Skräddarsydd uppgift på V86

13

image-11

Pär Hedberg har ett stall i toppform.
På onsdagen har han hittat en skräddarsydd uppgift åt USA-importen Bethel Hanover.
– När jag såg loppet tänkte jag att det här är ju perfekt för henne, säger Axevallatränaren inför veckans V86-tävlingar.

Pär Hedberg, 33, är privattränare hos anrika Stall Palema i Edsvära på västgötaslätten. I januari 2013 plockade han ut proffslicens efter många år som lärling hos Åke Svanstedt.
– Jag är född i Örnsköldsvik och familjen har alltid haft hästar, nordsvenskar. När jag gick naturbruksgymnasium med travinriktning träffade jag Mikael Svanstedt, Kjell Svanstedts son, och vi blev kompisar. Sen började jag jobba hos hans farbror Åke, först i Sundsvall och sedan flyttade jag med honom ner till Axevalla och på den vägen är det, berättar Pär Hedberg.
2013 tjänade stallets hästar 654 600 kronor. I fjol mer än dubblade stallet siffrorna till drygt 1,3 miljoner kronor och i år har man åter redan fördubblat resultatet.
Efter söndagens succé på Solvalla, med två segrar i Breeders’ Crown-semifinalerna genom Evelina Palema och Jetta Palema, har stallet passerad 2,9 miljoner kronor i år. Segerprocenten är imponerande 24.
– Det har gått fantastiskt bra hela året, inga stora svackor, säger Pär Hedberg.
Vi ber Axevallatränaren lista årets höjdpunkter så här långt.
– Det är årgångsfinalerna, först Drottning Silvias Pokal som vi blev tvåa i och sedan Stochampionatet där vi hade med två finalister och så var vi med i Derbystoet också. Det som saknas är väl en fullträff i finalerna. Vi får hoppas det kan komma nu i Breeders’ Crown, säger Pär Hedberg.
Största överraskningen i stallet i år?
– Ja, det är nog Jetta Palema tror jag. Hon var inte dålig…men det kändes som att det var en vanlig häst, men så i Drottningen Silvias Pokal blev det stor skillnad på henne. Så det är väl den största överraskningen.

Lämplig uppgift
På onsdagen åker Pär Hedberg till Solvalla med två hästar. Helga Palema startar i ett av ramloppen (V5-3) medan Bethel Hanover tillhör favoriterna i V86-8, Fillies and Mares med 125 0000 kronor i förstapris.
– Helga Palema hoppade tyvärr i första sväng senast hemma på Axevalla, hon bröt ner lite och så var den dagen förstörd. Hon känns i alla fall jättefin efter det loppet och jag tror att hon kommer att göra bra ifrån sig här. Vi kanske ändrar till skor bak, men det varvar vi, så det har inte stor betydelse.
När det gäller Bethel Hanover så står USA-importen perfekt inne i loppet med sina dryga 800 000 kronor och en tilläggsgräns vid 900 000 kronor.
Har du siktat på just det här loppet?
– Jag hade faktiskt inte sett loppet först, jag hade faktiskt missat det loppet lite grann. Men när jag sen såg loppet var det ingen tvekan. Jag såg det efter vi startat här på Solvalla senast och hon hoppade. Då jag började titta efter nått nytt lopp åt henne och när jag såg det här loppet tänkte jag att det här är ju perfekt för henne, säger Pär Hedberg.
Bethel Hanover startar med springspår från 20 meters tillägg.
– Det är klart att det är bra förutsättningar. Hon är fullt duglig från start och det är bara en häst på startvolten så förhoppningsvis kan hon kanske få en bra vettig position. Erik Adielsson är inte så blyg heller så det är klart att han kommer att göra allt för att komma till ledningen, det tror jag.
Chansen om det blir ledningen?
– Då tror jag på bra chans, det är några bra som står med 40 meters tillägg, Heaven’s Door och Askens Valencia bland andra, men vi får hoppas vi kan få lite försprång på dem direkt från början. Då kanske det blir svårt för dem att hinna i kapp.
Om du ska beskriva Bethel Hanover?
– Hon kom hem från USA för några år sedan och tog tid på sig. Hon var sliten i kroppen så hon fick rejält med tid att ta igen sig. Sedan fick hon starta på lite försiktigt och därefter har hon vuxit med uppgifterna hela tiden.
– Hon står sig jättebra i stallet och det är klart att det är en av de absolut bästa hästarna jag har. Det är en väldigt snäll och fin häst. Det är en speedkula, väldigt snabb en bit.
Gör du några ändringar till den här starten?
– Det kommer att bli skor bak och barfota fram på henne. Hon har gått barfota runt om i de två senaste starterna men hovarna är lite slitna. Hon gick 1.12,9 /2140 volt för några starter sedan med bakskor så det tror jag inte är några bekymmer.
Om vi sammanfattar, är det en bra chans?
– Ja, det är det, det tycker jag.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.