Snart avgörs fallet om Propulsion

41

Redén: "Det viktigaste är att rättvisa skipas om Propulsion"

Nästa vecka startar förhandlingarna i målet kring travhästen Propulsion.
Frågorna gäller vems ansvar det var att hästen kunde tävla fem säsonger i Europa trots att han genomgått en förbjuden operation.
Samt om Propulsion i själva verkat haft full känsel i sina ben hela tiden.

Sista söndagen i maj 2020 skar Propulsion mållinjen som etta i Elitloppet på Solvalla.
Höjdpunkten på en makalös karriär för tränaren Daniel Redén där hästen sprang in över 30 miljoner kronor runt om i Europa under fem år.
Kort senare kom ”bomben” att hästen under sin tid i USA, alltså innan han köptes till Sverige av Daniel Redén, hade genomgått en så kallad nervsnittning.
Ett ingrepp som tar bort känsel i hoven och är tillåtet i Nordamerika, men strikt förbjudet inom europeisk travsport.
Svensk Travsport beslutade efter en lång utredning att stryka Propulsions samtliga resultat och fråndöma hästen alla prispengar sedan importen.

Kraftiga bötesbelopp
Nu ska ärendet avgöras Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD) där Svensk Travsport kommer att yrka på att Daniel Redén ska dömas till böter.
– STAD ska avgöra Daniel Redéns ansvar gällande att Propulsion tävlat nervsnittad i Sverige. Vi yrkar i första hand på oaktsamhet från tränaren och i andra hand att han brustit i sitt strikta tränaransvar. Utfallet kan bli kraftiga böteslopp för tränaren, säger Svensk Travsports chefsjurist Göran Wahlman till Travronden.

”Kan klargöra att hästen hade känsel”
Enligt Redéns juridiska ombud Jesper Arvenberg är det istället Svensk Travsport som bär ansvaret att ingreppet inte upptäcktes på fem års tid.
– Att hästen genomgått ett ingrepp är fastslaget. Huruvida det ingreppet varit verkningsfullt eller inte är oklart då det såvitt utredningen visar har det inte skett någon undersökning av hästen i USA efter ingreppet. Den från ST påstådda fullbordade nervsnittningen har ST känt till sedan registreringen av hästen i svenska sportdatabasen, säger Arvenberg till Travronden och presenterar även nya uppgifter som hävdar att Propulsion haft full känsel i sina ben och hovar.
– En expert i Frankrike har kunnat konstatera att det finns full nervutväxt, det finns så att säga inget brott på ”kabeln”.
– Med den samlade evidensen från yrkesmän kan vi klargöra att hästen hade känsel när den kom till Daniels gård, fortsätter Arvenberg till Travronden.
Domen i frågan beräknas komma om ungefär tre veckor.
Propulsion verkar för närvarande som avelshingst i USA.

Föregående artikelInför V75/jackpot (lördag): Tre skrällbud från formstallet
Nästa artikelInför V75/jackpot (lördag): Dubbla E3-chanser för unghästspecialisten

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.