Stjärnan som jagar norsk seger på V75

68

På lördag är det dags igen för Unionstravet i Karlstad.

För tolfte året möts svenska och norska hästar på Färjestadstravet i en landskamp.

Lome Brage är startsnabb som få och ett allvarligt bud i kallblodsloppet – men till vilket land ska tioåringen räknas egentligen?

Lannem Silje och Tekno Odin är stjärnor som båda har åkt dit mot Lome Brage som tillhört kallblodseliten i många år.

Oslo-amatören Bengt-Erik Persson med rötterna i Värmland äger och tränade även hästen till för bara några månader sedan då det bestämdes att hästen skulle byta land.

Sedan augusti står Lome Brage på Öystein Tjomslands filial i Sundsvall. Ett miljöombyte ägaren hoppas gör gott. I planen ingår också att hingsten ska verka i aveln i Sverige nästa år.

Kallblodsloppet – Unionskampen – går som V75-4 på lördag. Färjestads sportchef Johan Amsköld får det till att fem norska och fyra svenska hästar ställs mot varandra.

Om Lome Brage vinner, vilket land har då vunnit 2017 års upplaga av Unionskampen kan man undra.

– Lome Brage är norsk. Vi kör på att han tränats i Norge hela karriären fram till nu. Att han står i Sverige nu som tioåring förändrar inget, säger sportchefen.

Ruggig vid senaste besöket

32 segrar på 75 starter och 2,7 miljoner intjänat är facit för Lome Brage som vann det aktuella loppet i Karlstad för två år sedan under norsk flagg. Per Oleg Midtfjeld körde då och hästen var heroisk som höll undan trots tryck nästan hela vägen och ett förstavarv i trakterna av 1.21,0.

Erkänt startsnabbe Lome Brage fick ett spår fem bakom bilen på lördag. Jimmy Jonsson är försteman på Öystein Tjomslands Sverige-filial i Njurunda i Sundsvall.

– Öystein väljer att köra själv den här gången. Han är ganska nyfiken så här i första starten och vill prova hästen lite. Ägaren har bara haft hästen hemma och tyckte att det var dags att prova någonting annat.

Lome Brage har bara startat fyra gånger i år, senast i Drammen i mitten av augusti. Jimmy Jonsson satt bakom tioåringen i ett första snabbare jobb efter flytten till Sundsvall.

– Jag var inne på Bergsåker i förra veckan och testade honom lite snabbare och var väldigt nöjd med hur han kändes. Det var då vi bestämde oss för att tacka ja till Karlstad, säger han.

Månprinsen inte med

Unionskampen är ett inbjudningslopp och Johan Amsköld berättar om arbetet med att samla de bästa. Han tippar för egen del norskt i loppet på lördag och spikar Järvsörappen, en nykomling i eliten. Lome Brage är tipstvåa, Odd Herakles trea, Ingbest fyra och svenskt först som femterank i form av Jörgen Westholms Odin Tabac.

– Det är mycket för att Odin Tabac fick ett åttondespår. Det blev ett jämnt och bra lopp men visst är det fördel Norge. Toppar som inte är med är Tjomslands Tekno Odin som är skadad. Inte heller Månprinsen A.M. är med. Tyvärr tackade Gunnar Melander nej till loppet för tredje året i rad, säger Johan Amsköld.

”Han är en av dem”

Kallblodsloppet är huvudnumret på lördag med 300 000 kronor till vinnaren. Jimmy Jonsson är som vanligt försiktig i förhandssnacket men tror en del på nyförvärvet.

– Det är ett ganska jämnt och öppet lopp men ingen som direkt sticker ut. Lome Brage är en av dem som kan vinna. Han har fått ett ganska bra läge bakom bilen och kanske är det läge att utnyttja hans startsnabbhet.

Varför har Lome Brage bara gjort fyra starter i år?

– Det har mest med aveln att göra tror jag.

Hur har hästen acklimatiserat sig på gården i Njurunda?

–  Inga problem. Han tränar som de andra, snabba och långsamma intervaller. Det är en trevlig häst. Utrustningsmässigt kör vi med jänkarvagn. Skoningen väntar vi med att bestämma. Om vi ska köra barfota eller med skor beror helt och hållet på väder och vind och vad det blir för bana på lördag, slutar Jimmy Jonsson i stall Öystein Tjomsland.

20-talet hästar står på Öystein Tjomslands filial i Sundsvall och någonstans 45-50 i Norge. Tjomsland står som Bergsåkerstränare i programmet på lördag.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelTipset: ”Är bästa spikförslaget…”
Nästa artikelTar plats i USA:s Hall of Fame – som första kvinna

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.