”Sannolikhetsläran fick sig en törn…”

78

I lördags vann Svante Båth, 53, bägge E3-finalerna på Romme.

Förutom dubbla storsegrar samma dag så tjänade han knappt 2,1 miljoner kronor – på två lopp.

– Otroligt orealistiskt egentligen, säger han till Trav365.

Det var i lördags på Romme som den korta E3-finalen för Ston och Hingstar/valacker avgjordes.

Solvallatränaren Svante Båth hade fyra hästar till start, två i vardera final.

När krutröken hade lagt sig stod Svante Båth som vinnare, dubbelt upp.

Svante Båths Calamara´s Girl tog hem finalen för tjejerna och Capitol Hill för killarna, dessutom var Svante Båths Van Kronos trea i killfinalen.

Totalt tjänade Svante Båths stall 2 081 250 kronor – på två lopp.

”Sannolikhetsläran fick sig en törn”

När Trav365 når Svante Båth ett par dagar efter de dubbla triumferna i E3-finalerna så har han hunnit smälta segrarna, i varje fall något.

– Det är otroligt orealistiskt egentligen, det är nog svårt att vinna ett lopp, ännu svårare att göra det från bakspår, och så vinner man två gånger från bakspår samma dag. Sannolikhetsläran fick sig en törn, säger Svante Båth till Trav365.

Vad hade du för tankar på väg till Romme i lördags?

– Jag var rätt så nöjd, jag var nöjd med alla fyra hästar, men därifrån till att vinna är ganska långt. Calamara´s Girl var jag nöjd med hur hon var i sista loppet inför E3-finalen, och för hennes del passade utgångsläget bra då hon är som bäst då hon får spela ut sin speed och där föll verkligen allt väl ut. Capitol Hill som vann finalen för hingstar och valacker var lite mer överraskande för mig, men det blev ju verkligen perfekt för honom med rätt resa och sådär.

”Får mycket lugn och ro”

Det här var inte första gången som Svante Båth lyckades väl i unghästloppen. Svante Båth har en stämpel på sig att få fram framgångsrika unghästar. Varför lyckas Svante Båth så bra med unghästar?

– Först och främst försöker jag verkligen gå in för att leta och kika på unghästar, att leta upp hästar som passar mig, det tycker jag är en viktig egenskap – de ska passa mig och min träning. Vi kör sedan in dem tidigt, tränar tidigt, och jag tror vi utvecklar varje individ mer individuellt, säger Svante Båth och fortsätter:

– Vi har sedan inte lika mycket att utveckla till fyraåringssäsongen som många andra har, men vi har å andra sidan fått in en hel del slantar innan dess.

Svante Båth framhåller också vikten av ett bra team.

– Det är ju ett pussel som ska läggas, med folk som kör in hästarna, påbörjar arbetet, och hästskötarna som tar hand om resterande. Och, naturligtvis, nummer ett är att jag får förtroende från hästägarna att träna häst, och nummer två som jag tycker är viktigt är att jag får väldigt mycket lugn och ro när jag tränar, jag bollar mycket med ägarna, men känner aldrig den här stressen att nu flyttar dom hästarna om jag inte lyckas, de ger mig chansen att lyckas.

”Vi har valt våra strider”

Svante Båth har hela 42 stycken treåringar på sin träningslista, vilket inte bara är ett privilegium när det gäller att matcha hästarna.

– Av de treåringarna så är fem miljonärer, hästägarna har lyssnat på mig, man kan inte gå för exakt ett lopp med hästarna, utan om vi fördelar detta så kör vi in mycket pengar. Som Global Un Poco till exempel som inte var med i E3, han fick istället starta tidigt på året med sikte mot bland annat Svenskt Trav-Kriterium och han har tjänat knappt 1,4 miljoner kronor i år. Vi har valt våra strider, om vi säger så.

Bland alla dina storsegrar, hur högt rankar du lördagens dubbla triumfer i E3?

– Jag fick faktiskt frågan av en journalist efter att Calamara´s Girl hade vunnit hur jag rankade den segern, innan Capitol Hill hade vunnit, och då rangordnade jag lite vinster och då sa jag att kvala in fyra hästar till Svenskt Travderby var största dagen, men nu lutar det åt två, säger Svante Båth och blir tyst en stund innan han avslutar:

– Det är inte lätt, det är en stor grej att kvala in fyra av fyra hästar till Svenskt Travderby men att vinna två av två E3-finaler samma dag – det slår i varje fall många singelsegrar även om det blir mer som en dag, än som ett lopp.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet