Startkatapulten har tävlat färdigt

348

startkatapulten har tävlat färdigt

Världens startsnabbaste kallblod lägger av.
14-årige Lome Brage har gjort sin sista start och blir avelshingst på heltid.

Även om han vann hälften av sina starter som tre- och fyraåring så var Lome Brage långt ifrån någon unghäststjärna.
Genombrottet kom istället som sexåring då hästen vann åtta lopp och sänkte sitt rekord med fem sekunder till 1.20,9.
Året efter etablerade han sig som ett av Norges bästa kallblod och gästade för första gången Solvalla i Elitkampen. Från spår 12 bakom bilen var han chanslös och det kom att bli ett signum genom hästens karriär.
Från bakspår var han sällan en faktor, men när han fick starta bakom vingen visade han en egenskap som gjorde honom närmast unik inom sin ras – en otrolig explosivitet i startögonblicket. Och väl i ledningen var han oerhört svår att passera.
2015 stod hästen över Solvalla för att matchas mot Alm Svartens Äreslopp på Bjerke. Där svarade för karriärens sannolikt främsta prestation.
Hård press gjorde att Lome Brage tvingades varva på svettiga 1.18,2, men trots det fanns krafter att avfärda fenomenen Lannem Silje och Tekno Odin.
– Han blev pressad i omgångar. Först från start, sedan kom Neslands Loke. Efter 1 200 meter kom Tekno Odin. Ändå lyckades han hålla undan för Lannem Silje. Över upploppet var det hejarop och hyllningar, berättar ägaren Bengt Erik Persson för Trav og Galopp-Nytt.

Sprang rekord som 14-åring
Tre år senare var det dags för Solvallapubliken att få tjusas av den flyfotade norrmannen, som inför säsongen flyttade över gränsen och gick i träning i hos Jan-Olov Persson, och för första gången drog framspår i Elitkampen.
Hästen flög till ledningen och dominerade varje meter för Erik Adielsson, före hästar som Polara, Odd Herakles och Lannem Silje.
– Han var otrolig snabb, väldigt behaglig och lättplacerad. Du kunde nästan styra honom hur som helst. Han hade en teknik som var väldigt nära ett varmblod, berättar Adielsson för Travronden.
Sista segern på svensk mark kom i Vårbjörken på Umåker 2020 där Lome Brage visade att han även kunde springa fort till slut och avslutade 1.17 sista 500 med Månprinsen A.M. som tvåa.
Att hästen inte blev sämre med åren bevisades av att han sprang sitt rekord, 1.19,3, som fyra i årets upplaga av Elitkampen.
Hästen har verkat i aveln vid sidan av karriären och fick sin första avkomma redan 2015.
Lome Brage segrade i 45 av karriärens 114 starter och tjänade 4,6 miljoner kronor. Han kommer att stallas upp på svensk mark.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.