Spännande gäster till Elitloppet

192

wester

På söndagen kom tre inbjudningar till Elitloppet.
Det handlar om exotiska gäster.
Amerikanske Arch Madness, kanadensiske Windsong Geant och franske Timoko.

Elitloppet rycker allt närmare.
Med fem veckor kvar till sista söndagen i maj släppte Solvallas travbanechef Tore Fyrand sitt första paket med inbjudningar.
Arch Madness är USA:s mest meriterade äldre travare och var ett av de stora dragplåstren till Elitloppet i fjol då hästen gjorde braksuccé i debuten på europeisk mark med segern i Oslo Grand Prix.
Han vann också sitt elitloppsförsök i övertygande stil och delade favoritskapet i finalen med franske europaettan Rapide Lebel, som för övrigt var den enda häst som inför söndagen fått inbjudan till årets elitlopp.
Arch Madness sviktade då när det gällde som mest, men gör nu alltså ett nytt försök att ge USA sin första seger i Elitloppet sedan Moni Maker vann 1999.

Frankrikes nya stjärna
För att hitta en kanadensisk segrare i världens största travfest får vi gå tillbaka till Billyjojimbob 1992. Femårige Windsong Geant är i princip okänd i Europa och hade inga märkliga meriter som unghäst. Under upptakten av denna säsong har hästen emellertid visat kraftig utveckling och gick i sin senaste start tiden 1.09,5/1 609 meter, vilket gör honom till världens tredje snabbaste travare i år. Hästen är även enormt startsnabb, en egenskap som kommer mer till sin rätt på de mindre banorna i Europa jämfört med Nordamerika.
Frankrike är den mest framgångsrika nationen i elitloppshistorien och Timoko som varit kullens dominant som tre- och fyraåring spås bli nationens näste store stjärna. Trots sin ungdom har han redan vunnit fem lopp med 100 000 euro eller mer i förstapris och gör nu sin första tripp till Norden.

Karismatiska kuskar
I samtliga fall kan även respektive kuskar betraktas som rejäla färgklickar. Timoko körs av sin tränare Richard Westerink som nästan undantagslöst brukar skicka sin häst mot ledningen och dra i ursinnigt tempo.
Windsong Geants kusk Rick Zeron är inte bara känd för att han skänker bort sitt körspö till publiken efter sina segrar utan gjorde sig även ett namn då han gästade Elitloppet med hästen Snazzy Millie 2006 och satte upp världsrekordtempot 1.06,3/500 meter och 1.08,9 första kilometern.
Arch Madness kommer inte som i fjol att köras av Björn Goop utan av Brian Sears, en av Nordamerikas ledande kuskar, eller sin tränare Trond Smedshammer.
Alla tre hästarna kommer även att starta i Oslo Grand Prix två veckor innan Elitloppet.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.