Stjärnan firar succén 2017 – med skidresa

22

Robert Bergh vann tränarligan och körde in 29,5 miljoner: ”Det var ett superbra år” • Chanserna på V86

1 av 2 | Foto: MIKAEL WIKNER/KANAL75

Robert Bergh.

Han vann allsvenska tränarligan, V75-ligan och flera stora lopp i fjol.

Det firar Robert Bergh och hans personal med en gemensam skidresa till Åre kommande veckoslut.

Men innan dess har stallet tre intressanta hästar till start i onsdagens V86-jackpott.

– Jag tycker att alla tre har lite chans, säger Bergh.

Den tidigare Bergsåkerstränaren är nu inne på sitt tredje år som Åbytränare. Efter flytten till Västkusten har Robert Bergh fortsatt att vara med i den absoluta toppen av ligor och att vinna storloppstitlar. I fjol var det stall Bergh som körde in mest pengar av samtliga tränare i landet. Med 29,5 miljoner inkört vann han den allsvenska tränarligan och antalet vunna lopp uppgick till 239. Bland storloppssegrarna märks främst Kungapokalen och Sprintermästaren med Diamanten, segern i Örebro International med Balfour, samt Norrlands Grand Prix och Ina Scots Ära med Muscle Hustle som även var tvåa i Sprintermästaren. Bergh vann även V75-ligan med 37 tränarsegrar.

– Det var ett superbra år och en skön känsla att vi får det att fungera bättre och bättre på gården i Hajom. Sedan känner jag mig fräsch och stark själv och mår bra efter en tuff period, säger Robert Bergh.

Jäkligt bra hela säsongen

Det nya året har börjat på bästa sätt och i lördags blev det en dubbelseger på V75 genom Digital Ink och Angle of Attack. Och i Frankrike firar Balfour fortsatta framgångar där han har vunnit flera lopp senaste månaderna och sprungit in 800 000 kronor sedan i slutet av oktober bara på fransk mark. Under måndagen blev Balfour tvåa i ett lopp på Vincennes-banan i Paris. Totalt sprang Balfour in 1,6 miljoner kronor i fjol.

– Balfour var riktigt bra som tvåa i senaste starten och har varit jäkligt bra hela säsongen. Trots att den har varit lång har han varit på topp hela vägen men nu är han på väg hem för vintervila.

– Även Digital Ink ska få tävlingsfritt fram till april. Jag har känt att det finns en hel del kvar i honom för han har varit riktigt spänstig och fin. Men han har behövt fler lopp i sig. Tidigare var jag mest bekymrad över att han hade blivit het men nu har han gjort tre lopp där han har varit lugn och behaglig så det känns jättebra. Det är viktigt att få honom så där harmonisk och fin igen för då finns bra förutsättningar för en bra säsong, menar Bergh.

”Bara att höra av sig”

I övrigt så har Nahar fallit för åldersstrecket och slutat tävla vid årsskiftet. Han avslutade med en andraplats på Bergsåker och elitloppsvinnaren sprang totalt in 13,2 miljoner.

En annan stjärna i stallet som har lagt tävlingsskorna på hyllan är Ed You. Den tioårige valacken avslutar karriären med 6,6 miljoner på kontot.

– Han ska bli gårdshäst och är det någon som vill ha en gårdshäst på en fin gård får de gärna höra av sig. En del hästar blir äldre lite tidigare i kroppen än andra och det krävs enormt mycket för att komma tillbaka. Han är stor och tung och fick inte tillbaka den spänsten som han hade tidigare.

– Även Geisha Sund (som var tvåa i V75 i lördags) ska bara göra två lopp till i januari och februari och sedan gå till avel. Västerbo stuteri har köpt henne och jag tror att tanken är att hon ska betäckas med Ready Cash.

Robert Bergh har 140 hästar i träning och tycker själv att han aldrig har haft det så här förspänt på unghästsidan som han har nu.

– Jag har 50 två- och treåringar och det är fantastiskt för mig för så många har jag aldrig haft förut. Min historik har tidigare varit sex till tio stycken per år. Ägarna satsar mycket på unghästar och vi har haft några bra kullar med unghästar sedan jag flyttade ner till Åby.

– Tidigare när jag var i Sundsvall så har jag vunnit alla stora unghästlopp men aldrig fått den här responsen, säger Bergh.

”Ville bjuda dem på något extra”

På onsdag är det jackpott på V86 där en ensam vinnare kan ta hem tolv miljoner enbart på åtta rätt. Robert Bergh har tre hästar till start och dagen efter beger han sig tillsammans med sin personal till Åre för att åka skidor några dagar.

– Vi åker hela personalen både från Sundsvall och Göteborg till Åre och flyger upp torsdag morgon. Det ska bli riktigt kul. Jag har så jäkla bra personal och vi brukar göra lite olika evenemang tillsammans under året. Nu ville jag bjuda dem på något extra som en värdig avslutning på fjolåret. Det passar bra nu när det är lugnt innan säsongen drar igång och många hästar vintervilar, säger Bergh.

MICHAEL CARLSSON/KANAL75

9 januari 2018 11:30

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelRekordmannen: ”Är trevligt att hålla på”
Nästa artikel”Hade älskat att starta i Elitloppet”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.