Ser ingen som ska kunna rå på honom

25

Hon har hög kapacitet och är en riktig vinnar­häst.

Backorder leder hela vägen i års­debuten.

Sedan tar Hochthereitis Sox tredje ­raka och därmed är spikarna klara.

Dagens omgång i Grand Slam 75 avgörs på Solvalla. Det bjuds på flera öppna och spelbara lopp men spikarna lyser klarast.

 Jag pratade med Timo Nurmos i ­veckan om hans Backorder som nu gör års­debut. Hästen är väl förberedd, har tränat ­mycket bra men är inte toppad för att vara i  någon gnistrande toppform redan nu.

Jag tror ändå att det räcker och blir över från det här fina läget. Startsnabba Back­order kan susa till ledningen och när det dessutom blir barfota runt om direkt så stärker det hennes chanser väsentligt.

Ska nämnas också att Backorder har vunnit tidigare när hon gjort comeback efter långt uppehåll. Det här är en häst som verkligen vill vinna loppen och hennes goda statistik, elva segrar på 26 starter, talar sitt tydliga språk. Tränare Nurmos är heller ingen som fuskar med träningen och Backorder kan glida undan till slut i elegant stil.

 En given spik i den här annars svår­lösta omgången är Hochthereitis Sox i den ­andra avdelningen. Han har tagit två raka segrar i övertygande stil i årets två starter. I årsdebuten avslutade han sylvasst från kön och blåste runt fältet. Senast vann han från ledningen och intrycket var mycket bra.

Hochthereitis Sox gick i mål med spända linor och det norska huvudlaget oryckt. Trots bakspår över kort distans ser jag ingen i fältet som ska kunna rå på honom om hästen är lika bra igen.

Det är omgångens bästa spik.

Öppen inledning

 Inledningen av Grand Slam 75 är ­öppen och kräver ett antal streck. Hårt betrodda Optimum Dragonfly står perfekt inne i loppet och hade krafter kvar senast då hon fick chansen för sent. Men jag vill varna dels för Glide Mistress, som är startsnabb och som satt fast i årsdebuten, samt Orkidee Skift som är kapabel för klassen om han sköter sig.

Återkommer nu efter ett uppehåll och kvalade på ett tilltalande sätt.

Felfri kan Orkidee Skift mycket väl bli svårslagen och han vann två lopp på sex starter i fjol innan han kom in i en period av galopper.

 Tredje avdelningen är ett öppet lopp trots att det bara är sju hästar med. Men det är flera talangfulla sådana som har börjar sina karriärer lovande.

Jag blev förtjust i Entertain­ment Ås som avgjorde till en snygg seger i debuten. Han fick visserligen en fin resa i rygg på ledaren men hästen såg kalasfin ut. Lär bara gå framåt med loppet i kroppen och jag vurmar för att andra raka kan komma här. Det kan vara en chansspik men jag plockar även med startsnabba Wanted och Jewel Zon som har börjat bra i sina två inledande starter där han ­varit etta och trea.

 Titan Brodde är favorit i den fjärde avdelningen och  han kanske har  bästa farten och kapaciteten av samtliga i loppet.

Men hästen har galopperat i fyra av de fem senaste starterna och från spår tolv känns gardering given.

Ett tidigt motbud är Pyrolator som har visat fina fartresurser när han har skött sig. Har förvisso galopperat två gånger i rad men innan dess var han mycket bra som tvåa bakom V75-vinnaren National Prince efter ett tungt slutvarv.

Vann åkandes

 I GS75-5 är You to Neat favorit i skrivande stund och hästen ståtar med tre ­raka segrar. Men han har inte startat sedan mitten av oktober i fjol och möter några som är i bra form.

Bland annat Arctic ­Master som har övertygat i två raka spetssegrar och som ­senast vann åkandes med krafter kvar.

Stor varning också på Infatuated som lär bli en av dagens ”kommunare” när surret om första barfota och jänkarvagn kommer igång. Den kombinationen brukar kunna få en dundereffekt på Tarzans hästar. USA-födda Hill of a Day är också intressant i andra starten för Redén där det även blir lite justering i balansen.

 Den sjätte avdelningen ser vidöppen ut och här tar kletar jag på rejält med streck och hoppas på en liten smällkaramell.

Grand Slam 75 från Solvalla sänds i TV4 Sport 15.30.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 5, 2, 4, 7, 3, 8 (12, 11)

GS75-2: 9 Hochthereitis Sox (7, 3)

GS75-3: 4, 2, 3 (7, 5)

GS75-4: 6, 1, 12, 9, 2 (10, 4)

GS75-5: 9, 5, 10 (6, 1)

GS75-6: 6, 3, 4, 1, 7, 12 (5, 10)

GS75-7: 2 Backorder (3, 7)

1 620 rader/1 620 kronor

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelJätteutdelning igen – vann 3,6 miljoner
Nästa artikelRéden: ”Måste börja skruva på lite saker”