Samu Sundqvist inför V75 Boden

113

Samu Sundqvist inför V75 Boden

Finska banan Seinäjoki har tingat Selmer I.H. till sitt storlopp om ett par veckor.
Närmast matchas femåringen från det framgångsrika amatörstallet i byn Ratu norr om Umeå för att vinna Scandal Plays Minne i V75 i Boden på söndag.
– Jag tycker att han ska ha bra chans i det där loppet, säger Samu Sundqvist.

Landets nordligaste travbana har tilldelats två V75-dagar 2019.
Helgen i mitten av juni med midnattstravet och Norrbottens Stora Pris är etablerad sedan många år. På söndag är det dags för en matig vinteromgång där den högsta klassens hästar som vanligt drar till sig ett stort intresse.
I Scandal Plays Minne – V75-3 – ses en femåring i favoritposition.
Selmer I.H. presenterade sig på allvar i Breeders’ Crown-finalen i Eskilstuna i slutet av förra året med att överraskande spurtslå storfavoriten Perfect Spirit
22 mars i år svarade hästen för en mersmakande comeback i ett lopp över tre kilometer. Segertiden och sättet Selmer I.H. vann på imponerade på Samu Sundqvist.
– Han var tvungen att jobba på lite och gjorde det bra. Jag trodde på honom men tiden var ändå helt klart en överraskning. Trodde inte att han skulle vara mogen att gå så snabbt och vinna så enkelt över tre kilometer så där i årsdebuten, säger Sundqvist, förstemannen i Ingemar Hultqvists proffsiga amatörstall.
”En elithäst” sa kusken Mika Forss efter segern i Boden.
– Självklart blåste Selmer lite, det var bara bra att han fick ta ut sig. Men han var inte särskilt trött. Kusken sa också att det kändes som att hästen bara lekte sig fram, säger Samu Sundqvist.

”Synd att det krockade”
Jubileumspokalen på Solvalla i augusti har stakats ut som det stora målet 2019.
Efter söndagens start väntar en tripp till Finland i mitten av april och finska medeldistansloppet Seinäjoki Race med drygt 700 000 kronor i förstapris.
Det finska racet körs samma dag som femåringsloppet Berth Johanssons Memorial avgörs på Selmer I.H:s hemmabana Umåker under dubbeltravet med V75, 12-13 april.
– Det är väldigt synd att det krockade med Berth Johanssons där vi också väldigt gärna hade velat vara med. Eftersom Seinäjoki och Umeå är så nära varandra tycker jag allmänt att det är lite dumt att de kör sina stordagar samma helg.
– Men det är 70 000 euro i förstapris i Finland och vi blev väldigt glada över att bli inbjudna. Man vet inte om man får chansen någon fler gång i ett så stort lopp, säger Samu Sundqvist.

Hästen har talat
Mika Forss och Selmer I.H. inleder ifrån ett femtespår bakom bilen på söndag. Petri Salmelas Hesiod ser ut att höja sig över mängden av de övriga hästarna i loppet men drog ett spår i det bakre ledet.
– Jag har sett vilka han möter och tycker att det är rätt att han blir en av favoriterna där. Men jag har inte har inte så mycket att säga om chansen. Han har sagt ganska mycket själv hästen tycker jag och tittar man på historiken borde han räcka långt i ett sådant här lopp.

Inga tricks till loppet
Med nio dagar mellan årsdebuten och årets andra lopp har det mest handlat om underhållande träning hemma i Ratu.
– Han får röra på sig lite och vi mera underhåller honom. Jag körde lite i går (måndag) och allt verkar vara bra. Han är lite lat i träningen och borde ha gått framåt med den senaste starten. Han fick jobba på lite där och det var nyttigt. Nej, jag tycker att han ska ha bra chans i det här loppet. Däremot blir det inga ”tricks” som skoryck och så, utan vi kör som vanligt.
Stall Ratu ställer upp med två hästar i loppet. Magnifik Brodde tar du hand om själv och inleder från ett sjundespår.
– Han fick aldrig chansen i det senaste loppet och känns bra han också. Jag hade hoppats på ett bättre spår med honom. Han gör säkert ett bra lopp men jag tror inte att han räcker ända till seger. Magnifik Brodde är van att tävla mot de där hästarna men håller ju inte alls samma klass som Selmer.
Om ett par veckor får Selmer I.H. karriärens elddop i Seinäjoki Race. Vad tänker du om det loppet? 
– Det blir är spännande med ett första test i ett så pass stort lopp för äldre hästar och efter det är vi klokare och vet mer om var han står någonstans. Det loppet kommer nog att visa ganska mycket.

Föregående artikel18-årige Magnus A Djuse blev på lördagen historisk
Nästa artikelEftersnack V75 Solvalla 30 mars 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.