Southwind Feji kan bli den segerrikaste travaren i Sverige i år

159

Southwind Feji kan bli den segerrikaste travaren i Sverige i år

Tolv starter, tio segrar.
Axevallatränaren Pär Hedbergs Southwind Feji kan bli den segerrikaste travaren i Sverige i år.
Inför starten i söndagens V75-omgång på Mantorp toppar hon ligan tillsammans med Örebrohästen Lucifer Lane.

Med drygt en månad kvar av året leder USA-födda Southwind Feji segerligan för landets travare. Det fyraåriga stoet delar förstaplatsen med Lucifer Lane, Örebrotränaren Thomas L Nilssons häst som tävlat klart för i år.
Manegen är med andra ord krattad för Pär Hedberg och Stall Palemas jänkardam som köptes på auktion på den andra sidan Atlanten som ettåring och kom till Sverige ostartad för att bli avelssto.
Storyn är känd vid det här laget. Southwind Feji visade sig inte vara dräktig och tränades därför igång lite lätt av Pär Hedberg och visade sig vara en talang.
Samtliga tolv starter har gjorts i Sverige och Feji har segrat i tio av dem.
– Hon är bra i ordning och jag har en liten plan på att det ska bli tre starter till i år, inräknat den på söndag. Allt förutsatt att banor och häst – ja, allting tillåter, säger Axevallatränaren,

En häst för eliten
Om grundplanen håller har Southwind Feji ett stolopp i V75 lördag 9 december på Åby kvar att starta i, samt ett annat under uppesittarkvällen med V75 från Axevalla kvällen före julafton.
Eftersom hon är född i USA har hon inte haft möjlighet att tävla i V75-sammanhang annat än i stoloppen. Och ett sådant blir det även på söndag på Mantorptravet.
Segerstaplaren Southwind Feji står med 20 meters tillägg i ett medeldistanslopp och blir spelfavorit i V75-2.
– Jag tror att hon har kunnandet i sig att bli bra för Stoeliten i framtiden. Hon har gått lika bra bakifrån som från ledningen, det har inte varit någon direkt skillnad och på söndag ligger hon i andraspår direkt och det är bara att låta henne öppna det hon kan för att få en så bra position som möjligt.

”Svår att stå emot”
Mikael J Andersson är ordinarie kusk och kör på söndag. Tempo krävs för att komma till menar tränare Hedberg. Formen är å andra sidan riktigt bra och man gör inga förändringar i utrustningsväg.
– Hon går upp en klass som man säger men jag tycker ändå att hon håller en sådan hög nivå att hon absolut ska kunna duga om det stämmer lite. Att stå med 20 meters tillägg är alltid lite lurigt så klart men bara de inte kör allt för sakta tror jag att hon ska bli svår att stå emot igen.
Southwind Feji har förlorat två lopp i år. Vad hände då?
– I Halmstad i somras var hon inte frisk för dagen och gick ner sig efteråt på grund av förkylning och lite annat. Andra förlusten hade hon bakspår på 20 meters tillägg i Karlstad och blev oplacerad trots att hon avslutade i trakterna av 1.12 i både tredje- och fjärdespår sista varvet efter att ha varit ifrån lite inför den starten. Så hon har inget att skämmas för, tvärtom.
Med tre starter till i år borde det vara hyfsat bra chans att hon tar med titeln. Något ni kollat på?
– Vi känner ju till det men det är inte därför hon gör de här starterna. Men en titel är alltid roligt med en häst. Fast kollar man så ser man att det är många underifrån också på åtta- och nio segrar. Vi måste i alla fall ta en seger till med henne – minst – för att hon ska kunna vinna.

Listan över Sveriges segerrikaste hästar (per 171124)
1. Lucifer Lane 10-1-2
2. Southwind Feji 10-0-0

3. Blås Undan 9-7-2
4. Diamanten 9-3-1
5. Vamp Kronos 9-2-2
6. BohemianRhapsody 9-1-2
7. Nobel Amok 9-0-1
8. Cyber Lane 9-0-0

9. Making Love 8-3-1
10. Selmer I.H. 8-2-1

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEn lovande fyraåring i träning hos en liten tränare på Åby
Nästa artikel”Bra lopp en längre tid – spurtar ner allt?”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.