Sofia Adolfsson debuterar på den franska nationalarenan

71

Sofia Adolfsson debuterar på den franska nationalarenan

På torsdagen är det dags.
Sveriges bästa montéryttare Sofia Adolfsson debuterar på den franska nationalarenan Vincennes med Björn Goops Candor Hall.

Efter kometåret i fjol har 26-åriga Sofia Adolfsson etablerat sig i toppen av den svenska montéligan.
En liga hon leder i överlägsen stil på 49 segrar, hela 28 pinnar fler än tvåan och trean.
På torsdag rider hon karriärens första lopp i Frankrike. Debuten sker på Vincennes i ett lopp med drygt en halv miljon kronor till vinnaren tillsammans med nioårige valacken Candor Hall.
– Jag ser jättemycket fram emot det här. Lite pirrigt är det så klart men mest känns det stort och ärofullt att få den här chansen, säger Sofia Adolfsson.
I den senaste starten vann Örebro-ryttarinnan Monté-SM tillsammans med Candor Hall.
I Frankrike har hästen många passande lopp att starta i. Med 3,2 miljoner kronor på kontot slipper man möta de allra bästa i torsdagens Prix de l’Ile d’Oléron över 2 850 meter.
– Men konkurrensen är mycket tuff ändå. Jag har faktiskt ingen aning om hur Candor Hall kommer att stå sig mot de här hästarna eftersom det är första gången i Frankrike. Men som det känns så har jag en häst som ska duga och jag skulle bli förvånad om han gör bort sig, säger Sofia Adolfsson.

”En helt annan kultur”
Nu är det inte bara hästen som ska duga. Mycket handlar förstås om jockeyn också.
Candor Hall är på plats på Björn Goops franska filial sedan i söndags. Sofia Adolfsson tar flyget ner torsdag morgon.
– Det finns några lopp som passar i slutet av november eller början av december också för Candor Hall. Men det blir en senare fråga. Mycket handlar ju om hur jag hanterar det här om det ska bli någon fortsättning. Det är ju en helt annan kultur jag kommer ner till nu, med andra regler och specialiserade ryttare och bättre hästar.

”Hundra procent direkt”
Torsdagens lopp innehåller 19 hästar och det är det är den berömda franska voltstarten som gäller. Sofia har lagt ner mycket tid på att studera startmetoden.
– Det är ju hårdare i loppen, mest killar också. Och man möter ju de bästa som exempelvis Franck Nivard och Eric Raffin. Björn är inte orolig i alla fall, han är mera ”det löser sig”. Jag är fokuserad och ser inte detta som en ”lärlopp” utan vi vill vinna. Åtminstone göra så bra ifrån oss som vi bara kan. Så vi går in med hundra procent direkt, säger Sofia Adolfsson.
En detalj har ordnats för att Sofia Adolfsson överhuvudaget ska kunna tävla på Vincennes. Hon är inte amatör från Örebro längre utan har lärlingslicens knuten till Björn Goop.
– Jag jobbar hos Björn Goop nu. Jag bor ju i Örebro och har bara en timme i bil till stallet i Kil.
Candor Hall och Sofia Adolfssons lopp startar klockan 15.40 på torsdagen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.