Spelat in 50 milj: ”Känner pressen”

67

Claes Appelberg har spelat in över 50 miljoner kronor på trav – de tre senaste åren.

För exakt ett år sedan drog han in 2,2 miljoner när V75 avgjordes på Momarken – precis som på lördag.

– Man känner press att leverera, kunderna har varit bortskämda, säger 53-åringen från Jönköping.

2014 skapade Claes Appelberg miljonhysteri i sin spelbutik Jönköpings Cigarrimport.

Då hade hans V75-tips gått in och 44 kunder fick dela på 24 miljoner kronor.

– Det var svårt att fatta faktiskt, jag har varit chockad, sa en av vinnarna till Trav365 då.

I fjol var det dags igen. När V75 avgjordes på Momarken i Norge, precis som nu på lördag, lyckades Clas Appelbergs andelsstips gå in ännu en gång. Då fick 27 andelsspelare dela på 2,2 miljoner kronor.

– Då hade vi vunnit tre veckor innan, på Halmstad. Det var ganska många som hade en varsin andel på båda vinsterna och fick 200 000 vardera inom loppet av de veckorna, minns Claes Appelberg till Trav365 och fortsätter:

– Det är ett så långt upplopp på Momarken (240 meter långt, Axevalla är Sveriges längsta med 227 meter, reds anmärkning) vilket gör att man kan spika hästar från bakspår. Jag minns att jag hade spik på både El Diablo och Fridericus och hade alla hästar i sista loppet. Där hoppades jag på en hyfsad skräll, vilket det också blev när Michael Larsson vann med Juvels Boy.

”Förväntar sig vinst”

Under de tre senaste åren har Claes Appelbergs travtips genererat mellan 50 till 55 miljoner kronor i andelsvinster, enligt egen utsago. Men, det är inte enbart positivt enligt Claes.

– Kunderna har varit bortskämda de senaste tre åren. Många förväntar att det ska vara vinst varje gång, men det är ju så små marginaler i travet och lätt att missa och åka ut på någon reserv, säger han och utvecklar:

– Det är ju mycket pengar, men pressen ökar ju att leverera. Jag sätter alltid pressen på mig att få sju rätt, och det kan låta tråkigt, men ibland kan det faktiskt bli så att man grämer sig mer för att man missar sju rätt, än gläds när man lyckas.

När V75 återigen gästar Norge och Momarken på lördag, kan en ensam vinnare ta en hem 50 miljoner kronor, vilket i så fall skulle vara den tredje högsta travvinsten genom tiderna i Sverige. Och Claes blir påmind om fjolårets succé inför helgens tävlingar.

– Det är väl mellan 10 till 15 kunder som kommit in och sagt att de förväntar sig vinst igen nu, skrattar han.

”Alltid svårlösta lopp”

Du har nämnt upploppet på Momarken. Hur ska man tänka där inför lördag?

– Man kan sitta en bra bit bak i fältet vid sista kurvan och ändå hinna fram till mål som etta, om det är ett bra tempo i loppet. Det är alltid svårlösta lopp där.

Om man letar efter bra spikar, vad är dina förslag?

– Det finns ett par olika. 2 Myhreng Jerker i Kallblodsloppet (V75-4). Han är rent matematiskt en vinnare då han startar 20 meter före de han slagit tidigare.

– Jag tror på Untersteiner (Peter) i första avdelningen med 10 Frankie Brodde. Hästen är spurtstark och gynnad av att gå barfota. Bör klara den långa (2 640 meter) distansen fint.

Inte säker på favoriten

Finns det några bortglömda hästar, man bör syna?

– I V75-7 ser det väldigt öppet ut så där kan man väl rekommendera att ta med så många hästar man har råd med. Sedan lovas det ju seger på 9 Mosaique Face (V75-6), men han vinner ju inte jämt nuförtiden. Det är bakspår och 2 Attack Diablo kan vara en outsider om han får rygg på ledaren.

– Om mitt spikförslag, 2 Myhreng Jerker (V75-4) inte vinner kan 6 Alsaker Piril vara vinnaren.

Om det blir en favorit i repris på lördag mot i fjol, hur skulle du fira det?

– Ja, det får man nog fira med en finare middag och någon fin rom, avslutar Claes.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Var mest påtänd av hela grejen…”
Nästa artikel”Gjort något dumt – ska inte ha kontakt”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.