Stjärnan tar in virtual reality i travsporten

19

Normalt är han framför kamerorna.

På fredagen tog kusken Erik Adielsson seger nummer 4 707 i karriären – med en kamera på huvudet.

Ett segerlopp som spelades för till en satsning på virtual reality i travet.

Spelbolaget ATG:s produktutvecklingsavdelning hakade på toppkusken Erik Adielsson en hjälmkamera i två av loppen på Solvalla på fredagen.

I det första körde Adielsson en häst ifrån ett tolftespår och rundade alla konkurrenter utom två till en tredjeplats. I det andra blev det seger med Optimum Dragonfly.

Svante Båth tränar hästen som var favorit i loppet. Efter 600 meter satt ekipaget i ledningen och Optimum Dragonfly klev undan till en överlägsen seger.

Erik Adielsson förklarade efter loppet att han var med i en testverksamhet. Den travsimulator som använts i några år på marknader och travbanor ska moderniseras.

Nu kopplas så kallad VR-teknik på.

– Det här leder förhoppningsvis till en utveckling av travsimulatorn Monté Python, där man kan känna på hur det är att köra häst. Den är lite ”kall” som det är nu. Tråkig. En maskin som rör sig lite bara. Vi hoppas att upplevelsen ska bli ännu roligare med Monté Python med den här kamerans hjälp den som inte fastnat för travet än, sa Erik Adielsson.

Solvallakusken med 4 707 segrar i karriären kände inte av tingesten på huvudet.

– Det är en väldigt liten ansträngning för mig att göra för att kanske få någon ny intresserad. Kameran filmar i 360 grader. Meningen är att du ska ha på dig glasögonen och kunna vända dig om och se i alla väderstreck – precis som att du själv satt i loppen.

Känn farten i vår

Mikael Kudrén jobbar på produkt- och affärsutvecklingsavdelningen på ATG. Kudrén berättar att man som bäst håller på med att samla på sig filmer från riktiga lopp som vem som helst ska kunna uppleva igen.

Känslan då ska vara att man kör häst på riktigt.

– Det är andra gången vi är ute och provar tekniken. Tanken är att den nya travsimulatorn ska vara igång någon gång under våren. Tanken är att loppen vi filmar ska läggas i ett VR-headset och ska kunna köras med den befintliga travsimulatorn. Ett sätt att lyfta Monté Python till nya höjder, säger Mikael Kudrén.

Över Adielssons axel

När Erik Adielsson ryckte undan tillsammans med Optimum Dragonfly på Solvalla tittade han sig aldrig bakåt. Men det kan spelarna göra som provar hjälmen senare.

– Att Adielsson vann och gick ifrån och hade en ganska stor lucka till bakomvarande blev roligt på det sättet. Då kan man utnyttja de 360 graderna fullt ut som spelare. Kanske med en fläkt till för fartvinden och tredimensionellt ljud från loppet, säger teknikutvecklaren Mikael Kudrén.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Stjärnan tar in
virtual reality
i travsporten

Föregående artikel– Han kan helt plötsligt somna
Nästa artikelFernlund: Hästarna som kan ge miljoner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.