännu så länge. På fem lopp blev det en seger och en andraplats med familjehästen Wine and Dine.

– Det har inte blivit så mycket lopp för mig i år eftersom jag har så mycket med skolan – men visst vill jag satsa vidare och utvecklas. Det där att jag blev först är ytterligare en liten motivering att försöka bli bättre, säger 16-åriga Elsa Arvidsson.

25 ponnysegrar

Elsa går andra året på naturvetenskaplig linje på gymnasiet och tänker sig en framtid som amatörtränare och kusk.

Hennes pappa är Håkan Arvidsson, framgångsrik amatör på Färjestadstravet och kusin med Björn Goop.

– Det är pappa som lärt mig allt om det här och jag har också vuxit upp med travhästar på gården och har alltid haft det runt mig. Som ponnykusk vann jag väl runt 25 lopp och det var naturligt att fortsätta. Men jag tar skolan före hästarna ett tag nu och vill skaffa mig en utbildning och ha travet som hobby, säger Elsa Arvidsson.

Äldste kusken 80

Sex ungdomar födda på 2000-talet har vunnit lopp i det stora travet under året. 2000-talister i en sport där de aktiva spänner över nio årtionden vad gäller födelseår.

Årjängsamatören Karl-Gösta Edman fyllde 80 år i början av april och har kört sex lopp under året. En kusk född 1936.

Kuskar/ryttare med licens födda år 2000 som vunnit lopp under året är: Nathalie Edqvist med licens på Färjestad (fem segrar), Magnus A Djuse med licens i Östersund (fem segrar), Jill Ivarsson med licens på Dannero (två segrar), Hanna Holmberg med licens på Romme (en seger), Veikko Haapakangas med licens på Umåker (en seger) samt Elsa Arvidsson med licens på Färjestad (en seger).

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Så blev Elsa, 16,
historisk i år

Föregående artikel– Det är så jäkla kul att ha henne i stallet
Nästa artikelCalles galna miljonår: ’Är helt underbart’

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.