Så laddas stjärnan – mot Elitloppet

38

VERO BEACH. Åke Svanstedt gav sin världsmästare Resolve en lång och välförtjänt semester i vinter.

Men efter två månaders avkoppling och lugna joggingrundor har giganten på andra sidan Atlanten börjat röra på sig.

Målet är Elitloppet på Solvalla 28 maj.

En ljummen morgon i förra veckan klev fjolårets elitloppstvåa Resolve ut från stallet på Palema Trotting i Vero Beach för säsongens första lite tuffare träningspass.

Sex varv på den 1 500 meter långa joggingslingan följdes upp av årets första snabbjobb.

I fin stil avverkade den sexårige hingsten två intervaller på den 900 meter långa rakbanan i 1.40- respektive 1.35-fart.

Efter avslutat pass fick vi en pratstund med Åke Svanstedt om Resolves matchning inför Elitloppet, USA-satsningen och hans tankar angående unghästträning.

Hinner med ett lopp

Hur ser planeringen ut för Resolve inför Elitloppet?

– Träningsplaneringen blir som förra året. Den stora skillnaden ligger i loppen då han endast hinner med ett lopp som uppladdning. Förra året hade han två lopp i kroppen i och med uttagningsloppet till just Elitloppet.

Vilket lopp blir det i årsdebuten?

– AJ Cutler Memorial 6 maj.

Hinner han komma i form med den uppladdningen?

– Det vet man aldrig. Den stora nackdelen för amerikanare och anledningen till att många inte kommer till elitloppshelgen är att tävlingssäsongen börjar i maj här. Så att hinna matcha hästar för ett lopp på andra sidan jorden är inte så enkelt. Men åker vi till Elitloppet förutsätter vi att han har samma form som förra året.

Kommer fler av dina hästar att åka med non-stop flyget till Solvalla sista helgen i maj?

– Quick Deal vill jag ha med i Sweden Cup om han kommer i form. Detsamma gäller Honor And Serve.

”Mår bra i värmen”

Ni går in på den fjärde tävlingssäsongen i USA, hur tycker du att kombinationen Florida-New Jersey funkar?

– Vi flyttade till USA 2013 för att leva i fint väder hela året. I Sverige är det kallt och en lång vinter, så med 220 hästar på träningslistan var man tvingad att resa hela tiden och tävla fullt ut. Sedan vi kom till USA har vi en sju månader lång tävlingsperiod uppe i New Jersey. Under vinterhalvåret tränar vi hästarna i Florida och då är livsstilen halvt semester eftersom inga tävlingar förekommer.

Vad är den största fördelen med att träna i värme året om?

– Jag tycker att hästarna ser ut att må bra i värmen då de är blanka och fina i hårremmen. Men mestadels är detta för vår egen skull, att leva ett behagligt liv helt enkelt. Det är däremot ingen dans på rosor då vi har en intensiv period under tävlingssäsongen, men det kan man ta när man får lugn och ro under vintern.

Vilka egenskaper har du utvecklat som person sedan flytten till USA?

– Jag kan inte sätta fingret på någon specifik sak men som människa utvecklas man hela tiden, speciellt av en flytt till en annan kultur där man får nya uppfattningar om hur saker fungerar.

”Stenhård konkurrens”

Vad är den stora skillnaden kring träning av äldre respektive yngre hästar enligt dig?

– Den stora skillnaden är att unghästar inte är färdigutvecklade kring muskulatur och ligament.

Var ligger skillnaden att träna unghästar i Nordamerika jämfört med i Europa?

– Jag har lärt mig att det är stenhård konkurrens i Amerika. Det sker generationsväxlingar mycket snabbare här än i Europa, vilket innebär att unghästarna är mycket tidigare utvecklade här. De har väldigt hög startprocent och jag förstår sambandet med storlopp i tidig ålder i och med detta.

Var sitter nyckeln till en talangfull häst enligt dig?

– En talangfull häst behöver ha kombinationen av fin motor och skalle. Jag har ändrat min syn på hästar när jag är på auktioner. Förut såg jag mest på exteriören och var väldigt noggrann med att hästen hade ett bra utseende och stod rätt. På senare år har jag däremot konstaterat att härstamningen är viktigare med erfarenhet av egna hästar och även med syn på andras.

Du har flertalet passgångare på träningslistan, hur ser denna satsning ut?

– Vi gör en större satsning på passgångare i år. Förut hade vi ett par stycken, men i år har vi tagit in fler och har totalt elva på träningslistan. Jag har däremot en teori att exteriören går före härstamning bland passgångare med bakgrund att ingen avelshingst utmärker sig inom sporten. När jag ser storlopp är det inte ovanligt att det är olika avelshingstar på samtliga hästar.

Några passgångare kommer inte till Solvalla sista helgen i maj. Men det gör högst sannolikt USA:s bästa äldre travare Resolve – och vi kan räkna med att Åke Svanstedt kommer att göra allt i sin makt för att få segerdefilera framför elitloppspubliken för tredje gången i karriären.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Så laddas stjärnan
– mot Elitloppet

Föregående artikelRekordhästen tvingas sluta
Nästa artikelV75 System till Solvalla 11 februari 2017

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.