Steen Juul har fem hästar i Danskt Travderby

135

Steen Juul har fem hästar i Danskt Travderby

Han ståtar med sju segrar sedan tidigare.
På söndag kan han slå till igen.
Steen Juul har fem hästar i Danskt Travderby och själv kör han förhandsfavoriten Bvlgari Peak.
– Jag kommer att köra som att jag har bästa hästen och det får bära eller brista, säger topptränaren.

Första segern i Danskt Travderby tog Steen Juul som 33-åring. Hästen hette For Ever Vixi och året var 1983. Sedan dess har det blivit ytterligare sex fullträffar för den legendariske kusken.
– Enligt min mening är derbyt det tveklöst största man kan vinna i Danmark och jag minns så klart alla mina segrar, men är det någon av dem som jag har speciella minnen av är det den med Rudolf Le Ann 1993. Det var året efter att jag varit med om en flygkrasch där hästens ägare gick bort, så den segern var speciell. Dessutom gick hästen världsrekord, säger Juul.
Flest kusksegrar i Danskt Travderby har Nils Jan Koster. Mellan 1915 och 1945 vann han loppet tio gånger.
– Det kommer jag inte ikapp. Jag är ju 67 år. Hur länge jag ska hålla på har jag inte helt bestämt. Som tränare hoppas jag kunna fortsätta i några år till men som kusk är jag på sluttampen av min karriär.

Har gått in skorna
Men ”Juulemannen” är fortfarande en slipad kusk och när Sverige och Danmark på söndag kör en gemensam V75-omgång på Charlottenlund kan han ånyo få ta emot Köpenhamnspublikens hyllningar. Mästertränaren har med fem hästar i derbyfinalen som avslutar V75-spelet.
– Det är så klart fantastiskt. Visserligen har kullarna blivit mindre men likväl är det stort att ha med fem hästar i derbyt och jag tror att det är rekord, säger Juul, som med spår fem bakom startbilen bär favoritskapet tillsammans med Bvlgari Peak.
– Han är den av mina som jag håller högst kapacitetsmässigt. Tittar man isolerat på kvalen så var kanske Bali bättre men jag håller Bvlgari Peak högre.
Vad tyckte du om honom i derbykvalet?
– Jag var inte nöjd med någon av mina hästar i kvalet och Bvlgari Peak var inget undantag. Aktionen flöt inte någon gång för honom. Men jag inbillar mig att jag vet vad som var fel; han blev skodd för tätt inpå loppet. Nu har han gått med samma skor i två veckor till så nu tror jag att han har gått in dem.
Hur höga tankar har du om honom?
– Han är inte på när färdigutvecklad ännu och har hjärt- och lungkapacitet att tävla i eliten även som äldre.

Laddar mot ledning
Bvlgari Peak är ingen helt enkel häst och karriären har inte gått spikrakt än så länge. Som treåring, innan han kom i Steen Juuls träning, galopperade han i sju av tio starter. Av de övriga tre loppen vann han två. I år är hans facit åtta segrar på elva starter. Två gånger har han galopperat.
– Han är lite besvärlig och dum i loppen, och före loppen. Han är lite irriterad i munnen, Ready Cash-besvärlig.
Är hans tidigare galopper något som oroar inför söndag?
– Det klart att det är oroande men han har inte galopperat så mycket för mig, bara en gång i Århus, så jag hoppas att jag kan köra honom felfritt.
I derbyuttagningen fick Bvlgari Peak ta över ledningen efter ett halvvarv. Nu tänker Steen Juul ladda från start, precis som när hästen i somras flög till spets i Jydsk 4-årings Grand Prix och därefter vann överlägset.
– Det är ända gången jag har laddat med honom och han var snabb. Jag kommer att köra vad som går från start den här gången också. Om han kommer till ledningen direkt vet jag inte men jag kommer att köra som att jag har bästa hästen och det får bära eller brista.
Vilken motståndare är värst emot?
– Han själv.

Bättre än visat
Även Bali vann sitt uttagningslopp från ledningen och är den i Steen Juuls kvintett som möjligen kan utmana sin favorittippade stallkamrat.
– Det tror jag inte att han kan. Inte om båda går felfritt, säger Juul utan tvekan.
– Bali är en liten oansenlig häst som är väldigt stel. Det var han i kvalet och det är han fortfarande när jag jobbar honom. Men han presterar i loppen. Han gick bra senast och han var bra som trea i Århus också, då fick han inte chansen innan jag var i mål med Bvlgari Peak, så jag tycker ändå att han är väldigt positiv.
Bal Bora och Bivo Torkdahl gick inte vidare från uttagningarna men fick de två sista finalplatserna då de var högt seedade. Börge gjorde det bra i sitt uttagningslopp som trea efter ett lopp utvändigt om Bali.
– Honom har jag större krav på än vad han har visat i år. Han gjorde ett bra lopp som tvåa i Sprintermästaren men annars har han inte tävlat på den nivån som jag förväntat mig och han är en mycket bättre häst än vad han har visat.

Kan ta 18:e raka
Steen Juul har fler intressanta hästar inom ramen för V75-spelet. Inte minst svenskfödde segermaskinen Bandit Brick (V75-2). Fyraåringen slutade fyra när han tävlingsdebuterade i juli förra året. Därefter har han tagit 17 raka segrar.
– Det är en fantastiskt fin häst, klok och förnuftig, som har gjort allt rätt. Den här gången blir det barfota runt om, han har gått så tidigare också men senast hade han skor, och jag tror på honom igen, men han står dåligt till med åttondespår bakom bilen och Titanio C R, som jag brukar köra, var väldigt bra senast och kan bli tuff att slå.
Hur skulle Bandit Brick ha hävdat sig mot kullkamraterna i derbyt?
– Han hade haft toppchans!

Kör intressant italienare
Vilka möjligheter har A Perfect Torkdahl i V75-3?
– Han är jämn och stabil men nu har han ett dåligt läge. Spår fem i volten är väldigt snävt i Danmark. Man han gör alltid så gott han kan och jag ser honom som en platskandidat.
Vad kan du säga om din duo i V75-4?
Tinus Moseby har rätt så bra form. Han gjorde ett bra lopp senast och jag tycker inte att han ska vara helt borta.
Torpedo W F återkommer efter långt skadeuppehåll. Han sköter träningen som han ska men man kan inte tror att han ska vinna direkt.
Steen Juul får också förtroendet av sin landsman Erik Bondo att köra tuffe italienaren Turno di Azzurra (V75-6). Femåringen var senast ute i Åby Stora Pris där han var något av den moraliske vinnaren efter att ha gått starkt som tvåa i båda heaten.
– Man kan väl säga att Åbys open stretch fällde honom men jag tycker att han gjorde två bra lopp. Han står här hos oss och har gjort det under den här tiden han tillbringat i Skandinavien, så jag ser honom varje dag. Nu startar han i andra ledet bakom bilen och därifrån är det lätt hänt att man kommer bort taktiskt, men jag tycker att han ska kunna vara med och slåss om segern.

Steen Juuls tidigare segrar i Danskt Travderby:
Leviti 2007
Atom Tess 1997
Skalflex 1994
Rudolf Le Ann 1993
New Quick 1990
Konsonant 1987
For Eve Vixi 1983

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet