Ska ”Skägget” bli en vinnare på V75 igen?

99

v75 skagget

En vinnare igen? Amatören Anders Brekke från Axevalla har travets för dagen mest kända skägg. Foto: Lennart Kihlman/ALNFoto av Kanal 75

Skägget har blivit smått berömt.
Den senaste tiden har dock uppmärksamheten flyttats från skägget och hans filosofiska resonemang – till hästen han tränar.
Amatören Anders Brekke ser ut att kunna dyka upp i vinnarcirkeln igen på lördag tillsammans med sitt rejäla sto Stepping For Money.

Skägget anlade han efter en vadslagning.
Och sedan har det blivit kvar.
Amatören Anders Brekke från Axevalla vill inte gå in på vad vadslagningen handlade om.
– Nä, det orkar vi inte ta den här gången!
Om det är något om hästarna han tränar kan man i alla fall konstatera att det fört tur med sig.
Femåriga stoet Stepping For Money har utvecklats mycket på slutet och till lördagens finaler på Solvalla kommer hon med en färsk V75-seger i bagaget.
Hon kommer att vara påpassad trots läget av V75-spelarna som jagar de 48 miljonerna som väntas ligga i sjurättspotten.
Stepping For Money mötte enbart ston senast – men var bara ett målfoto ifrån att vinna även mot hingstarna och valackerna i klass II-loppet i Örebro gången innan.
– Hon fick stryk av Nadal Broline då som hon ju möter nu men den fick ju det lättare loppet också. Så man kan säga att ”Steppie” nästan har två raka. Det är något alldeles otroligt hur hon spurtat på slutet. Men jag hade det på känn. Hon kan bli bra – och då menar jag mer än bra. Rriktigt bra, säger Axevalla-amatören Anders Brekke.

Tvivlade själv…
Ett tufft tempo i täten lade grunden till Stepping For Moneys seger i den senaste starten. Läget var uselt men Stefan Söderkvist hade hur mycket som helst att åka med efter att ha fått draghjälp i tredjespår sista 800 metrarna.
Per Skoglund, tv-reportern som ofta intervjuat Anders Brekke innan tävlingarna, hade inte varit framme med mikrofonen den här starten.
Nu  fick tv-teamet anledning att återkomma efter loppet i stället…
– Det har varit lite uppmärksammat det jag hållit på med nu på slutet – och det var varit väldigt trevligt. Men hur många var det som kunde tro på seger senast från det där läget, spår tolv? Jag var också tvivlande. Men efter att ha varmkört henne sa jag till Stefan (Söderkvist) att jag förstår egentligen inte vem som ska springa ifrån henne i dag…

Hoppar inte högt
Om allt stämmer och Anders Brekke fått till det rätt ska det vara fortsatt toppform på Stepping For Money (V75-4) på lördag.
Det är final i Klass II med 200 000 kronor i förstapris. Men ett trist spår igen.
– Ett nionde är inget man hoppar högt över. Men det kan bli rätt också för Stefan som kan komma igenom bra därifrån. Hon har ju visat sin kapacitet men är faktiskt bara på inskolning ännu så länge. Man ska tänka på att hon bara har 14 starter i kroppen. Jag tror att hon kan bli en fruktansvärd sprinter vad det lider!
Han lämnar gården i Grästorp i Västergötland vid ettiden på fredagen och tar in på hotellet på Solvallas stallbacke natten mot lördagen.
Andra gånger har han övernattat på höbalar i boxområden för att bevaka sina hästar. Han är en man som går sina egna vägar.
Sexåriga stoet Quagga kommer med i transporten på fredag. En häst han ska köra själv i ett lopp utanför V75-spelet (lopp 13).
– Hästarna är vana att äta middag klockan tolv så vi åker efter det. Jag är noga med detaljer och tror att detaljerna kan göra en del. Jag tror på chans med båda mina hästar. Men det går bra att säga innan – det charmerande och jävliga med travet är ju att vilket lopp som helst kan ända med förskräckelse med alltifrån punktering till galopper.

Stolinjen lyckosam
Anders Brekke valde bort hingstarna han höll på med för några år sedan. Byggde utestall och köpte tre ston för en nysatsning på travet. Han är femte generationen som håller på med trav i släkten, där farfars far flyttade från Norge till Sverige när seklet var ungt. Allt för travets skull.
– Farfars far såg framtiden i Sverige som då hade fått totalisatorspel. Pappa var duktig med just ston på Årjängstravet med Princess Rani som den bästa. Jag bestämde jag mig för ett antal år sedan att jag skulle satsa på travet igen och valde då att gå på pappas linje och prova med ston. Med just Stepping For Money blev det så att alla bitar bara föll på plats när jag såg henne på kriterieauktionen. Hon var byggd precis som jag vill ha en häst, slutar Anders Brekke.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.