Stefan Hultman om livet och travet just nu

29

stefan hultman

Han har nästan vunnit allt som går att vinna och är ständigt aktuell med sina historiska framgångar – inte minst i derbytider.
Sjukskrivne travtränaren Stefan Hultman i en sällsynt intervju om stjärnhästarna Maharajah och From Above, sin sjukdom och vad han tror om söndagens storlopp.
– Travet är mitt liv och jag hoppas någonstans att jag får sitta bakom hästar igen.

Efter en karriär till bredden fylld av ljus och framgång kom motgångarna slag i slag hösten 2015 för Stefan Hultman. Då på det personliga planet.
I oktober drabbades han av en hjärtinfarkt – och läget förvärrades när han några veckor senare fick prognosen Myastenia Gravis (MG) – en muskel- och nervsjukdom som praktiskt taget slog ut resten av kroppen.
– Jag går på en tuff medicinering och regelbundna behandlingar på Karolinska sjukhuset och det går stadigt lite stadigt bättre hela tiden. Men det går trögt tycker jag med bakslag. Nu är det så pass att jag kan röra mig på tomten hjälpligt med käpp. Häromdan kom jag faktiskt fram till brevlådan så det var ett stort steg, säger travtränaren som snart varit sjukskriven i ett år.
Synen har återvänt, så även talet.
– Det finns alltid dom som har det värre. Nu ser jag bättre och har blivit lite piggare också och det positiva är att det ska vara en god prognos på det här. Om några år ska jag kunna leva ett normalt liv och det är det jag längtar efter, säger Stefan Hultman i en telefonintervju från sitt hem för travreportern Matteus Lillieborg.

”Travet är mitt liv”
När (”vilket år”) och på vilken nivå Stefan Hultman ska kunna närma sig hästarna och travsporten igen är oklart. Om det ens kommer att ske.
Men det finns inget 53-åringen hellre önskar.
– Jag har jobbat med trav sedan jag var 15 år och travet är mitt liv så att säga. Så även om jag är trött och orkeslös är jag glad för att jag nu kan följa det hela tiden via dator och tv i alla fall. Lunchsändningar och kvällstrav – jag ser allt och läser mycket.

Bragdhästarna Maharajah och From Above
En sak som han säger peppar upp är att se hur bra Maharajahs avkommor går. From Above är en annan som verkligen lyckats i aveln.
Det är Stefan Hultmans produkter från början till slut. Firade världsstjärnor som båda inledde med att vinna Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby.
From Above följde upp med seger i Elitloppet 2003. Maharajah spädde på sin svit med Prix d’Amerique 2014.
Sådana treklövrar i travet är mycket svåra att genomföra. Men så är Stefan Hultman också en av sportens största genom tiderna.
– Jag är stolt över vad hästarna gjorde naturligtvis. Treåringarna springer egentligen över sin förmåga, att sedan få dem att utvecklas och vinna och derbyt…sedan Elitloppet eller Prix d’Amerique som äldre. Det är tufft att lyckas med det. Vi kommer givetvis att få se någon göra det och Readly Express kan vara en av dem. Kanske kan det hända sådant vart tionde år, inte mer tror jag.
Det From Above och Maharajah gjorde…så svårt att det nästan inte går att ta in?
– Dom hästarna har också betytt så oerhört mycket för mig. Det är kul se att de lyckas så bra i aveln också och att det gör någon nytta fortsatt för svensk travsport. Att de ”för det vidare” så att säga.
Tänker du aldrig: ”fan vad bra jag var”?
– Nä, så fungerar jag inte som människa. Jag är inte självgod och tänker mera på saker som kanske skulle ha gått lite bättre. Men jag är glad och stolt för det jag varit med om. Jag har haft fina hästar och bra personal och bra organisation runt omkring. Allt har fungerat bra.
Vad hoppas du på för framtiden?
– Jag hoppas…även om det låter skrangligt och bedrövligt just nu hoppas jag kunna komma tillbaka. Sedan vet jag inte vilken nivå det blir på. Första steget är att bli människa igen och jag hoppas ju att jag får sitta bakom hästar igen.
Nästan alla frågor oss som är ute och jobbar i travet om vi hört något av dig och hur du mår.
-Det är rörande så klart och det är jag tacksam över. Ja, det känns ju väldigt skönt att höra dig berätta det Matteus. Det är saker som piggar upp en lite grand – det där att man inte är glömd.
Vad är dina tankar om Svenskt Travderby på söndag?
– Det är det största loppet som går att vinna för unga hästar och på söndag tror jag Readly Express blir väldigt svårslagen. Timo Nurmos har matchat hela året väldigt klokt och har bara haft derbyt i sikte med hästen. Nu kommer hästen att gå barfota runt om och eventuellt med urryckare för första gången har jag kunnat läsa mig till.
Vilka hästar kan vara med och utmana tror du?
– Peter Untersteiners häst Isor Håleryd var enastående när han kunde gå ifrån trots 1.10,5 första varvet. Heavy Sound tycker jag är en joker. Day Or Night In tyckte ag också gick bra. Storskrällen i loppet – om man letar riktiga kantbollar – är Farzad Boko som gjorde mycket bra lopp utvändigt i kvalet. Men som sagt, bara det inte blir strul eller tokerier borde Readly Express få svårt att förlora, säger Stefan Hultman, unghästtränaren vars hästar varit med och tampats i världseliten.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.